4 съвета за това как да се погрижите за вашия матрак

Трябва да вземем предвид, че нашите матраци са за спане. Всичко, за което ги използваме - да четем книга или да използваме компютър върху тях, може да ги деформира.
4 съвета за това как да се погрижите за вашия матрак

Последна актуализация: 15 февруари, 2019

Как се грижим за нашият матрак? Понякога не оценяваме важността на този основен елемент на съвременния ни живот. Това е място, където прекарваме между 7 и 9 часа всеки ден от живота си.

Неговата твърдост, чистота и благополучие са от съществено значение за добрата почивка. Те също така помагат да се гарантира доброто здраве на гръбначния ни стълб. Тези фактори също могат да ни помогнат, за да се предпазим от алергични реакции.

Не трябва да забравяме, че леглата ни сформират “фантастична” среда за местообитание на акарите. Необходимо е да следвате серия от стъпки, за да сведете до минимум появата им. Това също така ни помага да гарантираме необходима здравословна среда и за самите нас.

В тази статия искаме да обясним какви са тези стъпки. Защото понякога малки промени могат да дадат големи резултати. И може би дори могат да променят живота ни.

1. Добра вентилация

Погрижете се за вашия матрак
Може би сте чували някой да казва, че “оправянето на леглото сутрин не е добро за вашето здраве”. Нека разгледаме по-задълбочено какво имат предвид. В противен случай няма да разберем каква е причината за това.
 • Акарите харесват гореща и влажна среда. Ако сложим върху матрака си покривало веднага след като станем, то ще остане топло и влажно. Всичко, което ще се случи, е акарите да продължат да се размножават.
 • Добра идея е да изчакате 1 или 2 часа преди да оправите леглото си.
 • Най-добрата идея е да махнете чаршафите от леглото си. Ако е възможно, трябва също да отворите прозорците, за да позволите на матрака да се проветри.
 • Важно е да осигуряваме чист въздух в домовете си. По този начин се грижим за леглата си. Това също така ни гарантира, че акарите, живеещи там ще умрат.
 • Имайте предвид, че макар акарите вероятно да са умрели, техните екзоскелети все още са там. Тези микроскопични частици могат да останат в матрака. Понякога дори причиняват алергични реакции.

Поради това има друга стратегия, която можем да използваме.

2. Сок за печене, за да дезинфекцирате матрака

Почистване на вашия матрак

Сега знаем, че е добре да проветряваме леглото си всеки ден. Това означава да оставим покривалото известно време настрани, преди да оправим леглото.

Второто решение за поддържането на чист матрак е да го почистим. Това може да се прави веднъж месечно. Ето едно лесно решение за това.

От какво имаш нужда

 • прахосмукачка
 • 1/2 чаша (100 г) сода за хляб
 • 5 капки масло от чаено дърво

Какво да направиш

 • Прави се лесно и има страхотни резултати. Първо свалете всички постелки. След това подпрете матрака до прозореца.
 • Смесете чашата сода за хляб с масло от чаено дърво. След това поръсете тази смес върху матрака.
 • Ако имаме нужда от повече, можете да направим още една чаша със същите количества. Това ще гарантира  дезинфекцирането на вашия матрак.

Поръсете сместа, след което оставете матрака да се проветри за два часа. Не забравяйте да дезинфектирате двете страни на матрака. И двете съставки са здравословни и ще оставят приятна миризма. Изсмучете с прахосмукачката и матракът ви е дезинфекциран.

3. Въртете матрака периодично

Със сигурност вече знаете това. Но от време на време можем да си припомняме. Обръщането на матрака ни помага да го предпазим от деформиране.
 • Трябва да обръщате своя матрак всяка седмица.
 • Също така, не забравяйте да завъртате своя матрак. Това означава, че трябва да обърнете частта, в която слагаме краката си с частта, която поставяме главата си.
Също така трябва да запомним, че леглото не е за седене. Понякога седим на леглото си с часове с компютър или книга.
Тези видове дейности могат да доведат до деформация на нашия матрак.

4. Защита на вашия матрак с добри чаршафи

Матрак и чаршафи

Всички матраци осигуряват добра основа, но е хубаво да сложите чаршафи, за да покриете матрака. Това ще ви гарантира по-чиста повърхност и по-добър сън.

 • Те ще служат като бариера между вашия матрак и потта, например.
 • Можем да перем чаршафите по начина, по който перете и дрехите си.
 • Добрите чаршафи са дишащи, абсорбиращи и лесни за пране. Например, тези от памук са много добри.
В заключение, вероятно вече сте знаели повечето от тези съвети. Трябва обаче да се опитаме съзнателно да поддържаме нашите матраци в добро състояние. По този начин ние можем да бъдем в добро настроение и да имаме повече енергия.

Гърбът ще ви благодари. И ако страдате от алергии, тези съвети също ще ви бъдат от голяма помощ. Нека ги приложим на практика.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.