5 лечебни средства за тендинит на ахилесовата пета

Масаж с рициново масло и ледени компреси могат значително да помогнат и да облекчат болката.
5 лечебни средства за тендинит на ахилесовата пета

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Тендинит на ахилесовата пета означава възпаление в тази област. Това е проблем, който може да причини много дискомфорт и болка.

То затруднява извършването на ежедневни дейности ако не се лекува болката в някаква форма.

Нашата препоръка е да отделите необходимото време за отстраняване на проблема. Ако личният лекар ви помоли да отделите няколко дни за почивка, направете го толкова дълго, колкото ви съветва.

Съществуват няколко инвазивни процедури, които могат да ускорят процеса. Въпреки това, ахилесовата пета е опасна зона и трябва да действате внимателно.

Освен препоръките на личния лекар може да използвате някои от тези лечебни средства за лечение на тендинит на ахилесовата пета.

1. Използвайте ПЛНП лечението

ПЛКП лечението е първа помощ, която е разделена на 4 стъпки:

Почивка

Постоянното напрежение върху краката обикновено може да причини тендинит. За това трябва да сте наясно с времето и усилието, които използвате при ходене, тренировка или бягане.

Добра идея да намалите напрежението върху краката си за няколко дни. Ако можете да отделите няколко дни за почивка, би било добър вариант.

Лед

ледени компреси помагат при тендинит на ахилесовата пета.

Втората фаза на това лечение е прилагането на ледени компреси върху ахилесовата пета редовно.

Това постепенно ще намали температурата. В същото време намалява възпалението и успокоява болката.

Натиск

Приложете лек натиск върху зоната на ахилесовата пета. Трябва да правите това, особено преди лягане.

Уверете се, че сухожилието е стабилно. Трябва да сте сигурни, че е добре укрепено, за да избегне допълнителното напрежение.

За това е нужно единствено да използвате превръзка или чорапи. През деня е важно да използвате подходящи обувки, както ви е препоръчал личния лекар.

Повдигане

Малка височина помага за увеличаване кръвния поток в тази област. Също така гравитацията помага да поемете напрежение в сухожилието. Това позволява на кръвоносните съдове и капилярите в зоната да не се натоварват толкова много.

2. Направете масаж с рициново масло

Рициновото масло е страхотна помощ при лечение и намаляване на проблемите с тендинит чрез използване на масаж. Поради високото си количество линолова киселина, ефектите му са моментални.

Рициновото масло помага при тендинит на ахилесовата пета.

Започнете малко по малко с масажа. В началото може да е много болезнено. Уверете се, че сухожилията са спокойни. Можете да направите по-силен масаж, за да постигнете по-дълготраен ефект.

След като направите масажа, не забравяйте да покриете зоната с чорап или превръзка.

3. Спрете да пушите

Пушенето е един от навиците, който най-много допринася за влошаване на здравето. Това особено засяга кръвообращението.

Спрете да пушите, ако имате проблеми с тендинит на ахилесовата пета. Това значително ще увеличи лечебния процес.

Отказването на навика не е лесна задача за никого. Обаче ще си струва усилието, особено когато се опитвате да излекувате нещо болезнено с всяка стъпка, която предприемате.

Не забравяйте, че поддържането на този лош навик ще забави ефектите на медикаментите, масажите и всяко друго лечение, което използвате.

4. Използвайте подходящи обувки

Тендинитът на ахилесовата пета въздейства върху правилното ходене. Това обаче не е всичко: ако използвате неподходящи обувки може да влошите проблема.

За да не се случи това, важно е да се уверите, че използвате обувки, които имат достатъчно подпора. Стойте далеч от тези, които оказват постоянен натиск върху сухожилието.

Вие също трябва да търсите тези, които имат меки страни. Гърбът и подметката трябва да са достатъчно плътни, за да не се нуждаят от допълнителна подппора. Ако имате съмнения, попитайте личния лекар директно.

Може да е неприятно и малко скъпо да купите правилните обувки. Това обаче ще ускори лечебния процес. Преди да ги купите, опитайте да направите няколко крачки с тях.

Няма смисъл да купувате обувки, които ви причиняват много болка, само защото са по-евтини или изглеждат по-добре.

5. Разтягайте се при тендинит на ахилесовата пета

Разтягането не е само нещо, което правите след тренировка. Всъщност е препоръчително да се разтягате всяка сутрин. Това ще ви позволи да подготвите тялото за стреса на деня.

Могат да възникнат неочаквани изкривявания, спазми, крампи и тендинит във всяка област. Това е така, защото не сте готови да се изправите пред нормално усилие или стрес.

Просто трябва да се разтегнете 10 или 15 минути. Това е достатъчно, за да предотвратите всеки проблем с тендинит или болка. Започнете малко по малко и се уверете, че не насилвате мястото.

Винаги наблюдавайте развитието на тендинита.

Ако симптомите ви не се подобряват или болката стане непоносима, ви съветваме да се консултирате с личния лекар възможно най-скоро.  Ако не предприемете нищо само ще причините усложнения и ненужна болка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tom Bisio. Tratamientos y terapias de la medicina deportiva china. Disfruto y hago, 2006.
  • Lynda HueyRobert Forster. Manual completo de ejercicios hidrodinámicos. Editorial Paidotribo, 2003.
  • Eugene Sherry, Stepahm F. Wilson. Manual oxford de medicina deportiva. Editorial Paidotribo, 2002.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.