Аденоми на хипофизата: Причини и симптоми

Повечето аденоми на хипофизата са доброкачествени и бавно растящи. Можете да ги разпознаете, защото те остават вътре в хипофизната жлеза или в нейните съседни тъкани.
Аденоми на хипофизата: Причини и симптоми
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Израстъците или тъй наречените аденоми на хипофизата са необикновени клетъчни израстъци в хипофизната жлеза. Те се прикрепят към хипоталамуса чрез възел от нерви и кръвоносни съдове.

Повечето аденоми на хипофизата са доброкачествени и бързо растящи. Лекарите могат да ги разпознаят, защото остават или в жлезата, или в нейните съседни тъкани. Поради тази причина те не се разпространяват към другите части на тялото.

Някои аденоми на хипофизата могат да накарат хипофизната жлеза да произвежда излишни хормони. Обаче, някои други карат жлезата да произвежда много малко хормони.

Видове aденоми на хипофизата

Аденоми на хипофизата: снимка на глява и мозъка

Хормоните, произвеждани от хипофизната жлеза, регулират важните функции за вашето тяло. Тези функции имат общо с развитието, метаболизма, реакцията на стрес и функционирането на половите органи чрез щитовидната жлеза. Те също помагат на надбъбречните жлези, яйчниците и тестисите.

Хипофизната жлеза „живее“ в централната нервна система и регулира много основни функции на нашето тяло.

Причините за съществуването на хипофизните аденоми са неизвестни. Обаче, някои от тях имат наследствени компоненти. Освен това, те са класифицирани според тяхната функция:

 • Функционалните тумори са тези, които произвеждат твърде много хормони и следователно могат да причинят най-различни проблеми на тялото. Освен това, симптомите на това са различни в зависимост от засегнатия хормон.
 • Нефункционалните тумори не произвеждат хормони. Освен това, някои симптоми са директно свързани с техния растеж.

Аденоми на хипофизата: Какво ги причинява?

Обикновено няма ясна причина за съществуването на тумори на хипофизната жлеза. Те често биват недиагностицирани, защото симптомите им са подобни на тези на другите болести, които са по-често срещани.

Обаче, някои от болестите, свързани с необичайните хормонални нива са:

 • Синдром на Кушинг: Тези хора страдат от натрупване на мазнини по тяхното лице, гръбнак и гръден кош. Обаче, те често губят килограми в ръцете и краката си.
 • Акромегалия: Това болест, при която ръцете, краката и лицето са по-големи отколкото трябва.

Половите хормони в хипофизната жлеза засягат естрогена и тестостерона. Те могат да доведат до производство на мляко при жени, дори и да не са бременни или кърмящи. Те също могат да намалят либидото им.

Функционални аденоми на хипофизата: симптоми

Лекат проверява щитовидната жлеза

Функционалните аденоми могат да произвеждат хормонална промяна в тялото, в зависимост от местоположението на засегнатата хипофиза.

Симптомите на функционалните аденоми зависят от конкретния хормон, произвеждан в излишък. Някои от тези хормони могат да са:

Аденоми на хипофизата: Пролактин

Прекомерната стойност на този хормон предизвиква промени в менструалния цикъл, потичане на мляко без кърмене, импотентност при мъжете, главоболие и загуба на зрение.

Хормон кортикотропин (ACTH)

Има симптоми като например качване на килограми, когато има твърде много от хормона кортикотропин. Също така, може да има бучка на тила на шията ви или виолетови петна по кожата ви, чупливост при костите ви или смяна на настроенията. Може да има също така и нередовен цикъл.

Хормон на растежа

Повишените нива на хормона на растежа може да предизвика симптоми като например прекомерен растеж на тялото или схванатост в ръцете и пръстите. Също така, може да има и болка в ставите и главоболия.

Хормон, стимулиращ щитовидната жлеза (TSH)

Излишък на TSH ще доведе до симптоми като неравномерен пулс, треперене, сваляне на килограми, трудности при сън и изпотяване.

Симптоми на нефункционалните аденоми

Тези видове тумори предизвикват усложнения поради растежа им, като не засягат никоя функционална зена. Те или прилагат напрежение върху хипофизната жлеза или просто я съсипват.

Хипофизните аденоми също пречат на хипофизната жлеза да секретира правилните нива на хормоните. Например, когато нивото на конкретен хормон е прекалено ниско, тогава жлезата или органа, контролиран от този хормон, няма да работи подобаващо.

Най-често срещаните симптоми на една нефункционална аденома са:

 • Главоболие и загуба на зрение.
 • Загуба на телесното окосмяване.
 • По-редки или липса на менструален цикъл.
 • При мъжете може да има липса на окосмяване при лицето, импотентност.
 • Понижено либидо.
 • По-бавен растеж и сексуално развитие при децата.

Лечения за хипофизни аденоми

Като цяло, има различни начини за лечение на хипофизни аденоми. Те включват или премахване на тумора, контролиране на растежа му и/или лекуване на нивата на хормона.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rojas, D. (2017). MANEJO DE LOS TUMORES DE HIPÓFISIS. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2017.01.008

 • Witte, F. (2005). Trastornos de la hipófisis. In Mente y cerebro. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

 • Nieman, L., & Swearingen, B. (2010). Síndrome De Cushing Y Enfermedad De Cushing. Bioscientifica.

 • García-Guzmán B, Portocarrero-Ortiz L, Dorantes-Argandar AA, Mercado M. HEREDITARY PITUITARY TUMOR SYNDROMES: GENETIC AND CLINICAL ASPECTS. Rev Invest Clin. 2020;72(1):8-18. doi:10.24875/RIC.19003186

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.