Избягвайте тези 7 храни и ще премахнете целулита

Прекомерната консумация на газирани напитки е една от възможните причини за поява на целулит. Тези напитки причиняват възпаление, свързано с определени заболявания, и затрудняват премахването на целулита.
Избягвайте тези 7 храни и ще премахнете целулита

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Искате ли да научите кои храни трябва да избягвате, за да премахнете целулита? Целулитът представлява изменение на съединителната тъкан в тялото. Това се дължи на натрупване на течности и мазнини, водещо до образуване на малки вдлъбнатини по кожата.

Обикновено се появява по краката и задните части, макар че може да се формира и в областта на корема и по горните части на тялото.

Образуването му се свързва с наднорменото тегло, но има общо и с хормоналните дисбаланси, проблемите с лимфната система и натрупването на токсини.

Целулитът не се смята за сериозен здравословен проблем. Въпреки това повечето хора искат да се отърват от него, тъй като го считат за непривлекателен.

Това, което не се знае от всички, е че някои определени храни пречат да премахнете целулита. Това се дължи на високото им съдържание на мазнини и въглехидрати.

В тази статия ще ви представим 7 храни, чиято консумация трябва да ограничите отсега нататък.

1. Рафинирано брашно

Избягвайте рафинираното брашно, за да премахнете целулита.

Рафинираното брашно, намиращо се в много от храните, които консумираме ежедневно, е най-големият враг на кожата и теглото ви.

Простите въглехидрати в него са трудни за усвояване. Като се има предвид, че се натрупват в организма, те причиняват образуването на мастни депа.

Важно е да намалите възможно най-много консумацията на:

 • Рафинирано пшенично брашно
 • Крекери
 • Бисквити
 • Хляб
 • Паста
 • Ориз

2. Сосове

Готовите сосове от магазина изглеждат като добър вариант за придаване на вкус на ястията ви.

Въпреки това те далеч не са здравословни и са източник на калории и наситени мазнини, които вредят на функциите на метаболизма.

Редовната консумация на сосове води до задържане на течности и проблеми с лимфната система. Това се превръща в огромна пречка за намаляването на целулита.

Опитайте се да избягвате следните готови продукти:

 • Майонеза
 • Доматен сос
 • Горчица
 • Соев сос
 • Черен сос (известен също като салца негра)

3. Преработени меса

Избягвайте преработените меса, за да премахнете целулита.

Много хора продължават да предпочитат преработените меса като опция за бързо хранене. Те го правят въпреки дългогодишните съвети на специалистите, че тези продукти са всъщност много вредни.

Проблемът е, че те съдържат огромни количества мазнини, сол и други вредни химикали. Тяхното усвояване влошава проблема със затлъстяването и целулита.

Ако искате да сведете до минимум проблема с целулита, премахнете от менюто си следните храни:

 • Наденици
 • Шунка
 • Кренвирши
 • Салами
 • Бекон
 • Тлъсти меса

4. Избягвайте солта, за да премахнете целулита.

Прекомерната консумация на сол е един от факторите, повишаващи риска от хипертония, задържане на течности и ставни заболявания.

Прекаленото количество натрий създава дисбаланс на възпалителните процеси в организма. Вследствие на това се увеличава наличието на целулит.

Съществено е да се има предвид, че много от преработените храни съдържат сол, освен самата традиционна трапезна сол.

Затова намаляването на приема на сол трябва да започне с проверка на етикетите на продуктите и избирането на най-здравословните подправки.

5. Млечни продукти

Избягвайте млечните продукти, за да премахнете целулита.

Млечните продукти, които съдържат наситени мазнини, са изключително вредни за хората, опитващи се да намалят портокаловата кожа.

Тези субстанции се натрупват в тъканите. Няколко дни след това те увеличават наличието на вдлъбнатини по кожата.

Млечните продукти водят до възпалителни реакции при някои хора. Освен че влошават проблема, те причиняват и други заболявания.

6. Захарни изделия

Захарните изделия са вкусни и водят до пристрастяване. Независимо от това, за да имате гладка кожа без целулит, най-добре би било да намалите консумацията на всички продукти, съдържащи захар.

Захарта и сладкишите увеличават тенденцията към натрупване на мазнини в тялото. С течение на времето състоянието на засегнатите зони може да се влоши.

Най-тревожното от всичко е, че много от тези продукти се консумират редовно. Това затруднява отказването от тях.

Въпреки това, ако обръщаме внимание на етикетите и избягваме добавените съставки в рецептите си, може значително да намалим приема им.

Освен това може да заместим захарта със здравословни органични подсладители като стевия или кокосова захар.

7. Газирани напитки

Избягвайте газираните напитки, за да премахнете целулита.

Вкусът на газираните напитки води до пристрастяване и рекламите им ни карат да вярваме, че те са най-добрата опция за утоляване на жаждата.

Повечето хора обаче не знаят, че тези напитки са пълни със захар, калории и добавени съставки, които увеличават целулита.

Освен това прекомерната им консумация повишава риска от възпаления и други заболявания.

За да премахнете целулита е необходимо да ограничите консумацията на всички храни и напитки, които ви представихме в тази статия.

Макар че няма да ви навреди да ядете от тях от време на време, най-добре би било да ги заместите с по-здравословни варианти и с храни с ниско съдържание на калории.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
 • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
 • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.