Досадното хъркане: опасно за вашето здраве

В дългосрочен план сънната апнея може да стане хронична и накрая да доведе до хипертония, сърдечна недостатъчност, диабет тип 2 и дори да стане причина за инсулт
Досадното хъркане: опасно за вашето здраве
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 06 март, 2019

И така, винаги говорим за хъркане при мъжете, но знаете ли, че сънната апнея също е често срещана и сред жените? Това в действителност е и много опасно – не трябва да пренебрегвате този факт.

Много жени спят под стрес, страхувайки се да не притеснят партньора със своето хъркане и в същото време са наясно, че то винаги води до липсата на почивка, раздразнителност и главоболие на сутринта. Какво можем да направим, за да се освободим от това досадно хъркане?

Хъркането в нашето ежедневие

Поне 20% от всички хора хъркат през нощта. А както знаем, понякога това се превръща в причина за караници между партньорите, особено ако някой от тях откаже да признае това или той или тя хърка, като същевременно знае, че избягват да придават значение на проблем, който преминава отвъд обикновеното нощно притеснение.

Човек, който хърка силно и прави това всяка вечер, се събужда изморен и не само това – той също страда от често главоболие, физически дискомфорт, раздразнителност, стрес, повишено кръвно налягане… оплаквания, които малко по малко могат да станат предпоставка за заболявания, които са много по-сериозни, ако не се потърси помощ и преди всичко, ако откажем да признаем, че хъркането не е нормално, а не просто нещо, “което всеки прави всяка вечер.”

Знаете ли какво причинява досадното хъркане?

Причини за хъркане

Хъркането е знак, че нещо се случва в тялото. Чрез него губим излишък от енергия, която пряко засяга ежедневието. В действителност много лекари наричат хъркането “вътрешна треска”, която е показател за здравето.

 • Хъркането се причинява от стесняване на дихателните пътища в белите дробове, което води до приток на по-малко кислород и довеждане до състоянието, известно като хипоксия. Поради това, че няма достатъчно въздух, се появяват вибрации, които произвеждат този досаден звук. Ако в някакъв момент няма достатъчно въздух в белите дробове, което се случва, когато спрем да дишаме дори само за малка част от времето, това причинява така наречената сънна апнея.
 • Като цяло причините, поради които хъркаме, са разнообразни – наличието на полипи, анатомията на носната преграда или небцето, дори алергии. Ако това е нещо постоянно, необходимо е да се консултирате с лекар, за да получите подходяща диагноза.
 • Сънната апнея не е нещо просто. Трябва да имаме предвид, че дробовете спират да получават кислород и че мозъкът трябва да „заповяда” на дихателните мускули да направят допълнителни усилия, за да получат въздух, като тогава възникват най-силните и внезапни звуци. В дългосрочен план сънната апнея може да стане хронична и накрая да доведе до хипертония, сърдечна недостатъчност, диабет тип 2 и дори да стане причина за инсулт. Никога не трябва да забравяме, че тялото, мозъкът и сърцето спират да получават кислород за няколко секунди. Това е много сериозно.

Съвети за намаляване на хъркането нощем

Съвети за намаляване на досадното хъркане

Преди всичко, нека да е ясно: хъркането е симптом, че нещо не е наред. Хъркането всяка вечер не е същото като хъркането в продължение на седмица, защото страдате от настинка или алергия или хъркате по време на дрямка в средата на деня.

Консултирайте се с личния лекар, ако вие или вашият партньор хъркате от известно време. Ако сте с диагноза сънна апнея, важно е да следвате всяко от предложенията, които са ви предписани.

И така, ако хъркането е леко и от време на време, само трябва да приложите на практика следните основни съвети. Вземете под внимание:

 • Винаги следете теглото си, особено защото затлъстяването води до хъркане през нощта.
 • Ако пушите, спрете веднага. Запушването на дихателните пътища може да бъде вследствие на тютюнопушене, което води до хъркане, кашлица и влошаване на здравето.
 • Винаги спете на една страна. Една много проста техника да се уверите, че правите това, е да сложите топка за тенис в задната част на пижамата. По този начин всеки път, когато легнете по гръб, ще почувствате неприятната буца и отново ще се обърнете на една страна.
 • Спазвайте определен график за хранене и за лягане; рутината е полезна за тялото.
 • Бъдете добре хидратирани през целия ден. Пийте много вода и, ако е необходимо, използвайте физиологичен разтвор, за да отпушите носа. Носната лигавица няма да бъде толкова суха и няма да хъркате.
 • Сменяйте възглавницата редовно. Понякога натрупването на акари може да причини алергии или изсушаване на дихателните пътища – струва си да имате това предвид.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ryan S. Obstructive Sleep Apnea. In: International Encyclopedia of Public Health. 2016.
 • Golbidi S, Badran M, Ayas N, Laher I. Cardiovascular consequences of sleep apnea. Lung. 2012.
 • Georgalas C. The role of the nose in snoring and obstructive sleep apnoea: An update. Eur Arch Oto-Rhino-Laryngology. 2011;
 • Costa M, Esteves M. Cigarette Smoking and Sleep Disturbance. Addict Disord their Treat. 2018;

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.