Приложения на вазелина за здравето и красотата

· 27.07.2016
Слагайте малко върху устните по всяко време на годината, за да омекнат, ако са се изсушили от студа, или сте ги изложени прекалено дълго на слънце през лятото

Вазелинът е смес, получена от рафинирането на нефт. Използва се, както в козметиката, така и във фармацевтичната индустрия. Съставът може да варира, но този, който всички познаваме, е рафиниран, и е част от състава на много козметични продукти. Научете от днешната статия повече за приложенията на вазелина.

Характеристики на вазелина

Съществуват много приложения, свързани със здравето и красотата на вазелина, но малко се знае за произхода и получаването на този продукт. Това, което е добре известно, че в основата му е  петролът. Приготвя се от „смесването“ му с пара, като се филтрира при висока температура. Това означава, че е полутвърда смес от въглеводороди, извлечена от фосили.

Изглежда малко странно да се използва продукт, добит от нефт, но вазелинът притежава много защитни качества, тъй като преминава през доста продължителен процес на рафиниране, и не е вреден за здравето.

Vazelin-sud

Гъстата му консистенция предпазва чувствителната кожа, особено на устните. Той се използва и като естествена съставка в мехлемите, както през лятото, така и през зимата. Създава защитна „бариера“ от топлина, студ и вятър.

Поради тази причина вазелинът се счита за един от основните продукти за красота, с които всяка жена трябва да разполага у дома или в чантата. Той е с много приложения и е доста по-евтин от повечето лосиони и козметични продукти, продавани в магазините и аптеките.

Vazelin-2

Приложения на вазелина за здравето и красотата

 • Отличен балсам за устни: Слагайте малко върху устните по всяко време на годината, за да омекнат, ако са се изсушили от студа, или сте ги изложени прекалено дълго на слънце през лятото. Вазелинът ще им придаде и блясък.
 • Страхотен крем за крака и ръце: Омекотяваи и хидратира напуканите пети, грубите ръце, както и сухите крака. Нанесете малко вазелин върху ръцете и краката с кръгови движения, а след това сложете ръкавици или чорапи за по-добри резултати. Оставете да престои за около 15 минути, за да се абсорбира и проникне в кожата. Изплакнете, ако е необходимо, с топла вода. Със сигурност ще имате по-мека и гладка кожа.
 • Алтернатива за отстраняване на грим: Той почиства дори водоустойчива спирала, успокоява раздразнената ( от грим) кожа в областта на очите.
 • Лосион за овлажняване:Нанесете вазелин върху тялото след къпане, за да се насладите на по-мека и по-хидратирана кожа.
 • Може да ексфолира кожата: Ако смесите малко вазелин с 2 супени лъжици захар или сол, може да приготвите домашен скраб за тяло. Използва се и за отстраняване на мъртвите клетки от устните. Нанесете го върху тялото с кръгови движения и оставете да постои в продължение на няколко минути. Използвайте стара четка за зъби с ексфолираща ръкавица – за по-мека кожа.
Vazelin-3

 • Овлажнява кожата след отстраняването на косми: Няма значение дали правитекола маска или използвате бръснач, кожата на краката може да се остане суха и напукана след отстраняването на космите. Нанесете тънък слой вазелин и го оставете да изсъхне. Кожата ще остане гладка и хидратирана.
 • Използва се за руж: Смесете го с малко червило, за дълготрайност.
 • Ароматите са по-трайни: Преди да напръскате парфюм върху китките, нанесете тънък слой вазелин. Ароматът ще се задържи по-дълго през целия ден.
 • Предпазва кожата на главата от боя за коса: Нанесете го около линията на косата (там, където косата започва покрай челото, тила, ушите, бакенбардите и т.н.), за да избегнете не само боядисване на кожата, но и против алергични реакции от боята.
 • Използвайте го забалсам: След като сте измили косата с нормален шампоан, нанесете малко вазелин върху кожата на главата, оставете да постои няколко минути, след което изплакнете.
Vazelin-4

 • Скрива цъфналите краища на косата: Ако нанесете малко вазелин върху краищата ѝ, може да скриете този недостатък.
 • Използва се като бронзант:Нанесете от него върху най-сухите части на кожата, преди да използвате нормалния бронзант.
 • Подхранва веждите и миглите: Хидратира веждите и помага на миглите да растат по-дълги и по-гъсти. Прилагайте преди да сън.
 • Подобрява вида на кожичките и ноктите: Нанасяйтете няколко пъти на ден върху тази „забравена“ част на ръцете.
 • Добър е за масажи: Вазелинът е подходящ за отпускане и за хидратиране на тялото. Нанесете малко количество и масажирайте с кръгови движения от главата до петите.
 • Той е основа за грим върху клепачите: Нанесете го върху тях, преди да използвате сенки за очи, за да останат по-дълго време,и да изглеждат по-ярки. Ако използвате само вазелин, той ще създаде блестящ външен вид.
 • Може да премахне пръстен: Ако пръстен е заседнал върху пръста, нанесете вазелин, така че да може да се плъзне лесно, без болка.
 • Намалява белезите:В здравната сфера е широко известно, че вазелинът се прилага върху рани (и следоперационни). Той се използва и за защита на кожата, след като сте направили татуировка.
Vazelin-5