Храни, прочистващи дебелото черво

· 01.12.2015
Портокалите повишават съпротивителните сили на тялото срещу инфекциите, ябълките защитават мозъка от Алцхаймер и Паркинсон

Колонът, още познат като дебелото черво, е жизненоважен за функционирането на храносмилателната система и извеждането на вредните за тялото вещества. В следващите редове сме подготвили списък с продукти, които по естествен път извеждат от организма вредните вещества и подпомагат поддържането на чисто и здраво дебело черво.

На първо място ще разясним нещо за токсините. Това са субстанции, които провокират развитието на различни заболявания. Извеждането им от тялото е ключово за избягването на този риск. Налице са обаче най-различни причини, поради които токсините могат да се натрупат в дебелото черво. Ще посочим сред най-често срещаните отсъствието на физически упражнения, лошото хранене и пиенето на недостатъчно вода.

За да се радвате на добре функциониращо дебело черво, съветваме ви да ограничите употребата на захар, мазнини, алкохол и кофеин. В същото време повишете консумацията на плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат изобилие от антиоксиданти и диуретици.

Продължете да четете, за да откриете кои продукти с лекота се справят с прочистването на дебелото черво. Редовното им присъствие на трепазата ви гарантира добро здраве.

Храни, елиминиращи токсините

Портокали

Портокалите повишават съпротивителните сили на тялото срещу инфекциите. Те съдържат викосо ниво витамин С, освен това и натрий, калий и магнезий – всички те укрепват мускулите. Редовната консумация на портокали гарантира добра памет, здрав стомах, контрол върху стреса и оптимално кръвно налягане. Тези плодове пазят от развитието на рак и поддържат нервната система стабилна. Не на последно място, консумацията на портокали забавя процеса на стареене.

Грозде

Гроздето прочиства кръвта и червата и действа като натурален диуретик и лаксатив. Съдържа много витамин С, предпазва от мигрена и заболявания на сърдечно-съдовата система. Бори се с рака и е отличен източник на калий и фибри.

Артишок

Артишокът е едно от най-препоръчителните растения за елиминиране на излишните течности в организма и детоксикация. Той подпомага облекчаването на симптомите на лошото храносмилане, раздразнени черва, гадене и метеоризъм, освен това се справя с овладяването на състояния като анемия, диабет, ревматизъм, подагра и камъни в жлъчния мехур.

Целина

sok ot celina 1

Целината дарява тялото ни с редица ползи и предпазва от развитие на рак, особено когато става дума за органи като дебелото черво и стомаха. Целината е отличен диуретик, понижава кръвното налягане и е естествен лаксатив. Бори се успешно с нивото на лошия холестерол в кръвта. В допълнение на това целината съдържа антиоксиданти, които подпомагат процеса на лечения при грип, настинка и пневмония.

Целината успешно извежда от тялото токсините, тъй като подпомага функциите на бъбреците. Освен това облекчава симптомите, характерни за менопауза – например горещи вълни. Редовната консумация на този зеленчук подобрява храносмилането и метаболизма и предпазва от остеопороза.

Домат

Доматът е сред любимите зеленчуци на българина и заема почетно място на трапезата му. Добрата новина е, че той успешно прочиства тялото благодарение на изобилието от витамини в състава му. Като антиоксидант доматът прочиства тялото и укрепва имунната система. Съдържа витамин А, който подобрява зрението, поддържа червата здрави и предпазва от запек и диария. Освен това се използва за защита на кожата срещу слънчево изгаряне, намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта и защита на сърцето.

Лимон

Лимонът съдържа витамин С и високи нива антиоксиданти, които прочистват тялото, укрепват имунната система и защитават жлъчния мехур.

Ябълки

yabalki

Ябълките редуцират нивото на лошия холестерол в кръвта и оказват антиоксидантно и прочистващо въздействие. Те регулират храносмилателната функция и защитават мозъка от сериозни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Консумацията на ябълки се препоръчва по време на менопауза, тъй като те даряват с усещане за свежест и тонус.

Доказано е, че ябълките разсейват тревожността. Освен това влияят благоприятно при запек, който е сред основните виновници за неуспешното извеждане на токсините от тялото и предизвикването на хемороиди и рак на дебелото черво.

Лук

Лукът притежва антибактериални свойства, защитава храносмилателната система, стимулира циркулацията на кръвта в тялото и е отличен източник на фибри и витамин С. Освен това предпазва от рак и е беден на калории. Не съдържа холестерол.

Зелен чай

zelen chai

Зеленият чай е богат на антиоксиданти. Той предпазва от грип и се бори успешно с мигрената и умствената умора. Притежава диуретични свойства и предотвратява формирането на язви. Намалява туморите и предпазва от рак на дебелото черво, белите дробове и кожата.

Важно!

Прочистването на дебелото черво изисква съвсем малко време, но трябва да се практикува редовно. Съветваме ви ежедневно да приемате много фибри (с помощта на овес и ленено семе), да пиете достатъчно вода, да консумирате много плодове и зеленчуци, да поддържате физическата си активност и да загърбите нездравословните си навици.