Избягвайте подуването на корема - не яжте тези 7 храни!
Подуването на корема е състояние, което може да ни накара да изглеждаме по-тежки от това, което наистина сме.
Много хора мислят, че това се дължи на натрупаните мазнини в коремната област, но има и много други фактори, които причиняват това състояние.
В действителност понякога подуването на корема е придружено от храносмилателен дискомфорт като натрупване на газове и болка. Това създава чувството за тежест.
Произходът може да е свързан с лош избор на храна. В края на краищата много храни причиняват подуване, когато се усвояват.
За съжаление, понякога сме склонни да не обръщаме внимание кои храни причиняват дискомфорта ни. Поради това продължаваме да ги консумираме ежедневно.
В тази статия ще ви представим 7 храни, които са „виновни”, когато става въпрос за коремното подуване.
1. Мляко и млечни продукти
Млякото и млечните продукти са свързани с подуването на корема.
Това се дължи на високото съдържание на лактоза – захар, която може да причини проблеми с храносмилането, като пречи на ензимите да функционират правилно в организма.
Неговата лоша абсорбция причинява производството на излишен чревен газ, подуване на корема и болка.
Предложения
- Заменете кравето мляко с растителни продукти като бадемово или овесено мляко.
- Ако искате да приемате повече калций, консумирайте зеленчуци, които съдържат този минерал.
2. Рафинирани зърна
Зърната, които са преработени, имат по-малка хранителна стойност.
Рафинираните зърна губят съдържанието на фибри, което е от ключово значение за храносмилането.
Те също така доставят по-малко витамини и минерали в сравнение с пълнозърнестите храни и поради тяхното съдържание на глутен е много вероятно да причинят подуване.
Предложения
- Доколкото е възможно, ограничете консумацията на рафинирани зърнени храни, включително тези от хляб и пица.
- Открийте заместители на зърна, които са пълнозърнести, без глутен.
Вижте още: Как да открием чувствителност към глутена
3. Сурови зеленчуци често предизвикват подуването на корема
Кръстоцветните зеленчуци са пълни с основни хранителни вещества. Освен че са с ниско съдържание на калории, те също ви помагат да сте здрави.
За съжаление проблемът е, че те също съдържат полизахариди, известни като рафиноза. Когато се смилат, те ферментират и произвеждат газове.
Това разбира се предполага възпалително действие в корема, което е трудно за лечение.
Предложения
- Ограничете консумацията на тези видове зеленчуци, като ги включите в диетата си само веднъж седмично.
- Яжте ги сурови или на пара.
4. Месо за обяд
Месото винаги изглежда свеж и бърз вкусен вариант.
Малко хора обаче знаят, че голямо разнообразие от химикали и мазнини, които не са подходящи за вашето здраве се съдържат в тези продукти.
Непрекъснатата им консумация води до възпалителна реакция в организма, която засяга здравето на ставите и храносмилането.
Освен това, те съдържат твърде много сол и могат да причинят задържане на течности и метаболитни заболявания.
Предложения
- Заменете тези обработени меса с постно месо като пилешко или пуешко.
- Избягвайте храни, които съдържат тези добавени съставки.
Прочетете и това: 3 здравословни начини да сготвите пилешки гърди
5. Пържени храни
Пържените храни са една от най-честите причини за подуването на корема. Това не е само защото увеличават натрупването на газ, но и защото забавят храносмилането и повишават нивата на холестерол.
Предложения
- Избягвайте на всяка цена пържените преработени храни като чипс и подобни продукти.
- Когато готвите у дома, използвайте зехтин или слънчогледово олио.
6. Подправки
Подправките добавят вкус към храната. В малки количества те осигуряват интересни ползи за вашето здраве.
Не е добре, когато се консумират в големи количества, особено когато се комбинират с 2 или повече вида.
Те дразнят лигавицата на стомаха. Когато предизвикват възпалителна реакция, те причиняват киселинен рефлукс и газ.
Предложения
Добавяйте само малки количества подправки към ястията си.
Избягвайте смесването на твърде много различни подправки едновременно.
Ограничете консумацията на пикантни подправки като пипер и чили.
7. Бобови растения
Не можем да отречем, че бобът е вкусен и страхотен за полезна диета.
Бобовите растения са важен ресурс на растителни протеини, антиоксиданти и витамини и минерали.
Поради съдържанието на полизахариди, яденето на боб може да предизвика възпаление и подуване на корема.
Предложения
- Консумирайте ги само от време на време, в умерено количество.
- Гответе добре, за да избегнете нежелани храносмилателни реакции.
Имате ли склонност да консумирате тези храни? Ако е така, вероятно това е причината, поради която често се подувате. Ограничете консумацията на тези храни и изберете други, които са по-леки.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018 Dec 15;10(12):1994. doi: 10.3390/nu10121994. PMID: 30558337; PMCID: PMC6316316.
- Vanduchova A, Anzenbacher P, Anzenbacherova E. Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties. J Med Food. 2019 Feb;22(2):121-126. doi: 10.1089/jmf.2018.0024. Epub 2018 Oct 27. PMID: 30372361.
- Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.