7 храни, които трябва да избягвате при киселинен рефлукс

Независимо че това са храни, които в повечето случаи са врагове, сами трябва да откриете най-проблемните за вас
7 храни, които трябва да избягвате при киселинен рефлукс

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Състоянието на киселинен рефлукс е храносмилателен проблем. Характеризира се със силно усещане за парене в горната част на корема. То почти винаги се простира до хранопровода и устата.

Това се случва, когато езофагеалният сфинктер отслабва. Това позволява на киселинните вещества да преминават в горната част на тялото. Болката може да бъде лека или силна. Всъщност в някои случаи се обърква с болката от сърдечен удар.

Основната причина за това е лоша комбинация от храна и големи порции. Все пак, това може да се появи и поради специфични аномалии в хранопровода или храносмилателни заболявания.

Не се счита за сериозен проблем и обикновено се появява от време на време. Въпреки това е от съществено значение да се лекува така, че да не води до други усложнения.

Също така, за да го контролирате напълно, трябва да избягвате някои храни, които са склонни да влошат проблема. Още информация за киселинния рефлукс научете от сайта Lechenie.bg.

В тази статия искаме да споделим 7-те основни храни, които влошават състоянието, така че да можете да се опитате да ги изключите от менюто си.

1. Червени меса

избягвайте червени меса при киселинен рефлукс

Червеното месо е значителен източник на протеини. В малки порции то може да бъде от полза за тялото.

Въпреки това, не се препоръчва за хора, които страдат от киселинен рефлукс. В края на краищата, много от неговите компоненти могат да влошат това състояние.

  • Неговите пурини и киселинни съединения влияят на храносмилателния процес и увеличават производството на стомашна киселина.
  • От друга страна, това е много мазна храна, която може да причини забавено храносмилане и запек.

2. Кафе – избягвайте го при киселинен рефлукс

Благодарение на вкусния си вкус и енергията, която дава, кафето е една от най-широко консумираните напитки в света.

То съдържа антиоксидантни вещества, витамини и минерали, които в умерени количества подобряват здравето.

Въпреки това, не е подходяща напитка за тези, които са склонни да страдат от киселинен рефлукс. Това е така, защото кофеинът може да предизвика този симптом.

Това вещество действа като релаксант за клапаните, които регулират потока на стомашната киселина. По този начин може да се улесни връщането му в гърлото и устата.

3. Преработени меса и консервирани храни

Преработените меса и консервираните храни могат да причинят затруднения при храносмилането. Това е така, когато страдаме от повтарящи се епизоди на рефлукс или киселинност.

Високото съдържание на натрий и изкуствени съставки причинява дразнене в стомашната лигавица. В резултат на това улеснява връщането на киселини в хранопровода.

От друга страна, те съдържат наситени мазнини, брашна и захари. Веднъж асимилирани от тялото, те могат да причинят метаболитни нарушения и проблеми с храносмилането.

4. Пикантни подправки

Консумирането на пикантни подправки може да предизвика колебания в стомашните киселини и понякога може да предизвика дразнене на стомашната лигавица.

Въпреки че тези подправки не са склонни да причиняват проблеми, консумирани в малки количества, някои хора страдат от киселинен рефлукс и парене след консумацията им.

Като цяло е важно да се сведе до минимум приема на пикантни подправки, особено когато се комбинират с други дразнещи храни.

5. Шоколад

избягвайте шоколад при киселинен рефлукс

Малко количество шоколад всеки ден може да осигури на тялото ни антиоксидантни съединения, витамини и минерали, които са полезни за здравето.

Това обаче не е най-добрия вариант за хората, които са склонни да страдат от тези храносмилателни проблеми. Това е така, защото може да са дразнител.

Консумирането на шоколад, когато страдате от киселинен рефлукс причинява повишена слабост на клапите на долния езофагеален сфинктер, което влошава симптома.

Това се дължи на съдържанието на мазнини, кофеин и теобромин. Това са вещества, които са свързани с прекомерното производство на стомашни киселини.

6. Пържени храни

Пържените храни, особено от готовите такива, са потенциални врагове за метаболитното и храносмилателно здраве.

Те съдържат високи дози трансмазнини, добавени химикали и сол. Заедно те дразнят стомашната лигавица и променят рН-то на храносмилателната система.

Консумацията им увеличава производството на киселини и води до повторни епизоди на рефлукс и гастрит.

Между другото, яденето им в излишък засяга възпалителните процеси на тялото. По този начин се увеличава стомашния натиск.

Препоръчваме ви да прочетете и: Полезни пържени картофи? Ето как!

7. Рафинирано брашно

избягвайте рафинирано брашно при киселинен рефлукс

Хлябът, хлебните изделия и всички рецепти, които съдържат рафинирани брашна, влошават здравето на хората, които имат такива видове храносмилателни симптоми.

  • Преди всичко, те създават киселинна среда в стомаха и хранопровода.
  • Освен това причиняват възпаление на тъканите.
  • Техните въглехидрати са по-трудни за усвояване и могат да повишат нивата на глюкозата в кръвта.

Имайки в предвид горното, те трябва да се консумират умерено. В края на краищата, в излишък те повишават риска от язви и гастрит.

Често ли включвате тези храни в менюто си? Ако е така и ако страдате от киселинен рефлукс, най-добре е да започнете да ограничавате количеството им, за да можете да контролирате това състояние.

Имайте в предвид, че въпреки че антиацидите могат да помогнат при лечението на рефлукс, най-добрият начин да се избегне това е като подобрите хранителните си навици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cano Valderrama O., Sánchez Pernaute A., Rubio Herrera MA., et al., Long term food tolerance after bariatric surgery: comparison of three different surgical techniques. Obes Surg, 2017. 27 (11): 2868-2872.
  • Surdea Blaga T., Negrutiu DE., Palage M., Dumitrascu DL., Food and gastroesophageal reflux disease. Curr Med Chem, 2019. 26 (19): 3497-3511.
  • Patcharatrakul T., Gonlachanvit S., Chili peppers, curcumins, and prebiotics in gastrointestinal health and disease. Curr Gastroenterol Rep, 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.