8 идеи как да рециклирате мъжка риза и да й дадете втори живот

Не е необходимо да изхвърляте риза, защото има петно, скъсване или признаци на износване. Със следните трикове е възможно да я превърнете в нова дреха или аксесоар.
8 идеи как да рециклирате мъжка риза и да й дадете втори живот

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 22 юни, 2023

В гардеробите на хората обикновено няма недостиг на такива популярни облекла като ризи. Има обаче много обстоятелства, които ги правят неизползваеми за основната им функция. Или защото размерът им е твърде малък, или защото са много износени. Но със следните идеи за рециклиране на мъжка риза е възможно да им дадете нов живот.

Премахването на петна, зашиването на потенциални дупки или поставянето на стикери не е единственият начин да подновите тази дреха. С леки модификации ризите могат да имат множество функции. Благодарение на техния дизайн и качество, някои могат да се използват за украса на възглавници, съхраняване на пари и превръщане в други полезни дрехи.

Защо да приложите идеите за рециклиране на мъжка риза?

Много мъжки ризи са изработени от качествени материали, които не излизат от мода. Основната причина за неизползването им, като цяло, е износването поради изтичането на времето. Те могат също така да имат скъсвания, които изглеждат необратими, или тъканта им да е твърде разтегната.

Във всички тези случаи е възможно да се приложат серия от идеи за рециклиране на мъжка риза. Достатъчно е да съберете основни инструменти, като ножици, игли, карфици и пинсети, и да започнете да работите по възстановянето на дрехата. Някои артикули, като тъкани Оксфорд, имат предимството да бъдат функционални и да се превърнат в орнаменти или различни аксесоари.

Най-добрите идеи за рециклиране на мъжка риза и подновяване на нейната функционалност

Не бързайте да изхвърляте или дарявате тази риза, която вече не използвате. След добро изпиране е възможно да й дадете втори шанс като украшение за дома или като различна дреха.

Дебелите бели и цветни нишки, които създават усещането на точки на ризите, могат да се трансформират в панделки, ръкави, престилки и дори портфейли.

1. Свиване

Вероятно при честото използване и пране в студена вода ризите ще се разтеглят повече от нормалното. Това обаче не е причина да ги изхвърлите. Ако тъканта е здрава, може да се използва следният метод, за да се коригират обратно до идеалния размер.

Първо трябва да облечете ризата отвътре навън, за да вземете мерките от обратната страна. За да направите това, използвайте няколко карфици и ги пъхнете в горната част на ръкавите, гърба и страните.

След като сте направили отбелязките маркирайте ги с молив или химикал, за да имате ясна препратка, преди да изрежете. Следвайки тази линия, премахнете излишното с ножица. За финал завършете формата на ризата, като зашиете краищата на ръка или с шевна машина.

2 Преправянето й в женска дреха е една от идеите за рециклиране на мъжка риза

Има различни начини да превърнете неизползваната риза в дамска дреха, която ще й даде нов живот. Ако сте наследили ризи от родител или брат, със следните методи е възможно да ги свиете и да ги направите отново модерни:

 • С фиби. Чрез коригиране на излишните части с фиби е възможно да се намали размерът на ризата. Това работи само ако дрехата трябва да се носи с нещо отгоре, тъй като тези игли се виждат.
 • С пералня. Много ризи обикновено се умаляват, като се перат в гореща вода. Достатъчна е програма за перална машина, използваща температури от 80 или 90 градуса по Целзий.
 • Със сушилня. Сушилнята по подразбиране обикновено обработва дрехите с високи температури, така че може да бъде ефективен начин за намаляване на размера.
 • С възли. Връзването на ризата на преден или страничен възел е част от младежката мода от десетилетия. Може би тази голяма риза може да се носи отново с този прост метод.
Пране на по-ниска температура
Високите температури в пералнята може да ви помогнат да намалите размера на старите ризи.

3. Бебешки аксесоари

Някои дизайни на ризи изглеждат страхотно на бебешки бандани. Просто изрежете центъра, за да го оформите в бандана, съчетайте го и отстранете излишното. За по-голяма прецизност можете да използвате шаблон за бандана като ориентир.

По същия начин е възможно да се направят лигавници, които да предпазят малките от петна. Това е идеална работа за шевната машина, въпреки че може да се направи и на ръка.

4. Направете портфейл

Изглежда невъзможно, но е много просто. Ключът към превръщането на мъжка риза в портфейл е използването на ръкавите.

