Как да се предпазим от язва на стомаха

За да се предпазим от язва на стомаха, трябва да променим навиците си и да започнем да водим здравословен начин на живот. В следващите редове ще ви кажем кои са най-добрите такива. Прочетете тази статия и научете всичко по темата!
Как да се предпазим от язва на стомаха
Karina Valeria Atchian

Написано и проверено от лекар Karina Valeria Atchian.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Гастродуоденалните язви се срещат сравнително често. Сред пациентите се наблюдава и доста висок процент на повторна поява на заболяването. Затова предпазването от язва на стомаха е много важно.

Много малък процент от болните пациенти могат да стигнат до усложнения като кървене и перфорация, които могат да застрашат живота на болния. Затова язвата не трябва да се подценява.

Какво представлява язвата на стомаха?

Язвите на стомаха са дефекти или възпаления на вътрешната лигавица на стомаха или дуоденума (частта от тънките черва след стомаха). Често тези язви са наричани и пептични.

Появяват се и се развиват благодарение на киселинността на стомашните сокове. Болестта се свързва с два основни фактора: инфекции с бактерията Helicobacter pylori и употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Повечето хора с язва на стомаха не показват никакви симптоми или се оплакват само от диспепсия:

 • Болка в областта на пъпа
 • Парене или киселини
 • Непоносимост към храни съпроводено с оригване и подуване на стомаха
 • Гадене и повръщане

Усложненията на язвата на стомаха включват кървене, проникване, перфорация и обструкция. Появата им през последните десетилетия намаля благодарение на откриването и лечението на бактерията H. pylori.

Бактерията H. Pylori е сред основните причинители на язва на стомаха.

Бактерията H. pylori е определящ фактор за появата на стомашни и дуоденални язви.

Прочетете и: Стомашната язва: натурални средства

Кои фактори насърчават появата на язва на стомаха?

Един от основните фактори е инфектирането на стомаха с бактерията Helicobacter pylori. Между 85% – 100% от пациентите с гастродуоденални язви показват наличието на тази бактерия в стомаха или дуоденума.

По сходен начин използването на нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, ибупрофен, индометацин, диклофенак, пироксикам и напроксен, заедно с други вредни вещества като цигари и алкохол, са рисков фактор. Рискът прогресивно се увеличава колкото по-дълго човек употребява въпросните препарати.

Освен това експертите знаят, че има и фамилна обремененост към появата на язви. Но тази обремененост трябва да бъде съчетана с нездравословни навици, за да се превърне в заболяване. Например консумацията на определени храни и напитки може да причини стомашен дискомфорт. Здравословното хранене, включващо много плодове, зеленчуци и фибри, може да понижи риска от развитие на болестта.

Не трябва да пропускаме и ролята на стреса за образуването на язви. Има доказателства показващи, че стресът може да ускори развитието им, както и частичното лечение и повишения риск от повторна поява.

Как да се предпазим от язва на стомаха

Решихме да споделим с вас няколко съвета, които можете да спазвате, за да се предпазите от язва на стомаха. Тези съвети трябва да бъдат съпроводени със здравословен начин на живот и медицински терапевтични мерки, базирани на научни доказателства:

 • Избягвайте използването на аспирин, когато е възможно. Медицинските специалисти трябва да обръщат особено внимание при изписването му на пациенти, които са имали язва на стомаха. Освен това трябва да предписват възможно най-ниските дози, а пациентите трябва винаги да приемат лекарството по време на хранене. Ако се нуждаете от болкоуспокояващо средство, най-добре е да използвате ацетаминофен.
 • За пациенти с язва на стомаха, които трябва да продължат да приемат аспирин или друго НСПВС, експертите препоръчват с тях да бъде приеман и инхибитор на протонната помпа (като омепразол) за периода, в който се налага въпросния прием.
 • Лекуване на инфекцията с H. pylori с антибиотици. Много антибиотици са тествани и голяма част от тях не успяват да се справят с унищожаването на тази бактерия. Избраното лечение трябва да бъде съобразено с моделите на резистентност на тази бактерия. Поради тази причина една от опциите, която избират медицинските специалисти е комбинацията на кларитромицин и амоксициклин в продължение на 14 дни.
 • Избягвайте употребата на цигари и ограничете консумацията на алкохол.
 • Променете начина си на хранене. Избягвайте консумацията на шоколад, мазни храни, пържени храни, кафе, цитрусови плодове и прекалено пикантни ястия. Въпреки че специалистите знаят, че тези храни не причиняват директно язви на стомаха, те могат да влошат състоянието им. Затова винаги се препоръчва ограничаване на консумацията им.
 • Избягвайте натрупването на излишни килограми.
  Язва на стомаха и диспепсия

