Изтръпване на главата - 10 възможни причини

Изтръпването на главата е чест повод за силно притеснение. За щастие, повечето случаи са лечими.
Изтръпване на главата - 10 възможни причини
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 19 март, 2023

Изтръпването на главата е много често срещан симптом, но въпреки това е досаден. В повечето случаи няма за какво да се тревожите. Въпреки това, не е нещо, което трябва да пренебрегнете, ако се появява често.

Най-често изтръпването на главата се появява много спорадично и изчезва в рамките на няколко часа. Почти винаги е свързано с мигрена или е признак на стрес.

Има заболявания, като диабет или множествена склероза, които могат да имат изтръпване на главата като симптом. Следователно, това не е нещо, което трябва да се пренебрегва.

Характеристики на изтръпването на главата

Изтръпването на главата се усеща като леки боцкания или изтръпване на скалпа, без да има видима причина за това. Много пъти включва и други области на лицето, като устата, езика и ушите.

Това изтръпване обикновено не е болезнено, но понякога причинява парене или сърбеж. Не е необичайно да бъде придружено от чувство за мравучкане.

Най-често се появява внезапно, трае за кратко време и след това внезапно изчезва. Въпреки това е възможно да се появи като вълна, започвайки с леко усещане и след това да стане много интензивно и да изчезне след известно време.

Възможни причини за изтръпването на главата

Много фактори могат да предизвикат това състояние. Като цяло не трябва да е причина за безпокойство, освен ако не се повтаря много често или е много интензивно.

1. Причини за изтръпването на главата – стрес и безпокойство

Тревожността и стресът са най-честите причини за изтръпване на главата. Това са реакции на тялото и ума на стимули, които са заплашителни.

В тези случаи симптомът често е придружен от усещане за стягане в гърдите, замаяност, буца в гърлото и изтръпване в други части на тялото. Има и психологическо чувство на страх и безпокойство.

Жена с тревожност.
Стресовите състояния се проявяват в различни физически форми като главоболие, сърцебиене и изтръпване.

2. Проблеми в шийните прешлени

Цервикалната област може да се свие и стегне. Лошата стойка причинява този ефект и едно от последствията е изтръпване на главата.

В тези случаи също често има болка или боцкане в областта на шията, главоболие, световъртеж и замайване. Възможно е изтръпването да се разпространи и към раменете.

3. Изтръпването на главата поради мигрена

Мигрената е много често срещано заболяване и друго състояние, което често включва изтръпване на главата. Обикновено се появява преди силно главоболие и е придружено от черепно и лицево изтръпване. Фотофобията и зрителните смущения също са чести.

4. Травма

Нараняванията на черепа, особено ако са леки, често причиняват изтръпване на главата. Възможно е също така да имате звънене в ушите, проблеми със зрението, световъртеж, липса на равновесие и дори промяна във вкуса. Ако нараняването е много тежко, ще има и по-сериозни симптоми.

5. Причини за изтръпването на главата – лаймска болест

Лаймската болест се причинява от бактерията Borrelia burgdorferi, която влиза в тялото чрез ухапване от кърлеж. Може да предаде болестта само ако остане прикрепен към тялото повече от 24 часа.

Причинява изтръпване на главата, ръцете и краката. Може да има и втрисане, треска, неразположение и скованост на врата.

6. Херпес

Най-често изтръпването се причинява от херпес зостер. Тази форма е реактивиране на вируса на варицела. Изтръпването може да прерасне в парене и болка.

7. Причини за изтръпването на главата – проблеми със зъбите

Някои зъбни проблеми като пулпит, периодонтит и зъбни абсцеси, често причиняват изтръпване на главата. Ще има също изтръпване на лицето и болка. Нещо подобно се случва при дисфункция на темпоромандибуларната става.

8. Синузит

Възпалението на носната лигавица и синусите или синузитът често причинява изтръпване на главата. Това е резултат от дразнене на някои нерви в лицето. Можете също така да получите главоболие, запушен нос и ринит.

9. Диабет

Диабетът най-често причинява изтръпване на крайниците. Въпреки това, тъй като може да причини и увреждане на нервите в лицето и главата, изтръпването в тези области също е често срещано.

10. Причини за изтръпването на главата – множествена склероза

Усещането за изтръпване на главата е един от типичните симптоми на множествена склероза. Това е автоимунно заболяване, което засяга нервната система. В допълнение към изтръпването често има мускулна слабост, некоординираност на движенията, световъртеж и загуба на паметта.

Човек с множествена склероза.
Пациентите с множествена склероза изискват мултидисциплинарен подход. Изтръпването е само част от картината.

Какво да правим с изтръпването на главата?

Мерките, които трябва да се вземат, зависят от факторите, причиняващи изтръпване на главата. Ако симптомът се появява с определена честота, препоръчително е да намалите консумацията на захари и кофеин. Във всеки случай рецидивът е нещо, за което трябва да се консултирате с лекар.

Ако изтръпването на главата е придружено от други симптоми, като частична или пълна парализа на лицето и изтръпване на други части на тялото, препоръчително е да съобщите за това на специалист възможно най-скоро.

Ако усещането продължава повече от 3 дни, също трябва да посетите лекар. При съпътстващи проблеми със зъбите е препоръчително да отидете на зъболекар.

Редовните упражнения, здравословното хранене и правилната стойка при седене, изправяне и сън са мерки, които предотвратяват това досадно изтръпване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.