Горещи вълни, провокирани от менопаузата

2 супени лъжици непастьоризиран ябълков оцет са ефикасно средство за прочистване на тялото, възстановяване на силите и подхранването му с минерали
Горещи вълни, провокирани от менопаузата

Последна актуализация: 27 ноември, 2018

Биологичният живот на жените е много активен – от началото на пубертета до пълното им съзряване; след това раждат деца и в тялото настъпват редица промени, например по време на кърменето. Когато жената остарее и организмът й постигне баланс, започва менопаузата, чийто характерен симптом са горещи вълни.

Какво трябва да знаете за тези горещи вълни

Горещите вълни представляват онова интензивно и внезапно усещане за топлина в областта на лицето и горната част на тялото, понякога придружено с гадене, повръщане, обилно потене, световъртеж или други подобни неразположения.

Причината за горещите вълни е понижението на нивото на хормона естрогенСъстоянието може да се влоши допълнително, ако водите заседнал начин на живот, пушите, изложени сте на високи дози ежедневен стрес или пък сте затлъстели.

Честота и продължителността на горещите вълни е различна при всяка една жена. Може да получавате горещи вълни за кратко, до момента, в който, тялото постигне баланс, или пък да страдате от тях до края на живота си.

Добре е да не стоите безучастни, а да се борите с факторите, които правят менопаузата изключително неприятен период от живота.

Препоръчително е да облекчите този тип фактори, тъй като те могат да се превърнат в кошмар, особено в часовете, в които сте на работното място. Те разсейват, карат ви да се чувствате дискомфортно и ви възпрепятстват да изпълнявате оптимално ежедневните задачи.

Разбира се, винаги можете да потърсите спасение в употребата на хормонални препарати. Лошата новина е, че след време неразположението се завръща с нова сила. Именно поради това бихме искали да препоръчаме няколко изпитани домашни средства.

Домашни средства за борба с горещи вълни

Ябълков оцет

горещи вълни и ябълков оцет

Ябълковият оцет е ефикасно средство за прочистване на тялото, възстановяване на силите и подхранването му с минерали. В състава му се откриват над 30 жизненоважни хранителни вещества (много витамини, мастни киселини, минерални соли, фосфор, калций, калий, магнезий, сяра, натрий, цинк, желязо, флуор и др.).

С други думи, ябълковият оцет съдържа почти всичко, от което се нуждае тялото на човека. Освен това той допринася за оптималния метаболизъм.

Съставки:

 • 2 супени лъжици непастьоризиран ябълков оцет

Приготовление:

 • Можете да консумирате просто 2 супени лъжици оцет. Препоръчително е да правите това вечерно време.
 • Ако чистият оцет не ви е по вкуса, можете да го разредите леко в 1/2 чаша топла вода, зеленчуков или плодов сок.

Соя

Тя съдържа фитоестрогени, имитиращи естествения естроген в тялото на жената. Освен това в състава й присъства много лецитин, за който знаем, че предпазва от остеопороза благодарение на високото съдържание на калций. 

Той се бори със загубата на костна маса във всички периоди от живота на жената. Ето няколко начина, по които да включите соята в хранителното си меню:

 • Соево мляко
 • Соев лецитин
 • Соеви зърна
 • Соево месо
 • Тофу

Препоръчваме да консумирате по 2 порции соя на ден. Можете да я приемате сутрин, за да избегнете горещите вълни, или пък вечер, за да отговорите на ежедневните потребности от калций.

Ако досега не сте консумирали соеви продукти, първоначално вкусът им може да ви е странен. Това е така, тъй като не сте свикнали, но ще отмине бързо.

Салвия

горещи вълни и салвия

Освен вече споменатите естествени фитоестрогени, салвията притежава стимулиращи свойства. Тя активира кръвообращението и представлява съдоразширяващо средство, за което експерти твърдят, че облекчава горещи вълни.

