Какво е еко и етична мода и как можете да я приложите?

Първоначално изборът на еко и етична мода може да изглежда непосилен. Имайте предвид обаче, че това е промяна в живота, така че трябва да бъде прогресивна.
Какво е еко и етична мода и как можете да я приложите?

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 25 август, 2022

Какво знаете за въпросната еко и етична мода? Купуването на дрехи надхвърля обикновена търговска сделка. За мнозина това означава да бъдеш модерен постоянно и дори може да се разглежда като терапевтична дейност за придобиване на увереност. Но освен това има и такива, които се опитват да го направят, като избират еко мода, която се ръководи от подчертана етика.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че антагонистът на устойчивата мода е бързата мода. Това са евтини, нискокачествени дрехи, обувки и аксесоари, които се стремят да имитират модно облекло. Те са направени предимно от синтетични материали и с нелегален труд.

Тези фактори позволяват на техните производители да произвеждат в голям мащаб и по бърз начин. Нека научим повече за екологичната и етична мода в тази статия.

Какво е еко и етична мода?

Това е мода, която уважава планетата. Думата екологична е свързана с произхода на изделието, неговото производство, продажба и употреба в края на полезния му живот.

От друга страна, терминът етичен се отнася до поведението и решенията на хората и марките във връзка с ползите или вредите от дрехата за хората и нашата околна среда.

По този начин може да изглежда, че отговорността пада върху производителите и марките, но това не е съвсем вярно. Като потребители ние имаме някои подходящи решения и отговорности в наши ръце. Първото от тях е да се информираме преди да закупим продукт; второто е да купуваме екологично.

Какво знаете за етичната мода?
Бързата мода генерира огромно количество отпадъци, които увреждат околната среда и не позволяват повторната употреба на продуктите.

Как мога да създам екологични и етични модни навици?

Важно е да стане ясно, че към днешна дата все още няма моден артикул, който да е 100% екологичен. В крайна сметка трябва да се използват някои невъзобновяеми ресурси, за да се направи. Въпреки това тези продукти има по-добри опции от други.

Първото нещо, което трябва да направите, е да съставите кратък списък, в който ще включите вашите неподлежащи на дискутиране точки. Имайки това предвид, трябва да проучите какво предлага пазарът за вас; например веган продукти, без пластмаса и без животински продукти. Можете също така да разберете за суровините и условията на труд.

В началото може да не постигнете всичко от списъка, но имайте предвид, че това е преход, който отнема време. Правете го постепенно.

Можете да започнете с прости предмети, като четка за зъби. Какво ще кажете за такава, направена от бамбук? Правете промените стъпка по стъпка. Останалото ще правите интуитивно, докато натрупате опит.

Други мерки за прилагане по еко и етична мода

Важното е да знаете, че преди да изпратите нещо на сметището, има и други варианти за този артикул. Всичко може да се използва повторно или да се рециклира.

  • Не забравяйте, че това е непрекъснат процес на обучение. Всичко е свързано с изпробването на нови неща и намирането на тези, които ви карат да се чувствате комфортно по устойчив начин.
  • Можете да споделите своите знания и опит, за да насърчите другите да се присъединят към екологичната и етична мода.
  • Не се претоварвайте. Не забравяйте, че това не е състезание, а промяна в живота.
  • Струва си да се повтори. Това ще ви накара да купувате по-малко. Не става дума за носене на дрехи, докато не се изхабят, а да се грижите за тях. След като са изпълнили своя цикъл, не ги изхвърляйте; преосмислете ги.

И още

  • Бъдете стратегически. Създавайте тоалети с повтарящи се дрехи или минималистичен стил. Това ще ви позволи да купувате по-малко. Можете също така да направите списък с предмети, които бихте искали да имате в гардероба си и които можете да носите по различни начини. Използвайте въпроса: Това необходимост ли е или лукс?
  • Опитайте се да купувате от занаятчии или хора, които следват този стил. Тези общности в по-голямата си част работят в етични и еко насоки.
  • Имате ли нещо в гардероба си, което трябва да бъде ремонтирано? Направете го. Не го изхвърляйте. Занесете го на обущаря или шивачката. Друг вариант е да се захванете сами и да извадите конеца и иглата.
  • Научете как да перете дрехите си правилно. Имайте предвид, че значителен брой дрехи са били изхвърлени, защото не са били изпрани правилно.
Еко и етична мода
Ако перете дрехите си правилно,те ще издържат по-дълго и ще намалите разходите и отпадъците си в този аспект.

Екологичната и етична мода е житейско решение

При производството на дрехи, аксесоари и обувки много фактори влизат в действие. Това включва суровини, труд, текстил и химически отпадъци, както и консумация на вода и енергия например. Ключът, който трябва да имате предвид, е, че всеки от тях има значително въздействие върху околната среда.

Точно тогава трябва да осъзнаем, че не само това, което ядем, оказва влияние; а и дрехите, които носим. От нас зависи да намалим отпечатъка си върху природата.

В крайна сметка трябва да се отдалечим от навиците, които допринасят за замърсяването и екологичните щети, като бързата мода. Нека започнем да даваме на вещите си втори живот.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.