ХИВ / СПИН Ваксини - период на тестване

Медицината се развива с всеки изминал ден. Научете повече за ваксините срещу ХИВ и СПИН.
ХИВ / СПИН Ваксини - период на тестване

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Въпреки, че все още е във фаза изследване, тази ваксина срещу ХИВ/СПИН може да бъде голяма крачка напред и да спре разпространението на заболяването, което нерядко завършва фатално.
ХИВ/СПИН вирусът продължава да бъде един от  главните публично-здравни проблеми в света. Според изследванията от Световната здравна организация (СЗО), вирусът е отнел живота на поне 35 милиона души. Понастоящем е едно от заболяванията, което продължава да представлява предизвикателство за научната общност.

Лечението му се е развило много с течение на времето. Въпреки това, продължават да се провеждат изследвания за откриване на лекарство.
Говори се, че най-лошото вече е преминало. Лечението с антиретровирусни лекарства е помогнало на милиони пациенти да живеят в относително нормално.
Въпреки това, не може да се отрече, че вирусът продължава да бъде смъртна присъда за множество хора. Добрите новини са, че както медицината, така и фармацевтиката продължават да правят значителен прогрес в борбата срещу болестта. Затова всяка стъпка ни приближава до цялостното лечение.

В Африка, континентът където СПИН/ХИВ е все още една от главните причини за смъртност, се провеждат две нови изследвания, целящи откриването на така търсения пробив.

Ваксина, която възобновява надеждите в борбата срещу ХИВ

Ваксина срещу ХИВ

Компанията Johnson & Johnson(J&J), в подкрепа на Националния институт по здравеопазването  (NIH) в САЩ и Фондацията “Бил и Мелинда Гейтс”, са разработили ново лекарство, чиято цел е да подобри прогнозите за пациентите болни от ХИВ.

Комбинацията между 2 ваксини ще бъде тествана на 2600 жени. Жените са от Южна Африка, а изследването ще трае 3 години.

Първата доза е предназначена да подготви имунната система, а втората цели да засили имунния отговор срещу атаките на ХИВ-вирусът.

Това е така наречената технология тип “мозайка”, която комбинира имуностимулиращи протеини от различни щамове на ХИВ вируса, което да се надяваме, ще предотврати заразата.

Важни постижения…

Пол Стофелс, учен и директор на Johnson & Johnson (J&J), казва, че ваксината срещу ХИВ се очаква да има ефективност повече от 50%.

,,Това е нашата цел‘‘, казва Стофелс, ,,Надяваме се, че ще процентът успеваемост ще е много по-висок‘‘.

Протича и тестването на друга ХИВ ваксина в Южна Африка от ноември 2016 г. Това е първият път от повече от десетилетие насам, когато 2  ваксини на големи компании (едновременно) са пуснати за тестване в борбата с болестта.

Диагноза на пациент

Още по-обещаващо е изследването на Johnson & Johnson (J&J), а фармацевтичната компания ViiV Healthcarе, чиято по-голяма част е притежавана от фармацевтичния гигант GlaxoSmithKline,  стартира изследвания на повече от 3200 жени от Субсахарска Африка.

Изследването също е подкрепено с финансиране от Националният институт по здравеопазване (NIH) и Фондацията Gates. По време на изследването пациентите ще бъдат инжектирани с експерименталното лекарство,,cabotegravir’’. Те ще бъдат инжектирани на всеки 2 месеца, за да се разбере какъв е капацитетът на лекарството срещу ХИВ.

Жените са се превърнали в основен акцент в борбата срещу болестите, предавани по полов път, тъй като в Африка те представляват повече от половината от всички нови диагностицирани инфекции.

Обещаващи практики за превенция

Лекар държащ сърце

Новите лекарства срещу ХИВ се превърнаха в най-големия напредък срещу борбата с болестта.

Мениджърът на публичните инициативи в областта на здравеопазването в Trillium Health, Кристен Ланфър, изрази, че за в бъдеще тези две нови африкански изследвания са от голямо значение. Това е така, защото превенцията е по-добра от лечението“.

Тя добави, че и двете разработки са „изключително вълнуващи потенциални нови инструменти в инструментариума за превенция. Докато излекуването все още е възможност, превенцията е постижим начин да се сложи край на епидемията от ХИВ.  Колкото повече инструменти използваме, толкова по-бързо можем да постигнем тази цел. “

Тъй като изследванията са едва в началото, не трябва да бързаме да се радваме на успеха.  Вирусът засяга всеки човек по различен начин и болният може да стане резистентен към предишните ефективни лекарства.

Въпреки това, влагаме много големи надежди в тези нови изследвания. Макар че ще са необходими няколко години, за да се определи доколко са ефективни, те биха могли да се превърнат в напредъка, който всички сме чакали.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • OMS (Organización Mundial de la Salud). (2003). VIH/SIDA: resistir a un agente mortífero. Informe Sobre La Salud En El Mundo.
  • Delgado, R. (2011). [Virological characteristics of HIV]. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1016/j.eimc.2010.10.001
  • Salud, O. M. de la. (2016). Estrategia mundial del sector de la salud contra el VIH, 2016-2021. Salud, Organización Mundial de la. https://doi.org/10.1055/s-0029-1246055
  • GONZALES, J. L. C., & OLANO, J. A. (2013). Perspectivas de la vacuna contra el VIH. Revista Medica Herediana.
  • Barouch, D. H., Tomaka, F. L., Wegmann, F., Stieh, D. J., Alter, G., Robb, M. L., … Schuitemaker, H. (2018). Evaluation of a mosaic HIV-1 vaccine in a multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 1/2a clinical trial (APPROACH) and in rhesus monkeys (NHP 13-19). The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31364-3

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.