Отървете се от възпалените венци с тези натурални средства

Смесете сол с вода и я използвайте като вода за уста. Измийте след това зъбите си и след време ще видите резултати от това лечение. Препоръчваме ви да използвате морската сол
Отървете се от възпалените венци с тези натурални средства

Последна актуализация: 26 февруари, 2019

Възпалените венци са едно от най-честите орални заболявания, с които зъболекарят се сблъсква. Това заболяване е известно като гингивит. Обикновено то се дължи на липсата на добра орална хигиена. Още полезна информация за това често срещано заболяване можете да откриете в статията на д-р Стоян Маринов.

Бактериите и микробите, които живеят в устата се размножават, когато не обръщате достатъчно внимание на оралното здраве.

Възпалението, причинено от свръхразмножаването на бактериите унищожава тъканите, които поддържат зъбите ви. Ако не се лекува навреме, това ще доведе до отделяне на венците от зъбите ви. Това заболяване е известно като пародонтит.

Възпалените венци причиняват чувствителност и болка в областта. Те стават червени. Освен това дори в повечето случаи кървят малко.

Можете да се радвате на добро орално здраве и особено здрави венци, ако следвате съветите по-долу.

Средства за лечение на възпалените венци

Съществуват много лекарства за борба с това заболяване. Тук ще споменем тези, които според нас са най-бързи и най-ефективни.

Алое вера

алое вера за лечение на възпалените венци

Алое вера е древно растение. То е станало широко известно поради способността си да лекува безкраен списък с проблеми.

То има противогъбични, противовъзпалителни, антибактериални и лечебни свойства. В резултат на това, алое вера е идеално средство за борба с ефектите на гингивита.

Как да го използвате?

 • Разтривайте малко парче гел от алое вера върху възпалените венци 3 или 4 пъти на ден.
 • След седмица ще забележите положителна промяна от това лечение.

Карамфил

Тази добре известна подправка се използва за ароматизиране на храните. Всъщност има болкоуспокояващи и антибактериални свойства. Но това не е всичко: той също съдържа флавоноиди. Това са свойства, които се използват като антибиотик.

Съставки

Как да го използвате?

 • Пригответе вода за уста, като поставите петте зърна в гореща вода. Оставете да се охлади. След това го използвайте.

Солена вода

солена вода за лечение на възпалените венци

Това е лечебно средство, което бабите обичат да използват за възпалените венци. Солената вода помага да се намали възпалението в устата ви.

Как да я използвате?

 • Направете смес от сол и вода.
 • След това я използвайте като вода за уста.
 • След това измийте зъбите си.
 • Тя действа по-добре, ако използвате морска сол.

Сода за хляб

Този дар на природата обикновено има специално място в нашите домове. Содата за хляб е много важна за голямо разнообразие от здравословни проблеми.

Тъй като е алкална, тя пречи на бактериите да се умножават в устата ви. Тя също неутрализира киселините, които идват от храните, които ядете.

Как да я използвате?

 • За да използвате содата за хляб за лечение на гингивит, направете паста с нея и няколко капки вода.
 • Втривайте това лечение върху засегнатите венци веднъж на ден.

Сол и джинджифил

джинджифил против възпалените венци

Друго лекарство, което се използва за лечение на възпалените венците е джинджифил. Този пикантен корен има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те помагат на вашето здраве.

Съставки

 • 1 малко парче джинджифил
 • Шипка сол

Как да го използвате?

 • Вземете парче джинджифил и го настържете, докато получите гладка паста.
 • Вземете солта, колкото ви е необходимо, и добавете няколко капки вода, за да получите подобна на паста консистенция. Използвайте сместа, която получите, за да масажирате възпалената област.
 • Правете това за минута и го повтаряйте 3 пъти на ден.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лечебните свойства на джинджифила

Други съображения

Възпалените венци увреждат тъканите около зъбите ви. Те причиняват лош дъх и в много случаи загуба на зъби.

Кървенето, което идва от това заболяване, може да се превърне в място за размножаване на микроби и бактерии. Те могат да причинят тежки инфекции и да се разпространят в другите зъби.

Има някои медицински проблеми, които могат да ви накарат да страдате от възпалени венци. Някои заболявания, свързани с недохранването дори могат да атакуват имунната ви система. Те могат да увеличат риска от страдание от това заболяване.

Поради това е много важно да включите фибри в ежедневната си диета. Трябва да включвате зърнени култури и семена.

Също така добавете зелени зеленчуци като броколи и аспержи. Те са страхотен източник на фолиева киселина и витамин С.

Можете също така да намалите приема на рафинирана захар и бели брашна. Това е така, защото това са храни, които насърчават растежа на бактериите. Тези храни увреждат и вашето орално здраве.

Използването на скоби, апарати или протези може да попречи на добрата хигиена на устната кухина. Важно е да предприемете изключителни мерки и дълбоко да почистите устата си.

Посещавайте зъболекаря си редовно, за да правите професионално почистване два пъти годишно. Това също ще ви помогне да предотвратите възможни проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Najeeb S, Zafar MS, Khurshid Z, Zohaib S, Almas K. The Role of Nutrition in Periodontal Health: An Update. Nutrients. 2016;8(9):530. Published 2016 Aug 30. doi:10.3390/nu8090530
 • Vázquez, B., Avila, G., Segura, D., & Escalante, B. (1996). Antiinflammatory activity of extracts from Aloe vera gel. Journal of Ethnopharmacology55(1), 69–75. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(96)01476-6
 • Barboza JN, da Silva Maia Bezerra Filho C, Silva RO, Medeiros JVR, de Sousa DP. An Overview on the Anti-inflammatory Potential and Antioxidant Profile of Eugenol. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:3957262. Published 2018 Oct 22. doi:10.1155/2018/3957262

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.