Как да излекуваме естествено мазолите

· 12.05.2017
Трябва да знаете, че мазолите се появяват като естествена реакция на организма към натиск или многократно триене върху мястото, особено в резултат на неподходящи обувки.

Те наистина са много болезнени и пречат не само да ходите добре, но също така да извършвате ежедневните си дейности нормално. В повечето случаи, мазолите се появяват поради липса на грижи за краката. Те са много важна част от тялото ни, но за съжаление не получават нужното внимание.

В тази статия, ще ви дадем някои съвети как да излекувате мазолите по естествен начин.

Мазолите: Какво трябва да знаете

Първо, трябва да знаете, че мазолите се появяват като естествена реакция на организма към натиск или многократно триене върху мястото, особено в резултат на неподходящи обувки.

Мазолите също така могат да се появят на ръцете, ако използвате един и същ инструмент за прекалено дълго време например.

Въпреки това тези, които се появяват на краката са най-досадни и от болезнен вид, защото пречат на нормалното ходене, слагане на обувките и т.н.

Трябва да правите разлика между мазоли и „кожен рог“. Последните са роговични образувания със среда от твърд кератин, който боли, ако се окаже натиск върху него. Те се появяват върху ставите на пръстите на краката и стъпалата на нозете.

Мазолите са по-големи (те могат да бъдат с дължина около 2.5 cm), имат по-дебел слой мъртва кожа и се появяват от страната на големия пръст на крака или под петата.

И двата вида образувания могат да бъдат третирани по еднакъв начин с домашни средства.

kraka-12

Естествени средства за премахване на мазолите

 • Внимателно ги изтъркайте с пемза след баня. Кожата ви трябва да е чиста и суха. След това, натъркайте нарязан на половина лук. Накрая, изсипете няколко капки масло от арника върху тях.
 • Сложете добре смляна скилидка чесън, смесен със зехтин върху мазола. Това ще направи кожата по-мека и мазола по-малък. Покрийте го с кърпа и оставете така през цялата нощ.
 • Направете паста като смачкате 5 или 6 хапчета аспирин и смесете с една супена лъжица лимонов сок и една лъжица вода. Сложете сместа върху мазола и го увийте с топла кърпа за 10 минути. Топлината ще позволи на пастата да проникне през кожата и да я направи по-гладка. След това използвайте пемза, за да се отървете от мъртвата кожа лесно.
kraka-13

 • Накиснете няколко листа от праз с малко винен оцет в продължение на 24 часа. Нанасяйте сместа върху мазола в продължение на 20 минути. След това, просто го отстранете внимателно с помощта на подходящ инструмент и дезинфекцирайте мястото с алкохол.
 • Намазвайте с помада, която включва листенца невен по няколко пъти на ден, така че повърхността да стане по- гладка. Този крем действа и като противовъзпалително.
 • Потопете краката си в продължение на 10 минути в инфузия, направена с четири капки от лайка на литър вода. Водата трябва да бъде топла. Дръжте краката си потопени, докато водата изстине. След това нанесете слой от вазелин върху мазола и сложете памучни чорапи.
 • Накиснете галета в ябълков оцет за два дни. Използвайте кърпичка като превръзка за мазола в продължение на три поредни нощи. Преди това, потопете краката си в съд с топла вода за изглаждане на мазола и за да го направите по-лесен за премахване.
kraka-14

Смокони, спанак, ябълков оцет и дебелец..

 • Изрежете прясна смокиня и отстранете пулпата й. Сложете я върху мазола преди да заспите и го покрийте с марля или памучен тампон. Отстранете с топла до гореща вода на сутринта. Оставете да мине половин час и премахнете мъртвата кожа с пемза.
 • Измийте и намачкайте 40 грама листа от спанак, сложете ги в марля или бинт и нанесете върху засегнатата област като лапа. Оставете да престои 20 минути и я отстранете. Повторете няколко дни един след друг (приблизително една седмица), докато не започнете да се усещате, че мазолът става по-гладък.
 • Смелете шепа листа от дебелец, за да приготвите паста и добавете една супена лъжица ябълков оцет. Поставете сместа върху мазола или сухите участъци от кожата. Оставете да изсъхне и след това използвайте пемза.
 • Потопете краката си в топла вода за 10 минути, докато изстине. Направете паста от една супена лъжица сода за хляб и вода и поставете върху мазолите, докато все още са мокри. Използвайте само лек натиск за отстраняването им. Накрая използвайте пемза.
kraka-mazoli

Ананас, рициново масло, чесън..

 • Обелете ананас и сложете парче от обелката около мазола с гладката част, която докосва кожата. Закрепете я с бинт. Оставете така цяла нощ и на сутринта оставете крака да кисне в продължение на 10 минути. Повторете това няколко пъти, докато можете да премахнете мазола лесно. Ще са нужни най-малко четири повторения.
 • Смесете една супена лъжица ябълков оцет с 1/8 чаша олио и енергично разтъркайте върху мазола. След това използвайте пемза и завършете с масаж с бадемово масло.
 • Разтривайте рициново масло върху мазола всеки ден в продължение на две седмици. Сложете също така парче лимонова кора и резен домат. Покрийте с превръзка. Соковете ще накарат твърдите образувания да омекнат.
 • Смелете една скилидка чесън с една супена лъжица бръшлян, докато се получи сок. Потопете марля в сместа и нанесете директно върху мазола. Покрийте с кърпа и оставете за една нощ. Повтаряйте всеки ден, докато кожата омекне.
 • Отделете няколко стъбла и цветя от коприва и ги измийте добре. Намачкайте ги, докато не получите паста, която да нанесете. За по-лесно, сложете го в миксера с малко вода. Друг подходящ вариант е невен.