6 стягащи запарки при диария

Билките със стягащи свойства са били използвани като помощни вещества за спиране на диарията. Кои са най-препоръчителните? Научете повече по темата!
6 стягащи запарки при диария
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 24 ноември, 2022

Използването на стягащи запарки като допълнение към успокояването на диарията е изключително полезно и ефективно. Въпреки че е важно да се установи причината за този проблем, за да се управлява правилно, някои растения помагат за ускоряване на процеса на възстановяване.

По-специално, те помагат за лечението на загуба на течности и минерали, регулиране на секрецията и насърчаване на добрата чревна функция. Това до голяма степен се дължи на техния принос на фенолни съединения, танини и антимикробни вещества, които допринасят за баланса на храносмилателната функция.

Кои са най-препоръчителните? Разбирете!

Как действат стягащите запарки за успокояване на диарията?

На първо място, трябва да знаем как стипчивите инфузии действат за облекчаване на диарията. Адстрингентът е вещество, способно да тонизира или стегне тъканта. В конкретния случай растителните съединения намаляват дразненето на чревната тъкан, като я тонизират и осигуряват защитен ефект срещу патогените.

От своя страна те забавят движенията на червата и намаляват честотата и обема на изпражненията. В тази връзка статия, публикувана в списание Pharmacognosy, обяснява, че полифенолите – и особено танините – основно са отговорни за стипчивостта на билките. Затова е препоръчително да изберете такива с голямо количество от тези вещества.

Ролята на танините в лечението на диарията

Танините са водоразтворими фенолни съединения, характеризиращи се със стягащо, противовъзпалително и антиоксидантно действие. Както е описано подробно в публикация в Biomolecules, основната им функция е да предпазват растенията от атака на насекоми и гъбички.

В допълнение, това е компонентът, който придава онзи горчив вкус и онова грубо, сухо усещане при вкусване на определени плодове и билки. Що се отнася до лечебните ефекти, те са известни с действието си срещу диария. Тъй като имат способността да подсушават и обезвъздушават лигавичните секрети, движенията на червата са склонни да бъдат намалени.

Поради тази причина се използват в производството на добавки против диария. Проучване, споделено чрез Revista Española De Enfermedades Digestivas, съобщава, че желатиновият танат – добавка на базата на танин – помага за намаляване на консистенцията и броя на изпражненията при деца с остра диария.

Кои са най-препоръчителните стягащи запарки при диария?

Консумацията на стягащи инфузии може да подобри симптомите в случаи на остра диария. При тежки епизоди или ако са придружени от симптоми като висока температура, повръщане и слабост, най-добре е да посетите лекар.

Библиотеката със здравна информация PeaceHealth отбелязва, че най-често използваните билки за диария поради тяхното съдържание на танин и стягащо действие са следните:

 • Листа и корени от къпина
 • Листа от боровинки
 • Червени малини

Също така се споменават други опции като лайка, мушкато и рожков. А каква функция изпълняват  те в тялото? Има ли доказателства за ефекта им? Нека видим подробно какво казва науката и как се приготвят въпросните запарки.

1. Стягащи запарки при диария – листа или корени от къпина

Къпината, чието научно наименование е Rubus fruticosus, е растение, известно с богатото си съдържание на танини, галова киселина, витамин С, пектин и желязо. Публикация, докладвана чрез Pharmacognosy Reviews, уточнява, че корените й, по-специално, са били използвани като помощно средство срещу диария.

В допълнение, чрез списанието Molecules се съобщава, че кората на корена и листата на това растение имат стягащ ефект, което му придава антидиарийни свойства.

Горски плодове - стягащи запарки
Къпините имат висока концентрация на антиоксидантни вещества, включително танини.

Съставки

 • 1 супена лъжица листа или корен от къпина (10 грама)
 • 2 чаши вода (500 милилитра)

Инструкции

 1. Поставете листата или корена от къпина в съд с вряща вода
 2. Покрийте съда и оставете да се запарва за 10 до 15 минути
 3. След това прецедете и консумирайте течността
 4. Пийте 2 или 3 чаши на ден

2. Листа от боровинки

Изследване, споделено чрез Frontiers in Pharmacology, уточнява, че както листата, така и плодовете на боровинките (V. myrtillus) са богати на танини. Всъщност целият род Vaccinium е признат за това качество.

Смята се, че до 10% от листата съдържат това вещество. Оттук и неговите стягащи и антидиарични свойства.

Малко боровинки.
Самият цвят на боровинките показва богатия й на танини състав.

