Ламинирането на вежди: идеалното допълнение към вашия грим

Ламинирането на вежди е тенденция в красотата, която придоби популярност благодарение на своите резултати и предимства. В какво се състои? Разберете тук.
Ламинирането на вежди: идеалното допълнение към вашия грим

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 12 ноември, 2022

Веждите преминаха през редица трансформации през годините; тънки, дебели и татуирани, например. В наши дни ламинирането на вежди се е превърнало в тенденция като допълнение към грима. Но за какво става въпрос?

Вероятно вече сте чували за тази техника, която излезе на сцената заедно с повдигането на мигли. И двете процедури имат за цел да постигнат естествени, дефинирани и обемни резултати. Ламинатът обаче се стреми да рамкира очите и се препоръчва за вежди с гъсти косми. Ето всичко, което трябва да знаете.

Как се извършва ламинирането на вежди?

Както е описано подробно в преглед, публикуван в Journal of Drugs in Dermatology , веждите имат много важни биологични и естетични функции. Следователно грижите и външният им вид са част от рутината за красота на повечето хора.

С течение на времето са разработени много козметични методи за тяхното разкрасяване, оформяне и адаптиране към формата на всяко лице. Сред тях ламинирането на веждите спечели последователи поради предимствата си.

Все пак трябва да се има предвид, че с тази техника не е възможно да се запълнят веждите с косми, така че не е заместител на микроблейдинга. Ламинирането служи само за тяхното оформяне и редизайн, особено когато космите са разхвърляни и слабо дефинирани.

Освен всичко друго, тази процедура прави веждите да изглеждат по-дебели и с гладък вид. Безболезнена е, тъй като е необходимо само да използвате специални серуми и продукти и след това да срешите космите от зоната нагоре.

Времето на процеса зависи до голяма степен от вида на косата и обема й. Въпреки това, обикновено отнема около 40 минути за двете вежди. Ето процедурата стъпка по стъпка.

Ламиниране на очите.
Ламинирането на вежди има за цел да подобри естетиката на тази част от лицето. Това е бърза и безболезнена процедура.

1. Ламинирането на вежди – избор на дизайн

На първо място, козметикът трябва да начертае дизайна на веждите според вида на лицето. В идеалния случай тай трябва да хармонира добре с чертите на човека, така че резултатът да е по-естетичен. След като това стане,  ще продължи да го оформя.

2. Почистване на зоната на веждите

За да постигнете чист, професионален завършек, трябва да почистите зоната на веждите. Не само трябва да премахнете всякакви следи от грим или продукти, но и да премахнете нежеланото окосмяване.

Често се използва пинсета за вежди. Въпреки това, някои професионалисти предлагат други методи за обезкосмяване – с тример, кола маска и други инструменти.

3. Ламинирането на вежди – нанесете фиксатора

Трябва да определите дали фиксиращите компоненти са безопасни, особено ако има анамнеза за кожни алергии. След като областта на веждите е почистена, експертът трябва да нанесе специална слепваща течност. С този продукт косата ще остане стегната, плътна и “перфектна” за около 2 месеца.

4. Омекотете веждите

След като фиксирате косата, трябва да нанесете серум, за да я омекотите и да постигнете по-естествен завършек. В същото време този продукт осигурява допълнителни хранителни вещества за космения фоликул, за да поддържа веждите здрави.

5. Ламинирането на вежди – срешете и оформете веждите

След като изчака няколко минути продуктът да свърши работата си, специалистът ще започне да разресва веждите със специална четка. Това е последната стъпка за веждите, за да заемат определената форма и да подобрят цялостната визия.

Колко трае ламинирането на вежди?

Трайността на тази техника зависи до голяма степен от това как се грижите за веждите си. При нормални обстоятелства трябва да продължи около два месеца. Въпреки това, ще продължи по-малко при хора, които практикуват водни спортове или които ходят на плаж много често, например.

Ламинирането на вежди - всичко по темата
Ламинирането на веждите може да издържи до два месеца, в зависимост от приложената последваща грижа.

Ламинирането на вежди, техника, която внася гъвкавост във вашия външен вид

Ламинирането на вежди е безопасна разкрасителна процедура, стига да използвате качествени продукти и да използвате услугите на експерт в областта. Едно от предимствата му е, че не уврежда фибрите на косъма и не причинява износване на кожата.

През първите 24 часа след процедурата веждите ви може да изглеждат по-тъмни от очакваното. Това е временен ефект и след това време естественият завършек започва да се вижда.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Nguyen JV. The biology, structure, and function of eyebrow hair. J Drugs Dermatol. 2014 Jan;13(1 Suppl):s12-6. PMID: 24385126.
  • Hwang K, Kim H. Perceptions of Healthy-Looking and Sexy-Looking Brow Thickness. J Craniofac Surg. 2018 Jun;29(4):1064-1068. doi: 10.1097/SCS.0000000000004391. PMID: 29481514.
  • 7 ways to remove unwanted hair. (2021). American Academy of Dermatology. Available in https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/hair/remove-unwanted-hair

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.