Как да избегнем загубата на коса

Как да избегнем загубата на коса

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Загубата на коса е един от най-често срещаните проблеми днес, както при мъжете, така и при жените. Съществуват няколко причини, които да повлияят на този проблем. Например, излагането на слънце, наследствени фактори, лекарства, диета, минерален дефицит, стрес, използването на  преси и сешоари и други…

Според различни проучвания, 70% от мъжете страдат от косопад, докато тази цифра за жените е само около 25%. Въпреки това, най-важното нещо е да се знае, че в по-голямата част от случаите  проблемите могат да бъдат предотвратени.

С някои от следващите ни препоръки можете да спестите бъдещо страдание, особено ако сте започнали да забелязвате , че косата ви  пада или просто искате да  избегнете този проблем.

На първо място, не забравяйте, че ако  е наследствено, вероятно ще е по-трудно да се контролира. Въпреки това, тези препоръки могат да бъдат много полезни за намаляване на проблема. Във всеки случай, най-добре е да се консултирате с лекар, за да се определи конкретната причина.

Спазвайте здравословна диета, за да предотвратите загубата на коса

Когато страдате от косопад,  здравословна диета е от съществено значение за борбата с този проблем, ако искате да имате здрава, красива, и лъскава коса. Препоръчва се богатата на плодове и зеленчуци диета, като се избягва яденето на мазнини и нездравословна храна.

За лечение и профилактика на косопада конкретно, се препоръчват  – увеличаване на консумацията на витамин А, който е отговорен за стимулиране на растежа на косата. Консумирайте и витамин B5, който регенерира кожата и косата, витамин B3, който стимулира циркулацията на кръвта в скалпа.

Също и витамин С, който действа като заздравител на коса. Не на последно място – витамин Е, който възстановява косата, подхранва я и я предпазва от окапване.

Избягвайте продължителното излагане на слънце

за да се радвате на коса, пълна с живот, пазете я от слънцето

Ултравиолетови лъчи не само са вредни за здравето на вашата кожа, но и на косата ви.Излагането на косата продължително време на слънце може да я отслаби. Тя се изсушава и губи своя блясък. Но има и друг фактор – солената вода от морето, реките и басейните, които също може да повлияят на  косата ви и да блокират нейния растеж.

Избягвайте използването на химически продукти

Съществува голямо разнообразие от химически продукти на пазара,предназначени за вашата коса.Дори част от тях да ви помогнат, повечето ще отслабят косата и ще повлияят на здравината й. Използването на гел, бои, и дори някои шампоани може да предизвика загуба на коса.Спрейовете за коса, ваксите, геловете, и т.н., са много вредни.

Опитайте се да използвате натурални продукти, които ще ви дадат много от посочените по-горе витамини и няма да имат токсични ефекти, за разлика от изброените химически продукти.

Използвайте хубав гребен

Използвайте гребен, за да избегнете загубата на коса

Когато сресвате косата си всеки ден, трябва да се опитате да бъдем много внимателни. Ако не го направите правилно, ще падне повече коса от нормалното. Важно е да се използва гребен с широки зъби и да избягвате употребата на  четка. Трябва да опитвате да запазите скалпа чист, за да опазите космените фоликули от задръстване, което води до загубата на коса.

Намаляване на употребата на шапките

Честата употреба на шапки, кърпи за глава, или други видове подобни аксесоари може да доведе до загуба на коса. Причината е, че те пречат на достъпа на кислород до косата ви. Препоръчва се  също да се избягва използването на фиби, ластици за коса и други аксесоари , защото това напряга косата и я прави по-слаба.

Избягвайте използването на преси, сешоари  и маши за къдрене

за да се радвате на коса, която е гъста и не пада, не използвайте маша

Вярно е, че всички тези уреди могат да направят така, че косата ви да изглежда по-добре. Въпреки това чрез тях непрекъснато причинявате много щети на косата си, защото те не само я изсушават и отнемат блясъка й, но  могат да стимулират и появата на  косопад. Високите температури, на които косата ви е изложена при обработката  с тези уреди,я прави да пада по-лесно.

Опитайте се да се избягвате стреса

Стресът е още една от причините за загуба на коса, защото той предизвиква  свиване на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват косата ви. Като последица от това, скалпа и косата стават недохранени и в резултат на това губят здравината си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.