Съставки

 • 1 супена лъжица смлени листа от боровинки (10 грама).
 • 2 чаши вода (500 милилитра).

Инструкции

 1. Сложете боровинковите листа в тенджера с две чаши вода
 2. Оставете сместа да поври на тих огън 5 минути и отстранете
 3. Оставете запарката да престои 10 минути и я прецедете
 4. Пийте по 2 чаши на ден, докато почувствате подобрение

3. Стягащи запарки при диария – листа от червена малина

Листата от червена малина (Rubus idaeus) се използват в традиционната медицина за намаляване на подуване на корема и диария. Публикация в списание Antioxidants признава техния потенциал да успокояват симптомите на лека диария.

Стягащи запарки - листа от малини
Малините принадлежат към същото семейство като къпините.

Съставки

 • 1 супена лъжица листа от червена малина (10 грама).
 • 2 чаши вода (500 милилитра).

Инструкции

 1. Оставете водата да заври и след това добавете малиновите листа.
 2. Оставете инфузията да кисне 10 минути и я филтрирайте през цедка.
 3. Пийте 2 или 3 чаши на ден, докато получите облекчение.

4. Лайка

Един от най-популярните стягащи чайове е от лайка. Компилация от проучвания, докладвани в Molecular Medicine Reports, посочва, че високото му съдържание на флавоноиди и терпеноиди благоприятства облекчаването на стомашно-чревни разстройства.

Проучване върху плъхове, споделено в Journal of Ethnopharmacology, съобщава, че това растение има антидиарийни и антиоксидантни свойства. Въпреки че са необходими клинични изпитвания върху хора, тези открития показват, че растението има потенциал срещу този храносмилателен проблем.

Чай от лайка.
Лайката се използва от древни времена при храносмилателни проблеми.

Съставки

 • 1 супена лъжица изсушена лайка (10 грама).
 • 1 чаша вода (250 милилитра).

Инструкции

 1. Изсипете изсушената лайка в чаша вряща вода.
 2. Покрийте напитката и я оставете да се накисва за 10 минути.
 3. След това време прецедете и изпийте.
 4. Повтаряйте 2 или 3 пъти на ден, ако симптомите продължават.

5. Стягащи запарки при диария – мушкато

В традиционната медицина мушкатото е известно стягащо и успокояващо средство при храносмилателни разстройства. По-специално, неговата инфузия се използва за спиране на епизоди на диария и за противодействие на загубата на течности и минерални соли.

В тази връзка, изследване върху животни установи, че екстрактът от листата на мушкато има антидиарийни и антипропулсивни свойства, дължащи се на съдържанието на танин.

Мушкато
Мушкатото може да промени перисталтиката, т.е. честотата на движенията на червата.

Съставки

 • 1 супена лъжица листа от мушкатоц (10 грама).
 • 2 чаши вода (250 милилитра).

Инструкции

 1. Изсушените листа се заливат с чаша вряща вода.
 2. Покрийте инфузията и я оставете да се запарва за 10 минути.
 3. След това прецедете и консумирайте.
 4. Ако диарията продължава, пийте до 2 чаши на ден.

6. Рожков

От кората на рожкова може да се приготви стягаща и противовъзпалителна запарка, идеална за облекчаване на диария и възпаления в стомашно-чревния тракт. Публикация в International Journal of Molecular Sciences описва подробно, че зрелите шушулки от рожков съдържат танини, активно съединение, което помага за успокояване на диарията.

Рожков - стягащи запарки
Шушулките от рожков имат висока концентрация на танини.

Съставки

 • 1 супена лъжица рожков на прах (10 грама).
 • 2 чаши вода (250 милилитра).

Инструкции

 1. Изсипете праха от рожков в две чаши вряща вода.
 2. Оставете да се накисне за 10 минути, докато достигне температура, подходяща за консумация.
 3. Пийте настойката веднъж на ден.

Препоръки за безопасна употреба на стягащи запарки

Консумацията на стягащи инфузии за диария като цяло е безопасна за повечето хора. Като лекарство, приемано ad hoc, в умерени количества, обикновено не предизвиква странични ефекти.

Експертите обаче препоръчват да избягвате употребата им в следните случаи:

 • При малки деца
 • По време на бременност и кърмене
 • При пациенти с чернодробни или бъбречни заболявания
 • При хора, лекувани с антикоагуланти, антидиабетици, антидепресанти, наред с други лекарства.

Тъй като билките могат да взаимодействат с лекарства или добавки, е необходимо да се консултирате с лекар, преди да продължите с тяхната употреба. Понякога действието или потентността са потиснати. И двата случая носят рискове за здравето.

