5 причини да ядете папая, ако страдате от диабет

Папаята може да бъде от огромна помощ за пациентите, страдащи от диабет, тъй като стабилизира по естествен път нивата на кръвна захар, въпреки че все пак трябва да се консумира в умерени количества.
5 причини да ядете папая, ако страдате от диабет
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Има много митове по въпроса дали трябва или не трябва да ядете папая, ако страдате от диабет.

Много хора са избрали да я премахнат напълно от диетата си, тъй като вярват, че консумирането на този плод влияе на нивата на кръвната захар.

Тук ще ви помогнем да разрушите тези митове и ще ви обясним защо трябва да ядете папая, ако имате диабет.

Научете повече за диабета

Диабетът е хронично заболяване

Диабетът е хронично заболяване, което се проявява, когато панкреасът спре да синтезира инсулин напълно или пък не го произвежда в достатъчните количества за усвояване на консумираните захари.

Инсулинът позволява на глюкозата от поетите храни да се преобразува в енергия, за да извършвате чрез нея ежедневните си дейности.

Ако глюкозата не се абсорбира от клетките, за да бъде използвана във вид на енергия, тя се натрупва в кръвта и води до хипергликемия.

Хипергликемията представлява повишени нива на кръвната захар. Ако това състояние се задържи твърде дълго, може да причини увреждания на органите и тъканите в организма.

Съществуват няколко типа диабет и макар всеки от тях да изисква медицинска помощ, консумирането на папая може да съдейства за стабилизирането на кръвната захар по естествен начин.

Ползите от консумацията на папая

Има множество погрешни мнения относно това дали трябва или не трябва да ядете папая, ако страдате от диабет.

Разпространено е твърдението, че не бива да консумирате никакви плодове, тъй като те съдържат захар, което е противопоказно за пациентите, диагностицирани с това заболяване.

Има някои плодове обаче, с които може да се храните и които противодействат на ефектите от диабета. Папаята определено е един от тях по няколко причини:

 • Богата е на витамини А, С и Е, както и на някои витамини от група В.
 • Съдържа папаин, който е ензим, благоприятстващ храносмилателните процеси.
 • Богата е на минерали като магнезий, калций и фосфор.
 • Съдържа разтворими фибри.
 • Важен източник е на антиоксиданти.

Благодарение на всички тези свойства, папаята е изключително препоръчителна не само за хората с диабет, но и за тези, страдащи от запек и храносмилателни проблеми.

1. Подобрява имунната система

Благодарение на високото си съдържание на витамин С, папаята покрива почти двойно препоръчителния дневен прием на този витамин.

Това е от голяма полза, тъй като витамин С е един от най-мощните антиоксиданти, предоставени ни от природата.

Чрез консумацията на папая хората с диабет получават следните ползи:

 • Подсилва имунната им система и могат да се предотвратят заболявания като рака.
 • Предпазва от преждевременно стареене и клетъчни увреждания, причинени от свободните радикали.
 • Редуцира зрителните увреждания.
 • Подобрява сърдечното здраве.

2. Папаята не променя нивата на кръвната захар

Въпреки че е сладък плод и съдържа повече захар от ябълката, консумирането на папая винаги е добра идея, стига да внимавате с приема й.

Съветваме ви да спазвате следните препоръки:

 • Яжте папая в малки порции (не повече от една чаша).
 • Консумирайте я сутрин, за да имате време да изразходите енергията.
 • Комбинирайте я с някакъв вид протеин, като например кисело мляко или сирене, за да намалите риска от хипергликемия.

3. Папаята ви засища бързо

Умерено количество папая може да задоволи апетита

Като се има предвид, че е богата на разтворими фибри, умерено количество папая може да задоволи апетита ви. Това е идеално за диабетиците, изпитващи непрестанна охота за ядене.

Консумирайки папая след закуска или обяд, ще се чувствате сити по-дълго време.

Това ще ви помогне да устоите на изкушението да ядете храни, които са бедни на хранителни вещества, но за сметка на това повишават бързо нивата на кръвната захар.

Ако не се тревожите за приема на папая, но пък ви е омръзнало от вкуса й, може да прибавите към нея няколко капки лимонов сок, да я използвате в десертите си или да я комбинирате с любимата си подправка.

4. Полезна е за сърдечно-съдовото здраве

Ако страдате от диабет, приемът на папая не просто задоволява апетита ви, но и допринася за намаляването на лошия холестерол (LDL) в кръвта.

 • Това се случва благодарение на високите й нива на витамин С, флавоноиди и фибри.
 • Всички тези хранителни вещества ви помагат да се предпазите от натрупване на мазнини в артериите, което пък води до забележимо подобряване на кръвообращението.
 • Освен това този плод редуцира нивата на триглицеридите и предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания.

5. Подпомага отслабването

Друга причина да ядете папая е, че този плод стимулира отслабването

Друга причина да ядете папая е, че този плод стимулира отслабването. Това е задължително изискване при много от пациентите с диабет, но невинаги е толкова лесно за изпълнение.

Благодарение на ниското си съдържание на калории и големите количества разтворими фибри, папаята допринася за пречистването на дебелото черво.

Освен това подобрява храносмилането на богатите на мазнини храни и по този начин намалява и предпазва от възпаления и задържане на течности.

Папаята определено е плод, който трябва да включите в менюто си, благодарение на всички ползи, които ви предлага. Тя не помага единствено на пациентите с диабет, но и на всички хора.

Истината е, че не е необходимо да спрете да ядете плодове. Ключът при диабетиците е в правилните порции, така че да получат всички ползи, без да подлагат здравето си на риск.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Papaya: Health Benefits, Uses, Risks. Ware, Megan. Medical News Today (MNT). MediLexicon International Ltd, 30 June 2015. Web 8 Aug 2015.
 • Rajasekhar, Pinnamaneni. (2017). NUTRITIONAL AND MEDICINAL VALUE OF PAPAYA (CARICA PAPAYA LINN.). World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2559-2578. 10.20959/wjpps20178-9947.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.