6 натурални продукта, които ще ви помогнат да се справите с менопаузата

Увеличете приема на омега-3 мастни киселини, а карамфилът, който лесно ще откриете в местния магазин ще намали нощното изпотяване, тревожността и депресията
6 натурални продукта, които ще ви помогнат да се справите с менопаузата

Последна актуализация: 06 Декември, 2018

Проблемите с менопаузата обикновено започват между 45 и 54 годишна възраст. Когато се появи жените обикновено натрупват няколко килограма.

За да намалите симптомите, както и да се грижите за тялото и кожата си, след като менопаузата започне и при вас, трябва да направите някои промени в диетата си и да започнете да приемате натурални добавки.

Тези промени ще ви помогнат да имате повече енергия, за да се справите с този етап от живота си по най-добрия възможен начин.

Метаболитни промени свързани с менопаузата

С края на менструацията жените са склонни да изпитват хормонални промени, които са придружени от нощни изпотявания, раздразнителност, горещи вълни и дори депресия или тревожност.

Много е обичайно жените да губят мускулна маса, след като станат на 45. Това може да означава нарастваща коремна област.

Винаги е добре да се консултирате с диетолог, специалист по менопаузата.

Може да бъде много полезно да започнете диета, насочена към поддържане на мускулната маса, с повишен прием на протеини и намален прием на някои въглехидрати като рафинирани брашна и наситени мазнини.

проблеми с менопаузата се решават с поече физическа активност

Промените, предизвикани в женското тяло по време на менопаузата, могат да бъдат управлявани чрез приемане на определени медикаменти – хормонални, натурални или синтетични.

Можете обаче да се насочите и към натурални продукти.

1. Соеви изофлавони

Соевите изофлавони са най-известната хранителна добавка и се използват от много жени.

Тяхната структура е подобна на естествения естроген. По този начин те са идеални за заместване на естрогена, който е спрял да се произвежда поради проблемите с менопаузата.

Соята може да бъде чудесна добавка, която да запълни липсващите естествени хормони.

Противопоказания

  • Ако не можете да приемате естествени хормони поради някакви причини, трябва да избягвате соевите изофлавони или изофлавоните от всяко друго растение.
  • По същия начин не се препоръчва за хора със алергии към соя.
  • Друг проблем при консумацията на соя е разпространението на генетично модифицирани версии на пазара.

Когато купувате соеви продукти най-добре е да използвате органична или натурална соя. Може да я откриете под формата на капсули, кремове и др.

2. Продукти с аctaea racemosa

Също известни като черен кохош или cimifuga racemosa, продуктите, произведени с това растение могат да бъдат заместители на продукти, традиционно приготвени със соя.

Добрата новина е, че тя действа за хора със соеви алергии и така избягвате рисковете от генетично модифицирана соя.

Това забележително растение с произход от Северна Америка може да намали симптомите на менопаузата в краткосрочен план.

Тя също така действа при тревожност, горещи вълни и сърцебиене.

Може да откриете растението в много продукти за отслабване или косопад.

3. Карамфил

Това диво растение, принадлежащо към семейството на бобовите растения, съдържа изофлавони. Той спомага за намаляване на нощното изпотяване, както и тревожността и депресията.

Лесно ще откриете карамфил в магазините. Освен изофлавоните, той предлага минерали (магнезий, калий, калций) и витамини, включително витамин С.

4. Корен от мака

Коренът от мака също помага за облекчаване на симптомите на менопаузата, в допълнение към контролирането на тревожността, депресията и загубата на либидо.

В някои части на света като Перу и Боливия, мака се използва от древни времена за лечение на много видове здравословни проблеми.

корен от мака при проблеми с менопаузата

5. Донг куай

Донг куай (Angelica sinensis), известен като „женски женшен” често се използва за облекчаване на симптомите както на проблемите с менопаузата, така и на предменструалния синдром.

Традиционната китайска медицина го използва в продължение на много години.

Можете да откриете донг куай както като хранителен продукт, така и като добавка.

Той има ефект, подобен на естествения естроген.

6. Омега-3

Есенциалните мастни киселини като омега–3 са много полезна мазнина за много различни аспекти на здравето.

Освен че защитава имунната система и сърцето, тя се използва като противовъзпалително средство, което е важно по време на  дискомфортите, свързани с менопаузата.

Омега-3 е естествен източник на витамин Е, средство за повечето хормони в тялото ви. Това го прави чудесна идея по време на менопаузата.

Въпреки че няма да предотврати горещите вълни, тя подобрява възпалението и костното здраве и регулира повишения холестерол в кръвта ви.

Може да ви заинтересува ...
9 решения за облекчаване на симптомите на менопауза
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
9 решения за облекчаване на симптомите на менопауза

Менопаузата е сред важните периоди на промяна в живота на жената. Симптомите на менопауза, с които тя се характеризира, са доста разнообразни.