Използване и ползи от горчивия портокал

В съчетание с балансирана диета и физическа активност, горчивият портокал може да спомогне отслабването, тъй като активира метаболизма.
Използване и ползи от горчивия портокал
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 16 януари, 2023

Използването и ползите от горчивия портокал се документират от няколко десетилетия. Горчивият портокал е цитрусов плод от вида Citrus aurantium, който от своя страна е кръстоска между грейпфрут (Citrus maxima) и мандарина (Citrus reticulata).

Отглежда се в Източна Африка, Арабския полуостров, Сирия и Югоизточна Азия. Въпреки това, сега е широко култивиран в средиземноморския регион и части от Северна Америка. Известен е още като “Севилски портокал” или “кисел портокал” и често се използва както за кулинарни, така и за медицински цели.

По-специално, това е основна съставка в популярния британски мармалад, тъй като съдържанието на пектин на плода позволява сгъстяване на продукта. Освен това, заради горчивия си вкус, се използва в различни солени ястия. Искате ли да научите повече за неговите употреби и ползи? Прочетете следващите редове.

Горчивият портокал: Ползите му за отслабване

Горчив портокал.
Естественото присъствие на лимонена киселина в някои плодове, като портокали или лимони, е една от причините за изследването им.

Въпреки това, този плод осигурява ползи, които могат да благоприятстват нашето здраве. Едно от неговите свойства е способността му да ни помага да контролираме теглото си. Това се потвърждава от изследване като това, публикувано през 2012 г. от International Journal of Medical Sciences.

Очевидно както самият горчив портокал, така и един от неговите компоненти, р-синефрин, могат да бъдат полезни при контрола на теглото. Това означава, че може да ни помогне да бъдем здрави, в зависимост от нашия индекс на телесна маса.

Изследванията показват, че горчивият портокал притежава свойства, които играят важна роля в метаболизма. Всъщност може да ви помогне да отслабнете.

Резултатите от изследвания показват, че екстрактът от горчив портокал, както и р-синефринът, повишават метаболизма и разхода на енергия в организма.

Как може да се консумира горчивия портокал?

Един от начините да се възползвате от горчивия портокал е чрез приготвянето на вкусен и ароматен чай.

Горчивият портокал и приготвянето на чайове

Съставки

  • 4 кисели портокала, нарязани на половинки.
  • 1 литър вода.

Начин на приготвяне

  • Първо нарежете киселите портокали. Може да бъде на половинки (с кората) или на резени (с кората). Вторият вариант обикновено е по-предпочитан.
  • Налейте литър вода в тенджера и я загрейте.
  • Когато водата заври, добавете горчивите портокали.
  • Оставете ги в тенджерата да се варят около 10 минути. Първите 5 минути тенджерата трябва да е без капак, а останалите 5 с капак.
  • След като изтече това време, махнете капака, изключете котлона и го оставете да изстине малко.
  • Прецедете внимателно.
  • Сервирайте и пийте тази течност няколко пъти на ден, умерено и за предпочитане с трите основни хранения.
  • Можете също така да използвате тази напитка като естествено освежаване, което да пиете между храненията с или без лека закуска.
  • Не се препоръчва да добавяте захар или подсладители. Ако ще го консумирате преди да отидете на фитнес, да бягате или да извършвате някаква друга физическа активност, можете да добавите малко мед, който е продукт, богат на калории и следователно зареждаща с енергия.

Други употреби…

Горчивият портокал може да се използва и като подправка, както и при приготвянето на конфитюри и ликьори. Носи ползи, независимо как се консумира. Въпреки това, във връзка със способността му да спомага отслабването, най-препоръчителният начин е приготвянето на инфузия.

Възможно ли е да отслабнете само с горчив портокал?

Портокалова инфузия.

Подобно на много други продукти, горчивият портокал трябва да се използва само като добавка, за да ви помогне да отслабнете. Няма чудотворни продукти, нито изгарящи мазнини такива.

