Храни, прочистващи дебелото черво
Колонът, още познат като дебелото черво, е жизненоважен за функционирането на храносмилателната система и извеждането на вредните за тялото вещества. В следващите редове сме подготвили списък с храни, прочистващи дебелото черво, които по естествен път извеждат от организма вредните вещества и подпомагат поддържането му чисто и здраво.
На първо място ще разясним нещо за токсините. Това са субстанции, които провокират развитието на различни заболявания. Извеждането им от тялото е ключово за избягването на този риск.
Налице са обаче най-различни причини, поради които токсините могат да се натрупат в дебелото черво. Ще посочим сред най-често срещаните отсъствието на физически упражнения, лошото хранене и пиенето на недостатъчно вода.
За да се радвате на добре функциониращо дебело черво, съветваме ви да ограничите употребата на захар, мазнини, алкохол и кофеин. В същото време повишете консумацията на плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат изобилие от антиоксиданти и диуретици.
Продължете да четете, за да откриете нашите предложения за храни, прочистващи дебелото черво. Редовното им присъствие на трепазата ви гарантира добро здраве.
Храни, прочистващи дебелото черво – елиминиране на токсините
Портокали
Портокалите повишават съпротивителните сили на тялото срещу инфекциите. Те съдържат викосо ниво витамин С, освен това и натрий, калий и магнезий – всички те укрепват мускулите. Редовната консумация на портокали гарантира добра памет, здрав стомах, контрол върху стреса и оптимално кръвно налягане.
Тези плодове пазят от развитието на рак и поддържат нервната система стабилна. Не на последно място, консумацията на портокали забавя процеса на стареене.
Грозде
Гроздето прочиства кръвта и червата и действа като натурален диуретик и лаксатив. Това го прави една от най-добрите храни, прочистващи дебелото черво.
То съдържа много витамин С, предпазва от мигрена и заболявания на сърдечно-съдовата система. Бори се с рака и е отличен източник на калий и фибри.
Артишок
Артишокът е едно от най-препоръчителните растения за елиминиране на излишните течности в организма и детоксикация.
Той подпомага облекчаването на симптомите на лошото храносмилане, раздразнени черва, гадене и метеоризъм, освен това се справя с овладяването на състояния като анемия, диабет, ревматизъм, подагра и камъни в жлъчния мехур.
Целина
Целината дарява тялото ни с редица ползи и предпазва от развитие на рак, особено когато става дума за органи като дебелото черво и стомаха. Целината е отличен диуретик, понижава кръвното налягане и е естествен лаксатив.
Бори се успешно с нивото на лошия холестерол в кръвта. В допълнение на това целината съдържа антиоксиданти, които подпомагат процеса на лечения при грип, настинка и пневмония.
Целината успешно извежда от тялото токсините, тъй като подпомага функциите на бъбреците. Освен това облекчава симптомите, характерни за менопауза – например горещи вълни. Редовната консумация на този зеленчук подобрява храносмилането и метаболизма и предпазва от остеопороза.
Домат
Доматът е сред любимите зеленчуци на българина и заема почетно място на трапезата му. Добрата новина е, че той успешно прочиства тялото благодарение на изобилието от витамини в състава му. Като антиоксидант доматът прочиства тялото и укрепва имунната система.
Съдържа витамин А, който подобрява зрението, поддържа червата здрави и предпазва от запек и диария. Освен това се използва за защита на кожата срещу слънчево изгаряне, намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта и защита на сърцето.
Лимон
Лимонът съдържа витамин С и високи нива антиоксиданти, които прочистват тялото, укрепват имунната система и защитават жлъчния мехур.
Ябълки
Ябълките редуцират нивото на лошия холестерол в кръвта и оказват антиоксидантно и прочистващо въздействие. Те регулират храносмилателната функция и защитават мозъка от сериозни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Консумацията на ябълки се препоръчва по време на менопауза, тъй като те даряват с усещане за свежест и тонус.
Доказано е, че ябълките разсейват тревожността. Освен това влияят благоприятно при запек, който е сред основните виновници за неуспешното извеждане на токсините от тялото и предизвикването на хемороиди и рак на колона. Това ги прави една от най-добрите храни, прочистващи дебелото черво.
Лук
Лукът притежва антибактериални свойства, защитава храносмилателната система, стимулира циркулацията на кръвта в тялото и е отличен източник на фибри и витамин С. Освен това предпазва от рак и е беден на калории. Не съдържа холестерол.
Зелен чай
Зеленият чай е богат на антиоксиданти. Той предпазва от грип и се бори успешно с мигрената и умствената умора. Притежава диуретични свойства и предотвратява формирането на язви. Намалява туморите и предпазва от рак на дебелото черво, белите дробове и кожата.
Важно!
Прочистването на дебелото черво изисква съвсем малко време, но трябва да се практикува редовно. Съветваме ви ежедневно да приемате много фибри (с помощта на овес и ленено семе), да пиете достатъчно вода, да консумирате много плодове и зеленчуци, да поддържате физическата си активност и да загърбите нездравословните си навици.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Avello, Marcia, and Mario Suwalsky. “Radicales libres, antioxidantes naturales y mecanismos de protección.” Atenea (Concepción) 494 (2006): 161-172.
- Bartrina, Javier Aranceta, et al. “Guías alimentarias para la población española (SENC, diciembre 2016): la nueva pirámide de la alimentación saludable.” Nutrición hospitalaria: Organo oficial de la Sociedad española de nutrición parenteral y enteral33.8 (2016): 1-48.
- García Bacallao, Lourdes, et al. “Plantas con propiedades antioxidantes.” Revista cubana de investigaciones biomédicas20.3 (2001): 231-235.
- MedlinePlus. Tiempo del tránsito intestinal. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003887.htm
- Fundación Española de la Nutrición. Naranja. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/naranja.pdf
- Fundación Española de la Nutrición. Uva. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/uva.pdf
- Monaldi Arch Chest Dis. 2013 Mar;80(1):17-26. Health-promoting properties of artichoke in preventing cardiovascular disease by its lipidic and glycemic-reducing action. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23923586
- Fundación Española de la Nutrición. Alcachofa. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/alcachofa.pdf
- J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct; 22(4): 1029–1034. Published online 2017 Jul 13. A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L). doi: 10.1177/2156587217717415
- Fundación Española de la Nutrición. Apio. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/apio.pdf
- Fundación Española de la Nutrición. Tomate. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/tomate.pdf
- Chin Med. 2010; 5: 13. Published online 2010 Apr 6. Beneficial effects of green tea: A literature review. doi: 10.1186/1749-8546-5-13
- WebMD. Health Benefits of Apples. https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-apples#1
- Sch. J. App. Med. Sci., 2016; 4(11D):4128-4133. Antibacterial Effect of Onion. https://pdfs.semanticscholar.org/37b9/e0244e187e5a5287e72b49996d9463cb45b7.pdf