Как да контролирате кръвната си захар с тези 5 домашни средства
Търсите начини за контролиране нивото на кръвната си захар?
Високото ниво на кръвната захар може да се дължи на недостатъчното секретиране на инсулин от панкреаса или на инсулинова резистентност.
Това заболяване се отразява на цялостното ви здравословно състояние и най-вече на очите, бъбреците и сърдечно-съдовата система.
То може да се дължи на продължително нездравословно хранене, на уседнал начин на живот, напълняване или генетични фактори.
Най-тревожният факт е, че обикновено високото ниво на кръвната захар няма видими симптоми в ранните си стадии. Затова много лесно се появяват и усложнения. Още полезна информация по темата можете да откриете на сайта на Министерството на здравеопазването.
Добрата новина е, че можете да контролирате кръвната си захар по естествен начин. Воденето на здравословен начин на живот ще ви помогне да възстановите нормалните нива на кръвната си захар.
Ако комбинирате здравословните навици с някои натурални средства ще понижите нивото на глюкозата още по-лесно и ефикасно.
Научете повече за това как да контролирате нивото на кръвната си захар с тези домашни средства. В следващите редове ще ви разкажем за 5 от най-добрите сред тях.
1.Чай от листа от гуава
Листата от гуава се използват в народната медицина заради високото си съдържание на антиоксиданти, спомагащо контролирането на кръвната захар.
Те съдържат флавоноида кверцетин. Това вещество има хипогликемично действие полезно при хората с диабет.
Съставки
- 5 листа от гуава
- 1 чаша вода (250 мл)
Приготвяне
- Поставете листата от гуава в тенджера и ги залейте с чаша вода.
- Оставете ги да поврат 5 минути и дръпнете съда от огъня.
- Оставете сместа да се запари докато се охлади до стайна температура, прецедете я и я изпийте.
Начин на консумация
- Пийте по една чаша от чая преди всяко хранене.
Прочетете и: 5 причини да ядете папая, ако страдате от диабет
2.Вино от салвия
Антиоксидантите във виното от салвия спомагат контролирането на кръвната захар подобрявайки усвояването на инсулина.
Това натурално средство не се препоръчва за деца и непълнолетни.
Съставки
- 5 супени лъжици листа от салвия (50 г)
- 3 чаши червено вино (750 мл)
Приготвяне
- Поставете листата от салвия в тенджера и ги залейте с червеното вино.
- Загрейте сместа и след като кипне намалете котлона. Оставете виното да къкри 2 – 3 минути.
- След това оставете течността да се охлади и я прецедете.
- Съхранявайте виното на тъмно в стъклен съд.
Начин на консумация
- Пийте по една малка чаша вино от салвия след хранене.
3.Вода от артишок и грейпфрут,за да контролирате кръвната си захар
Водата от артишок и грейпфрут съдържа специално вещество наречено инулин, което ви помага да контролирате кръвната си захар.
Тази напитка съдържа фибри и антиоксиданти, спомагащи регулирането на липидите натрупани в артериите ви.
Съставки
- 1 артишок
- Сока от 2 грейпфрута
- 3 чаши вода
Приготвяне
- Нарежете артишока и го добавете към тенджерата с вода. Затоплете я докато водата заври.
- След като артишока омекне, дръпнете съда от огъня и оставете сместа да се запари.
- Изцедете грейпфрутите и добавете сока им към водата от артишок.
Начин на консумация
- Пийте напитката 2 – 3 пъти дневно, за предпочитане след ядене.
4.Зелен чай
Редовната консумация на зелен чай може да намали риска от появата на диабет благодарение на способността си да повишава чувствителността на организма към инсулина, подобрявайки метаболизма му.
Добре е да споменем и че ви предпазва срещу напълняване, една от основните причини за нарушаване нивото на кръвната захар.
Съставки
- 1 чаша вода (250 мл)
- 1 чаена лъжичка зелен чай (5 г)
Приготвяне
- Затоплете чашата вода и добавете към нея зеления чай.
- Оставете чая да се запари 10 минути, прецедете го и му се насладете.
Начин на консумация
- Пийте по една чаша зелен чай на гладно всяка сутрин
Препоръчваме ви да прочетете и: Активирайте метаболизма си с този пикантен чай
5.Чай от сминдух
Хранителните вещества в семената от сминдуха действат стимулиращо на клетките на панкреаса, подобрявайки образуването на инсулин.
Съставки
- 3 супени лъжици семена от сминдух (30 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Приготвяне
- Затоплете водата и добавете семената от сминдух.
- Оставете сместа да престои една нощ и намачкайте семената от сминдух.
- Прецедете и изпийте чая.
Начин на консумация
- Пийте чая от сминдух на гладно сутрин поне 3 пъти седмично.
Освен използването на тези натурални средства не забравяйте, че не трябва да приемате рафинирана захар под никаква форма. Заложете на пресните плодове и зеленчуци, ако искате да контролирате нивото на кръвната си захар.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American Diabetes Association. (2017). 2. Classification and diagnosis of diabetes. Diabetes care, 40(Supplement 1), S11-S24. https://care.diabetesjournals.org/content/diacare/40/Supplement_1/S11.full.pdf
- Inocente-Camones, M. A., Guija-Poma, E., Zarzosa-Norabuena, E., Loja Herrera, B., & Ponce-Pardo, J. E. (2015). Efecto hipoglicemiante de los extractos acuoso y etanólico de Psidium guajava L.(Guayaba) en ratas diabéticas inducidas por aloxano. Horizonte Médico, 15(2), 41-48. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1727-558X2015000200007&script=sci_arttext&tlng=en
- Palomino Pacheco, M. (2006). Propiedades antioxidantes y prooxidantes de Psidium guajava L.(guayaba). http://cybertesis.unmsm.edu.pe/bitstream/handle/cybertesis/2576/Palomino_pm.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Lima, C. F., Azevedo, M. F., Araujo, R., Fernandes-Ferreira, M., & Pereira-Wilson, C. (2006). Metformin-like effect of Salvia officinalis (common sage): is it useful in diabetes prevention?. British Journal of Nutrition, 96(2), 326-333. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16923227
- Cabrera Llano, J. L., & Cárdenas Ferrer, M. (2006). Importancia de la fibra dietética para la nutrición humana. Revista Cubana de Medicina General Integral, 22(4), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252006000400011
- Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R., & Nishigaki, I. (2010). Beneficial effects of green tea: a literature review. Chinese medicine, 5(1), 13. https://cmjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1749-8546-5-13
- Gaddam, A., Galla, C., Thummisetti, S., Marikanty, R. K., Palanisamy, U. D., & Rao, P. V. (2015). Role of Fenugreek in the prevention of type 2 diabetes mellitus in prediabetes. Journal of Diabetes & Metabolic Disorders, 14(1), 74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591578/