Хепатитът при деца: Какво трябва да знаете

Хепатитът при деца може да се прояви с треска, болка в корема и загуба на тегло. Това са неспецифични симптоми, което затруднява откриването на заболяването в ранните етапи.
Хепатитът при деца: Какво трябва да знаете
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 04 февруари, 2023

Хепатитът при деца, както и при възрастни, представлява възпаление на черния дроб. Черният дроб е орган, който се намира от дясната страна на корема и действа като система за пречистване на токсини.

Освен това произвежда редица вещества, необходими ни да живеем, като фактори на съсирването, и участва в процеса на храносмилане. Проблемът е, че когато се възпали, черният дроб не може да функционира правилно.

Въпреки че заболеваемостта от хепатит при деца е намаляла благодарение на ваксините срещу определени вируси, това все още е сериозен здравен проблем. Това е инфекция, която може да остане незабелязана, но в даден момент от живота води до усложнения.

Повечето хепатити се причиняват от вируси, които имат афинитет към черния дроб. В тази статия ще обясним какво е хепатит при децата и кои са най-честите причини за него.

Какво причинява хепатитът при деца?

Както вече споменахме, хепатитът при децата се причинява почти изключително от вируси. Те са групирани в семейство, наречено вируси на хепатит. Най-важните са вирусите на хепатит A, B и C, въпреки че има и други, като D и E, които са по-рядко срещани.

Най-честата причина за хепатит при деца е вирусът на хепатит А (HAV). Заболяването, което причинява, обикновено е доброкачествено и самоограничаващо се. В Испания, например, засяга почти 5% от децата. Този вирус се разпространява по фекално-орален път. Например, когато не си мием ръцете правилно след използване на тоалетна.

Повечето случаи се наблюдават на места, където няма добри хигиенни условия. Това е така, защото когато консумираме вода, която не е правилно обработена и пречистена, тя може да съдържа следи от изпражнения, които носят вируса.

Хепатитът при деца поради HAV обикновено остава незабелязан, тъй като клиничните прояви не са много сериозни. Това обаче означава, че понякога възникват епидемични огнища или че има високо ниво на инфекция сред членовете на семейството.

Лекар ваксинира младо момче.
Има ваксинации за някои видове хепатит, но не за всички.

Може да ви хареса и: 5-те вида хепатит и основните им характеристики

Вирусен хепатит В

Вирусният хепатит В (HBV) е по-сериозен. Това не е така, защото инфекцията първоначално предизвиква по-изразени симптоми, а защото има тенденция да стане хронична. Този вирус се разпространява главно защото майката по време на бременността или раждането го предава на бебето.

Има и много случаи, в които вирусът се разпространява по време на юношеството. Това може да е при юноши, които са пристрастени към инжектиране на наркотици като хероин. Може дори да се предаде при татуиране или пиърсинг без подходящи хигиенни мерки.

Вирусен хепатит С

В днешно време хепатитът при децата обикновено не се дължи на вирусния хепатит С (HCV), тъй като мерките за безопасност са значително подобрени. Този вирус се предава и парентерално, като по-голямата част от случаите са от заразени майки. Също така, дори в тази ситуация е по-малко вероятно да заразите бебето.

Въпреки това, HCV също има тенденция да стане хроничен. Всъщност почти 75% от случаите на инфекция в крайна сметка прогресират до чернодробна цироза или рак на черния дроб. Ето защо е важно да го предотвратите и лекувате.

Ваксината срещу хепатит В.
Хепатит В е по-сериозна форма на възможните причини за хепатит и има тенденция да стане хроничен.

Прочетете и: Защо глухарчето е полезно за черния дроб?

Хепатитът при деца – какви са симптомите?

Както вече споменахме, хепатитът при децата може да остане незабелязан. Неговите симптоми са доста неспецифични и в някои случаи леки. Например, може да се прояви под формата на чувство на умора и общо неразположение.

В някои случаи децата страдат от жълтеница. При нея кожата и очите придобиват жълтеникав цвят. Може също да има:

  • Треска: Не толкова висока при хепатит А и малко по-висока при първоначалната картина на хепатит В
  • Повръщане
  • Болка в корема: Особено в чернодробната област
  • Загуба на апетит и загуба на тегло

Децата трябва да спазват схемата за ваксинация, която може да ги предпази от определени видове хепатит. Освен това, ако има някакви предупредителни признаци, от съществено значение е да отидете на лекар и да го помолите да извърши всички необходими изследвания, за да наблюдава детето или да го лекува в случай на инфекция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.