След като изрежете ръкавите, направете няколко гънки в тях и нанесете шевове на ръка или с шевна машина. Ръкавът трябва да бъде позициониран по такъв начин, че да създава кът за съхранение на банкноти.

5. Идеи за рециклиране на мъжка риза и превръщането й в различни дамски дрехи

Още една стъпка в повторната употреба на ризите е превръщането им в нова дреха. Има различни методи, които могат да се използват за дизайна, който сте харесали толкова много за този плат, за да му придадете нови функции:

 • Топ. Женска дреха, широко използвана през топлите месеци. Направата му от риза е много проста: просто изрежете яката и ръкавите.
 • Рокля. Роклята включва по-сложна работа. Първо трябва да вземете риза с дълъг ръкав и да маркирате с карфици областта на ръкава и китката. Целта е след обръщане на дрехата да се пришие ластик. Същото действие трябва да се извърши и в областта на кръста, но с по-дебел ластик.
 • Блуза. Представлява намаляване на дрехата чрез разрязване наполовина на долната част, врата и ръкавите.
 • Балонени ръкави. Този тип ръкави, известни още като бухнали ръкави, все още са на мода и са лесни за създаване. Просто отрежете ръкавите на мъжка риза и поставете ластик на всеки ръкав.

6.  Калъфи за очила

В допълнение към направата на портфейли, ръкавите могат да се използват и за създаване на калъфи за очила. Същите копчета на ризата се използват за отваряне и затваряне на новия аксесоар.

С нещо подобно, макар и с малко по-прецизни кройки, може да се направи и с възглавници. По този начин любимите платове се използват отново на дивана.

7. Използвайте ризата в кухнята

Въпреки че може да изглежда, че няма много връзка, ризата може да се озове в кухнята под формата на престилка, разрязвайки целия ръкав. Или под формата на подложки.

8. Други идеи за рециклиране на мъжка риза

Извън облеклото, тези дрехи могат да се превърнат в много неочаквани предмети и аксесоари:

 • Палто за домашен любимец. С няколко леки докосвания е възможно да стоплите домашните любимци през студените месеци със стари мъжки ризи.
 • Чанта. Изисква по-сложна работа, изрязване на ризата и сгъване на една страна, за да се получи кухина на чанта. След това прикрепете дръжките за захващане.
 • Яка. Чрез разрязване на твърдата яка на мъжките ризи и закрепване на закопчалка в средата е възможно да се получи тънка яка.
Рециклиране на мъжка риза
Преди да изхвърлите ризата, защото смятате, че е остаряла, по-добре е да помислите за алтернативи, които допринасят за рециклирането.

Възстановяването и повторното използване също са идеи за рециклиране на мъжка риза

Не е необходимо ризата да бъде превърната в друга дреха или аксесоар. Ако все още е в добро състояние, без скъсвания или износване, възможно е да я възстановите, като започнете с добро изпиране.

Ако има петна, включете действието на препарат за премахване на петна за няколко минути преди това. При евентуални скъсвания може да се прикрепи стикер отгоре. Ако ръкавите са силно износени, отрежете ги, за да стане риза с къс ръкав.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Medrano, J., (2011). Reflexiones nerviosas. La importancia de la ropa (II). Lencería, complementos y zapatería. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 31(110),354-360. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=265020917012
 • Palamutcu, S. (2017). Sustainable Textile Technologies (pp. 1–22). https://doi.org/10.1007/978-981-10-2474-0_1
 • Putruele, José E, & Veneziani, Marcia C. (2015). Sustentabilidad, diseño y reciclaje. Cuadernos del Centro de Estudios en Diseño y Comunicación. Ensayos, (53), 123-131. Recuperado en 14 de febrero de 2023, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1853-35232015000300011&lng=es&tlng=es
 • Ramón Rodríguez, C., Calderón, Y., Reyes García, M., & Espinosa Espíndola, M. (2018). LA ROPA DE TIPO ARTESANAL: DESAFÍOS Y OPORTUNIDADES EN SU COMERCIALIZACIÓN. Revista Científica “Visión de Futuro”, vol. 22, núm. 2, pp. 1-19. Universidad Nacional de Misiones. https://www.redalyc.org/journal/3579/357959312001/html/
 • Ruiz-Roqueñi, M., Retolaza Ávalos, J. L., & Bañales Mallo, A. (2011). Una iniciativa social en la recuperación textil que genera empleo: Berohi S. Coop.. Cuadernos de Gestión, 11( ),121-137. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=274322154007

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.