Как да излекуваме естествено мазолите

Трябва да знаете, че мазолите се появяват като естествена реакция на организма към натиск или многократно триене върху мястото, особено в резултат на неподходящи обувки.
Как да излекуваме естествено мазолите

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 27 април, 2023

Знаете ли как да излекувате мазолите естествено в домашни условия?

Те наистина са много болезнени и пречат не само да ходите добре, но също така да извършвате ежедневните си дейности нормално. В повечето случаи, мазолите се появяват поради липса на грижи за краката. Те са много важна част от тялото ни, но за съжаление не получават нужното внимание.

В тази статия, ще ви дадем някои съвети как с натурани средства да излекувате мазолите.

Мазолите: Какво трябва да знаете

Първо, трябва да знаете, че мазолите се появяват като естествено следствие от носенето на неподходящи обувки, при натиск или многократно триене върху кожата.

Мазолите също така могат да се появят на ръцете, ако използвате един и същ инструмент за прекалено дълго време например.

Въпреки това тези, които се появяват на краката са най-досадни и от болезнен вид, защото пречат на нормалното ходене, слагане на обувките и т.н.

Трябва да правите разлика между мазоли и “кожен рог”. Последните са роговични образувания със среда от твърд кератин, който боли, ако се окаже натиск върху него. Те се появяват върху ставите на пръстите на краката и стъпалата на нозете.

Мазолите са по-големи (те могат да бъдат с дължина около 2.5 cm), имат по-дебел слой мъртва кожа и се появяват от страната на големия пръст на крака или под петата.

И двата вида образувания могат да бъдат третирани по еднакъв начин с домашни средства.

Естествено е необходимо да поддържате хигиената на краката си.

Естествено премахване на мазолите с натурални средства

 • Внимателно ги изтъркайте с пемза след баня. Кожата ви трябва да е чиста и суха. След това, натъркайте нарязан на половина лук. Накрая, изсипете няколко капки масло от арника върху тях.
 • Сложете добре смляна скилидка чесън, смесен със зехтин върху мазола. Това ще направи кожата по-мека и мазола по-малък. Покрийте го с кърпа и оставете така през цялата нощ.
 • Направете паста като смачкате 5 или 6 хапчета аспирин и смесете с една супена лъжица лимонов сок и една лъжица вода. Сложете сместа върху мазола и го увийте с топла кърпа за 10 минути. Топлината ще позволи на пастата да проникне през кожата и да я направи по-гладка. След това използвайте пемза, за да се отървете от мъртвата кожа лесно.
Ходете боси
 • Накиснете няколко листа от праз с малко винен оцет в продължение на 24 часа. Нанасяйте сместа върху мазола в продължение на 20 минути. След това, просто го отстранете внимателно с помощта на подходящ инструмент и дезинфекцирайте мястото с алкохол.
 • Намазвайте с помада, която включва листенца невен по няколко пъти на ден, така че повърхността да стане по- гладка. Този крем действа и като противовъзпалително.
 • Потопете краката си в продължение на 10 минути в разтвор, направена с четири капки масло от лайка на литър вода. Водата трябва да бъде топла. Дръжте краката си потопени, докато водата изстине. След това нанесете слой от вазелин върху мазола и сложете памучни чорапи.
 • Накиснете галета в ябълков оцет за два дни. Използвайте кърпичка като превръзка за мазола в продължение на три поредни нощи. Преди това, потопете краката си в съд с топла вода за изглаждане на мазола и за да го направите по-лесен за премахване.
Има много средства за естествено лечение на мазолите.

Смокони, спанак, ябълков оцет и дебелец..

 • Изрежете прясна смокиня и отстранете пулпата й. Сложете я върху мазола преди да заспите и го покрийте с марля или памучен тампон. Отстранете с топла до гореща вода на сутринта. Оставете да мине половин час и премахнете мъртвата кожа с пемза.
 • Измийте и намачкайте 40 грама листа от спанак, сложете ги в марля или бинт и нанесете върху засегнатата област като лапа. Оставете да престои 20 минути и я отстранете. Повторете няколко дни един след друг (приблизително една седмица), докато не започнете да се усещате, че мазолът става по-гладък.
 • Смелете шепа листа от дебелец, за да приготвите паста и добавете една супена лъжица ябълков оцет. Поставете сместа върху мазола или сухите участъци от кожата. Оставете да изсъхне и след това използвайте пемза.
 • Потопете краката си в топла вода за 10 минути, докато изстине. Направете паста от една супена лъжица сода за хляб и вода и поставете върху мазолите, докато все още са мокри. Използвайте само лек натиск за отстраняването им. Накрая използвайте пемза.
Мазолите се появяват като естествено следствие от неподходящи обувки.

Ананас, рициново масло, чесън..

 • Обелете ананас и сложете парче от обелката около мазола с гладката част, която докосва кожата. Закрепете я с бинт. Оставете така цяла нощ и на сутринта оставете крака да кисне в продължение на 10 минути. Повторете това няколко пъти, докато можете да премахнете мазола лесно. Ще са нужни най-малко четири повторения.
 • Смесете една супена лъжица ябълков оцет с 1/8 чаша олио и енергично разтъркайте върху мазола. След това използвайте пемза и завършете с масаж с бадемово масло.
 • Разтривайте рициново масло върху мазола всеки ден в продължение на две седмици. Сложете също така парче лимонова кора и резен домат. Покрийте с превръзка. Соковете ще накарат твърдите образувания да омекнат.
 • Чесънът е доказано естествено средство за лечение на мазоли. Смелете една скилидка чесън с една супена лъжица бръшлян, докато се получи сок. Потопете марля в сместа и нанесете директно върху мазола. Покрийте с кърпа и оставете за една нощ. Повтаряйте всеки ден, докато кожата омекне.
 • Отделете няколко стъбла и цветя от коприва и ги измийте добре. Намачкайте ги, докато не получите паста, която да нанесете. За по-лесно, сложете го в миксера с малко вода. Друг подходящ вариант е невен.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hashmi F, et al. (2016). The evaluation of three treatments for plantar callus: A three-armed randomized, comparative trial using biophysical outcome measures. DOI:
  10.1186/s13063-016-1377-2
 • Mayo Clinic. Home Treatment Options for Corns and Calluses. (February 10, 2012)
 • American Academy of Dermatology. How to Treat Corns and Calluses. (2018)
 • Bhaskaran N, Shukla S, Srivastava JK, Gupta S. Chamomile: An anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. Int J Mol Med. 2010;
 • Pazyar N, Feily A. Garlic in dermatology. Dermatology Reports. 2011;
 • Arora D, Rani A, Sharma A. A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula. Pharmacognosy Reviews. 2013.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.