Инжекцията за контрол на раждаемостта: Какво трябва да знаете?

Инжекцията за контрол на раждаемостта е много ефективен метод за предотвратяване на бременността. Нейното ниво на ефективност е 99%- но само когато е приложена на време. Днес ще ви разкажем повече за нея.
Инжекцията за контрол на раждаемостта: Какво трябва да знаете?
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Инжекцията за контрол на раждаемостта е съставка, която обикновено се прилага към ръка или дупе със спринцовка за временно предотвратяване на бременност. Това е високо ефективен метод за контрацепция при жените. Изчисленията показват, че една от всеки 100 жени, които я използват правилно, забременяват.

В зависимост от нейните компоненти, ефектите от инжекцията за контрол на раждаемостта, могат да траят от един до три месеца. Също така, месечната надбавка е силно препоръчителна за тийнейджърки. Причината за това е, че те съдържат по-малка доза хормони.

Инжекциите за контрол на раждаемостта предпазват жената за около 33 дни от датата на прилагане. Щом мине този период, защитата от бременността е отминала, дори и ако те я пропуснат само с един ден. Така че жената трябва да си направи график и да й бъде направена инжекция на същия ден от месеца.

Другите видове контрол на раждаемостта имат по-дълготраен ефект, както ще ви покажем по-долу. Продължавайте да четете за да разберете повече за тях.

Как функционира инжекцията за контрол на раждаемостта?

Тези контрацептивни инжекции съдържат хормони, подобни на тези, които се синтезират в женското тяло- същите, които забавят овулацията. Инжекциите имат различни имена като „Depo Provera”, “Depo инжекция“, “противозачатъчна инжекция“, “DMPA или медроксипрогестеронов ацетат“.

Както казахме отгоре, те са съставени от хормони, които забавят овулацията: Прогестин, за да бъдем точни. Обаче, има също така някои комбинации от прогестин и естроген. За последният, те имат ефективен живот до 2 до 3 месеца. Продължителността на комбинираните е един месец.

Прогестинът предотвратява бременността като пречи на овулацията. Бременността няма да възникне, ако няма яйцеклетка във фалопиевите тръби. Освен това, този хормон предизвиква дебелота на цервикалната слуз, което прави пренасянето на сперма трудно.

Предимства и недостатъци от инжекцията за контрол на раждаемостта

Инжекцията за контрол на раждаемостта: снимка на различни видове хапчета

Преди да изберете инжекция за контрол на раждането, е важно да прецените предимствата и недостатъците.

Като почти всички продукти, противозачатъчните инжекции имат своите предимства и недостатъци. Така че, то е до човек за решаване дали трябва да се използва този метод за предотвратяване на бременност или не.

Да започнем с предимствата. Този вид противозачатъчно средство се отличава със своята ефективност. Както споменахме преди, има по-малко от 1% вероятност за провал. Също така, те не пречат на половия акт. По подобен начин, трябва да споменем, че тази инжекция може да подобри акнето и предменструалните симптоми.

На жената може да се бие инжекцията веднъж в месеца, така че нейната употреба е дискретна и надеждна. Обаче, този метод не предпазва срещу ХИВ и други заболявания, пренасяни по полов път и тя трябва има това предвид. Лекарите не препоръчват нейната употреба по време на кърмене. Също така, това може да дойде в повече на хората, които не харесват инжекции.

Много хора мислят, че това може да доведе до безплодие и че тийнейджърите не трябва да го използват. Обаче, този мит е погрешен. Всъщност, жената си възстановява своята възпроизодителна способност веднага щом спре да я използва.  

Странични ефекти от инжекцията за контрол на раждаемостта

Жена със симптоми на повръщане

Гаденето е един от страничните ефекти от използването на инжекция за контрол на раждаемостта. Обаче, те не са правилото.

Като при всичко, има определени рискове при използването на тези инжекции, така че трябва да ги прегледате преди да ги приложите.

Някои жени описват периоди на гадене и нередовен цикъл. Това е предимно поради ефекта от хормоните, съдържани в инжекциите. Те могат да променят нормалният ритъм на телесните функции. Също така, е възможно противозачатъчните инжекции да доведат до леко качване на килограми при жени, които ги използват редовно поради същата причина.

Така че, за да сте в безопасност, консултирайте се с лекар преди да прибегнете към този метод, така че той да ви препоръча метода, който е най-подходящ за вас.

Заключение

Инжекциите за контрол на раждаемостта са ефективни при предотвратяването на бременност ако жената следва правилен график. Както споменахме отгоре, нивото на успеваемост е 99%. Това е метод, който е ефективен толкова колкото лигация на тубулата.

Обаче, трябва да имате предвид, че този вид контрацептивно средство не предпазва срещу болести, предавани по полов път, така че използвайте презервативи при нови сексуални партньори.

Свържете се с вашия лекар за най-удобното противозачатъчно средство за вас и спазвайте неговите указания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Roy, G. (2010). Injectable contraception. Seminars in Reproductive Medicine. https://doi.org/10.1055/s-0030-1248137
  • Zieman, M. (2014). Combined hormonal contraception. In Contraception for Adolescent and Young Adult Women. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-6579-9_4
  • Schivone, G., Dorflinger, L., & Halpern, V. (2016). Injectable contraception: Updates and innovation. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GCO.0000000000000329
  • Kaunitz, A. M. (2000). Injectable contraception: New and existing options. Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-8545(05)70171-6
  • Berenson AB, Odom SD, Breitkopf CR, Rahman M. Physiologic and psychologic symptoms associated with use of injectable contraception and 20 microg oral contraceptive pills. Am J Obstet Gynecol. 2008;199(4):351.e1–351.e3512. doi:10.1016/j.ajog.2008.04.048
  • Dianat S, Fox E, Ahrens KA, et al. Side Effects and Health Benefits of Depot Medroxyprogesterone Acetate: A Systematic Review. Obstet Gynecol. 2019;133(2):332-341. doi:10.1097/AOG.0000000000003089

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.