Най-популярният начин за консумация на салвия е под формата на чай или във вино. Във втория случай оставете няколко листенца салвия, накиснати във виното за през нощта.

Ако не можете да откриете сушена или свежа салвия, включете я в ежедневните навици под формата на етерично масло.

Съставки:

 • 1 супена лъжица свежа салвия или 2 чаени лъжици сушена салвия

Приготовление:

 • Пригответе чай. Сложете листата в чаша и налейте в нея гореща вода с температура 90°C.
 • Покрийте чашата и оставете салвията да се запари за 30 минути. След това прецедете.
 • Чаят е готов. Съветваме да консумирате лечебната напитка 3 пъти дневно по 1 чаша.

Ленено семе

Когато симптомите на менопаузата са слаби или средни по интензивност, лененото семе е ефикасно натурално средство за подобряване на състоянието на жената. То съдържа естествени фитоестрогени, които спират загубата на естроген и облекчават горещи вълни.

Лененото семе също така лекува запек и понижава нивото на холестерола, а това означава, че симптомите на менопаузата ще бъдат по-слабо проявени и можете да се радвате на по-добро чревно здраве.

Съставки:

 • 2 супени лъжици ленено семе

Как да го консумирате?

 • Можете да го добавяте в салати.
 • Да го комбинирате с кисело мляко, сок или супа.
 • Да поръсвате от него върху сиренето или конфитюра на сандвича.

Червена детелина

Червената детелина се използва успешно в борбата с горещите вълни, високото ниво на лошия холестерол, проблеми с кръвообращението, гърдите, зачервените бузи и с цел предпазване от остеопороза.

Ако приемате някакви лекарства, консултирайте се с лекар, преди да започнете да приемате червена детелина. Макар да не е популярна, тази билка се използва често в хранителната индустрия като есенция.

Съставки:

 • 2 чаени лъжици сушена червена детелина

Приготовление:

 • Пригответе чай. Сложете детелината в чаша и добавете в нея вода с температура 90°C.
 • Покрийте чашата и оставете да се запари за поне 30 минути. Прецедете. Чаят е готов!
 • Консумирайте 3 пъти дневно по чаша чай от червена детелина.

Не забравяйте да тренирате

тренировки и горещи вълни

Физическите натоварвания не са пряко свързани с облекчаването на горещи вълни, но категорично ще ви накарат да се чувствате по-добре.

Тренировките прочистват ума и изпълват тялото с енергия. Можете да избирате сред разнообразие от занимания: аеробика, ходене, тичане, танци, йога и др.

Запомнете, че е добре да се обличате адекватно. Препоръчваме многослойното обличане (като слоевете на лука), защото по този начин ще редуцирате дискомфорта по време на горещи вълни.

Бъдете също така търпеливи и позволете на природните рецепти, които изброихме, да дадат ефект. Въздействието им не е мигновено. И накрая – не забравяйте, че горещите вълни са само етап от живота на жената.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Archer, D. F., Sturdee, D. W., Baber, R., De Villiers, T. J., Pines, A., Freedman, R. R., … Warren, M. (2011). Menopausal hot flushes and night sweats: Where are we now? Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2011.608596
 • Joffe, H., Hall, J. E., Gruber, S., Sarmiento, I. A., Cohen, L. S., Yurgelun-Todd, D., & Martin, K. A. (2006). Estrogen therapy selectively enhances prefrontal cognitive processes: A randomized, double-blind, placebo-controlled study with functional magnetic resonance imaging in perimenopausal and recently postmenopausal women. Menopause. https://doi.org/10.1097/01.gme.0000189618.48774.7b
 • Duffy, O. K., Iversen, L., Aucott, L., & Hannaford, P. C. (2013). Factors associated with resilience or vulnerability to hot flushes and night sweats during the menopausal transition. Menopause. https://doi.org/10.1097/GME.0b013e31827655cf
 • Pitkin, J. (2012). Alternative and complementary therapies for the menopause. Menopause International. https://doi.org/10.1258/mi.2012.012001

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.