Какво трябва да запомните за стягащите инфузии за диария?

Танините, съдържащи се в някои лечебни растения, могат да се използват в запарки за ускоряване на облекчаването на диарията. Въпреки това, тези напитки не трябва да бъдат първи избор на лечение срещу този симптом. Необходимо е да се установи причината, за да се изберат по-ефективни терапевтични мерки.

Лекарят може да предложи диетични промени, консумация на напитки за орална рехидратация и почивка, за да се преодолее този проблем. Ако е необходимо, лечението може да включва антидиарийни лекарства.

Запарките трябва да бъдат само помощно средство в борбата срещу диарията.
[/atomik-in-text].


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Romm, A., Ganora, L., Hoffmann, D., Yarnell, E., Abascal, K., & Coven, M. (2010). Fundamental Principles of Herbal Medicine. In Botanical Medicine for Women’s Health (pp. 24–74). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-443-07277-2.00003-9
 • Han X, Jiang H, Zhang D, Zhang Y, Xiong X, Jiao J, Xu R, Yang M, Han L, Lin J. A Novel Quantitative Prediction Approach for Astringency Level of Herbs Based on an Electronic Tongue. Pharmacogn Mag. 2017 Jul-Sep;13(51):492-497. doi: 10.4103/pm.pm_455_16. Epub 2017 Jul 19. PMID: 28839378; PMCID: PMC5551371.
 • Szczurek A. Perspectives on Tannins. Biomolecules. 2021 Mar 16;11(3):442. doi: 10.3390/biom11030442. PMID: 33809775; PMCID: PMC8002309.
 • Chung KT, Wong TY, Wei CI, Huang YW, Lin Y. Tannins and human health: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 1998 Aug;38(6):421-64. doi: 10.1080/10408699891274273. PMID: 9759559.
 • Esteban Carretero J, Durbán Reguera F, López-Argüeta Alvarez S, López Montes J. A comparative analysis of response to vs. ORS + gelatin tannate pediatric patients with acute diarrhea. Rev Esp Enferm Dig. 2009 Jan;101(1):41-8. English, Spanish. doi: 10.4321/s1130-01082009000100005. PMID: 19335032.
 • Verma R, Gangrade T, Punasiya R, Ghulaxe C. Rubus fruticosus (blackberry) use as an herbal medicine. Pharmacogn Rev. 2014 Jul;8(16):101-4. doi: 10.4103/0973-7847.134239. PMID: 25125882; PMCID: PMC4127818.
 • Zia-Ul-Haq M, Riaz M, De Feo V, Jaafar HZ, Moga M. Rubus fruticosus L.: constituents, biological activities and health related uses. Molecules. 2014 Jul 28;19(8):10998-1029. doi: 10.3390/molecules190810998. PMID: 25072202; PMCID: PMC6271759.
 • Vaneková Z, Rollinger JM. Bilberries: Curative and Miraculous – A Review on Bioactive Constituents and Clinical Research. Front Pharmacol. 2022 Jun 29;13:909914. doi: 10.3389/fphar.2022.909914. PMID: 35847049; PMCID: PMC9277355.
 • Ferlemi AV, Lamari FN. Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants (Basel). 2016 Jun 1;5(2):17. doi: 10.3390/antiox5020017. PMID: 27258314; PMCID: PMC4931538.
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010 Nov 1;3(6):895-901. doi: 10.3892/mmr.2010.377. PMID: 21132119; PMCID: PMC2995283.
 • Sebai H, Jabri MA, Souli A, Rtibi K, Selmi S, Tebourbi O, El-Benna J, Sakly M. Antidiarrheal and antioxidant activities of chamomile (Matricaria recutita L.) decoction extract in rats. J Ethnopharmacol. 2014 Mar 14;152(2):327-32. doi: 10.1016/j.jep.2014.01.015. Epub 2014 Jan 22. PMID: 24463157.
 • Amabeoku, G.. (2009). Antidiarrhoeal activity of Geranium incanum Burm. f. (Geraniaceae) leaf aqueous extract in mice. J Ethnopharmacol. 123. 190-3. 10.1016/j.jep.2009.02.015.
 • Goulas V, Stylos E, Chatziathanasiadou MV, Mavromoustakos T, Tzakos AG. Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space. Int J Mol Sci. 2016 Nov 10;17(11):1875. doi: 10.3390/ijms17111875. PMID: 27834921; PMCID: PMC5133875.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.