Този плод може да ви помогне да изгаряте мазнини чрез активиране на вашия метаболизъм, елиминиране на задържаните течности и по-добро храносмилане. Въпреки това, за да даде благоприятни резултати, е важно да спазвате диета, богата на плодове, зеленчуци и храни с фибри. Освен това трябва да се избягва консумацията на нездравословна храна и да се увеличи ежедневната физическа активност.

Горчивият портокал – странични ефекти

Консумацията на този цитрусов плод трябва да бъде умерена. Благодарение на своите стимуланти, той може да повиши кръвното налягане или сърдечната честота. Поради това е противопоказан за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Освен това не се препоръчва консумацията му, ако приемате лекарства, тъй като може да предизвика негативни реакции. Затова е препоръчително да се консултирате със специалист, преди да решите да консумирате горчив портокал.

Къде можете да го откриете?

Славата на горчивия портокал го е превърнала в продукт, който може да се намери по-често на пазара, под формата на плод, есенция или капсула.

На някои места можете да го намерите изсушен и готов за приготвяне на запарки. В супермаркетите не е толкова обичайно да се намери, въпреки че все повече се предлага. Ако искате да си го купите, вероятно ще го намерите по-лесно в магазин за здравословни храни или билки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Maksoud S, Abdel-Massih RM, Rajha HN, Louka N, Chemat F, Barba FJ, Debs E. Citrus aurantium L. Active Constituents, Biological Effects and Extraction Methods. An Updated Review. Molecules. 2021 Sep 26;26(19):5832. doi: 10.3390/molecules26195832. PMID: 34641373; PMCID: PMC8510401.
  • Bitter Orange. (2020). National Center for Complementary and Integrative Health. Available in https://www.nccih.nih.gov/health/bitter-orange
  • Morton J. Sour orange. Horticulture and Landscape Architecture. Purdue University.
  • Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7864269. doi: 10.1155/2018/7864269. PMID: 29854097; PMCID: PMC5954905.
  • Jia S, Hu Y, Zhang W, Zhao X, Chen Y, Sun C, Li X, Chen K. Hypoglycemic and hypolipidemic effects of neohesperidin derived from Citrus aurantium L. in diabetic KK-A(y) mice. Food Funct. 2015 Mar;6(3):878-86. doi: 10.1039/c4fo00993b. PMID: 25620042.
  • Gandhi GR, Vasconcelos ABS, Wu DT, Li HB, Antony PJ, Li H, Geng F, Gurgel RQ, Narain N, Gan RY. Citrus Flavonoids as Promising Phytochemicals Targeting Diabetes and Related Complications: A Systematic Review of In Vitro and In Vivo Studies. Nutrients. 2020 Sep 23;12(10):2907. doi: 10.3390/nu12102907. PMID: 32977511; PMCID: PMC7598193.
  • Restuccia, C., Oliveri Conti, G., Zuccarello, P. et al. Efficacy of different citrus essential oils to inhibit the growth and B1 aflatoxin biosynthesis of Aspergillus flavus. Environ Sci Pollut Res 26, 31263–31272 (2019). https://doi.org/10.1007/s11356-019-06169-9
  • Dosoky, N., & Setzer, W. (2018). Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. In International Journal of Molecular Sciences (Vol. 19, Issue 7, p. 1966). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/ijms19071966
  • Domaszewska-Szostek A, Puzianowska-Kuźnicka M, Kuryłowicz A. Flavonoids in Skin Senescence Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2021 Jun 25;22(13):6814. doi: 10.3390/ijms22136814. PMID: 34201952; PMCID: PMC8267725.
  • Bent S, Padula A, Neuhaus J. Safety and efficacy of citrus aurantium for weight loss. 2004. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK70345/
  • Fugh-Berman A, Myers A. Citrus aurantium, an ingredient of dietary supplements marketed for weight loss: current status of clinical and basic research. Exp Biol Med (Maywood). 2004 Sep;229(8):698-704. doi: 10.1177/153537020422900802. PMID: 15337824.
  • Suntar, I., Khan, H., Patel, S., Celano, R., & Rastrelli, L. (2018). An Overview onCitrus aurantiumL.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. In Oxidative Medicine and Cellular Longevity (Vol. 2018, pp. 1–12). Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2018/7864269

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.