Храни, прочистващи дебелото черво

Портокалите повишават съпротивителните сили на тялото срещу инфекциите, ябълките защитават мозъка от Алцхаймер и Паркинсон
Храни, прочистващи дебелото черво

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Колонът, още познат като дебелото черво, е жизненоважен за функционирането на храносмилателната система и извеждането на вредните за тялото вещества. В следващите редове сме подготвили списък с храни, прочистващи дебелото черво, които по естествен път извеждат от организма вредните вещества и подпомагат поддържането му чисто и здраво.

На първо място ще разясним нещо за токсините. Това са субстанции, които провокират развитието на различни заболявания. Извеждането им от тялото е ключово за избягването на този риск.

Налице са обаче най-различни причини, поради които токсините могат да се натрупат в дебелото черво. Ще посочим сред най-често срещаните отсъствието на физически упражнения, лошото хранене и пиенето на недостатъчно вода.

За да се радвате на добре функциониращо дебело черво, съветваме ви да ограничите употребата на захар, мазнини, алкохол и кофеин. В същото време повишете консумацията на плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат изобилие от антиоксиданти и диуретици.

Продължете да четете, за да откриете нашите предложения за храни, прочистващи дебелото черво. Редовното им присъствие на трепазата ви гарантира добро здраве.

Храни, прочистващи дебелото черво – елиминиране на токсините

Портокали

Портокалите повишават съпротивителните сили на тялото срещу инфекциите. Те съдържат викосо ниво витамин С, освен това и натрий, калий и магнезий – всички те укрепват мускулите. Редовната консумация на портокали гарантира добра памет, здрав стомах, контрол върху стреса и оптимално кръвно налягане.

Тези плодове пазят от развитието на рак и поддържат нервната система стабилна. Не на последно място, консумацията на портокали забавя процеса на стареене.

Грозде

Гроздето прочиства кръвта и червата и действа като натурален диуретик и лаксатив. Това го прави една от най-добрите храни, прочистващи дебелото черво.

То съдържа много витамин С, предпазва от мигрена и заболявания на сърдечно-съдовата система. Бори се с рака и е отличен източник на калий и фибри.

Артишок

Артишокът е едно от най-препоръчителните растения за елиминиране на излишните течности в организма и детоксикация.

Той подпомага облекчаването на симптомите на лошото храносмилане, раздразнени черва, гадене и метеоризъм, освен това се справя с овладяването на състояния като анемия, диабет, ревматизъм, подагра и камъни в жлъчния мехур.

Целина
сок от целина

Целината дарява тялото ни с редица ползи и предпазва от развитие на рак, особено когато става дума за органи като дебелото черво и стомаха. Целината е отличен диуретик, понижава кръвното налягане и е естествен лаксатив.

Бори се успешно с нивото на лошия холестерол в кръвта. В допълнение на това целината съдържа антиоксиданти, които подпомагат процеса на лечения при грип, настинка и пневмония.

Целината успешно извежда от тялото токсините, тъй като подпомага функциите на бъбреците. Освен това облекчава симптомите, характерни за менопауза – например горещи вълни. Редовната консумация на този зеленчук подобрява храносмилането и метаболизма и предпазва от остеопороза.

Домат

Доматът е сред любимите зеленчуци на българина и заема почетно място на трапезата му. Добрата новина е, че той успешно прочиства тялото благодарение на изобилието от витамини в състава му. Като антиоксидант доматът прочиства тялото и укрепва имунната система.

Съдържа витамин А, който подобрява зрението, поддържа червата здрави и предпазва от запек и диария. Освен това се използва за защита на кожата срещу слънчево изгаряне, намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта и защита на сърцето.

Лимон

Лимонът съдържа витамин С и високи нива антиоксиданти, които прочистват тялото, укрепват имунната система и защитават жлъчния мехур.

Ябълки
ябълки една от най-добрите храни, прочистващи дебелото черво

Ябълките редуцират нивото на лошия холестерол в кръвта и оказват антиоксидантно и прочистващо въздействие. Те регулират храносмилателната функция и защитават мозъка от сериозни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Консумацията на ябълки се препоръчва по време на менопауза, тъй като те даряват с усещане за свежест и тонус.

Доказано е, че ябълките разсейват тревожността. Освен това влияят благоприятно при запек, който е сред основните виновници за неуспешното извеждане на токсините от тялото и предизвикването на хемороиди и рак на колона. Това ги прави една от най-добрите храни, прочистващи дебелото черво.

Лук

Лукът притежва антибактериални свойства, защитава храносмилателната система, стимулира циркулацията на кръвта в тялото и е отличен източник на фибри и витамин С. Освен това предпазва от рак и е беден на калории. Не съдържа холестерол.

Зелен чай
зелен чай за прочистване на дебелото черво

Зеленият чай е богат на антиоксиданти. Той предпазва от грип и се бори успешно с мигрената и умствената умора. Притежава диуретични свойства и предотвратява формирането на язви. Намалява туморите и предпазва от рак на дебелото черво, белите дробове и кожата.

Важно!

Прочистването на дебелото черво изисква съвсем малко време, но трябва да се практикува редовно. Съветваме ви ежедневно да приемате много фибри (с помощта на овес и ленено семе), да пиете достатъчно вода, да консумирате много плодове и зеленчуци, да поддържате физическата си активност и да загърбите нездравословните си навици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.