Диспепсията е комбинация от симптоми на горната част на храносмилателната система, показващи наличието на язва на стомаха.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да разберем дали имаме язва на стомаха?

Предпазните мерки са важни за избягване на повторната поява

Пациентите, които вече са се сблъскали със стомашната язва, ще се възползват най-много от превантивните мерки, които ви споделихме в тази статия. Най-вече те трябва да избягват приема на НСПВС и пушенето.

В много случаи лекарят ще прецени и възможността за справяне с H. pylori. Това не е нещо, което пациентът може да реши на своя глава. Лекарят трябва да назначи изследване, с което да се определи наличието на тази бактерия, както и резистентността й към антибиотици. След като процесът е завършен, лекарят ще процедира съгласно съответния протокол за лечение.

Въпреки че воденето на здравословен начин на живот, намаляването на стреса и промяната в начина на хранене не са фактори, които ще доведат до оздравяване, те могат да подобрят симптомите или да предотвратят влошаването на диспепсията. Няма вълшебни начини за предпазване от язва на стомаха. Това състояние изисква ангажираност и постоянство от пациентите и промени в начина им на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
 • Nimish B., Peptic ulcer disease: Epidemiology, etiology, and pathogenesis, retrieved on 26 July 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-epidemiology-etiology-and-pathogenesis?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=4~150&usage_type=default&display_rank=4
 • Zambrano-Plata, Gloria Esperanza, et al. “Prevalencia de los factores de riesgo para cáncer gástrico en universitarios.” Revista Ciencia y Cuidado 11.1 (2014): 16-26.
 • Nimish B., Peptic ulcer disease: Clinical manifestations and diagnosis, retrieved on 26 July 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-clinical-manifestations-and-diagnosis?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
 • Nimish B., Peptic ulcer disease: Treatment and secondary prevention, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-treatment-and-secondary-prevention?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Fallone C. and cols., The Toronto Consensus for the Treatment of Helicobacter pylori Infection in Adults, Gastroenterology 2016;151:51-69.
 • Ganfornina Andrades, Ana. “El estrés y el sistema digestivo.” (2017).
 • Morilla Morilla, Ana. “Epidemiología, diagnóstico molecular y estudio de resistencias de Helicobacter pylori.” (2018).
 • Ichiyanagui Rodríguez, Carlos Enrique. “Epidemiología de la hemorragia digestiva.” Acta médica peruana 23.3 (2006): 152-155.
 • National Institute for health and care excellence (NICE). Gastro-oesophageal reflux disease and dyspepsia in adults: investigation and management. Clinical guideline [CG184]Published date: 03 September 2014 Last updated: 18 October 2019.
 • NIH Consensus Conference. Helicobacter pylori in peptic ulcer disease. NIH Consensus Development Panel on Helicobacter pylori in Peptic Ulcer Disease. JAMA. 1994;272(1):65-69.
 • Li LF, Chan RL, Lu L, et al. Cigarette smoking and gastrointestinal diseases: the causal relationship and underlying molecular mechanisms (review). Int J Mol Med. 2014;34(2):372-380. doi:10.3892/ijmm.2014.1786.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Tratamiento para las úlceras pépticas (úlceras gástricas), retrieved on 28 July 2020. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/ulceras-pepticas/tratamiento#paciente

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.