Как да се предпазим от язва на стомаха
Гастродуоденалните язви се срещат сравнително често. Сред пациентите се наблюдава и доста висок процент на повторна поява на заболяването. Затова предпазването от язва на стомаха е много важно.
Много малък процент от болните пациенти могат да стигнат до усложнения като кървене и перфорация, които могат да застрашат живота на болния. Затова язвата не трябва да се подценява.
Какво представлява язвата на стомаха?
Язвите на стомаха са дефекти или възпаления на вътрешната лигавица на стомаха или дуоденума (частта от тънките черва след стомаха). Често тези язви са наричани и пептични.
Появяват се и се развиват благодарение на киселинността на стомашните сокове. Болестта се свързва с два основни фактора: инфекции с бактерията Helicobacter pylori и употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).
Повечето хора с язва на стомаха не показват никакви симптоми или се оплакват само от диспепсия:
- Болка в областта на пъпа
- Парене или киселини
- Непоносимост към храни съпроводено с оригване и подуване на стомаха
- Гадене и повръщане
Усложненията на язвата на стомаха включват кървене, проникване, перфорация и обструкция. Появата им през последните десетилетия намаля благодарение на откриването и лечението на бактерията H. pylori.
Бактерията H. pylori е определящ фактор за появата на стомашни и дуоденални язви.
Прочетете и: Стомашната язва: натурални средства
Кои фактори насърчават появата на язва на стомаха?
Един от основните фактори е инфектирането на стомаха с бактерията Helicobacter pylori. Между 85% – 100% от пациентите с гастродуоденални язви показват наличието на тази бактерия в стомаха или дуоденума.
По сходен начин използването на нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, ибупрофен, индометацин, диклофенак, пироксикам и напроксен, заедно с други вредни вещества като цигари и алкохол, са рисков фактор. Рискът прогресивно се увеличава колкото по-дълго човек употребява въпросните препарати.
Освен това експертите знаят, че има и фамилна обремененост към появата на язви. Но тази обремененост трябва да бъде съчетана с нездравословни навици, за да се превърне в заболяване. Например консумацията на определени храни и напитки може да причини стомашен дискомфорт. Здравословното хранене, включващо много плодове, зеленчуци и фибри, може да понижи риска от развитие на болестта.
Не трябва да пропускаме и ролята на стреса за образуването на язви. Има доказателства показващи, че стресът може да ускори развитието им, както и частичното лечение и повишения риск от повторна поява.
Как да се предпазим от язва на стомаха
Решихме да споделим с вас няколко съвета, които можете да спазвате, за да се предпазите от язва на стомаха. Тези съвети трябва да бъдат съпроводени със здравословен начин на живот и медицински терапевтични мерки, базирани на научни доказателства:
- Избягвайте използването на аспирин, когато е възможно. Медицинските специалисти трябва да обръщат особено внимание при изписването му на пациенти, които са имали язва на стомаха. Освен това трябва да предписват възможно най-ниските дози, а пациентите трябва винаги да приемат лекарството по време на хранене. Ако се нуждаете от болкоуспокояващо средство, най-добре е да използвате ацетаминофен.
- За пациенти с язва на стомаха, които трябва да продължат да приемат аспирин или друго НСПВС, експертите препоръчват с тях да бъде приеман и инхибитор на протонната помпа (като омепразол) за периода, в който се налага въпросния прием.
- Лекуване на инфекцията с H. pylori с антибиотици. Много антибиотици са тествани и голяма част от тях не успяват да се справят с унищожаването на тази бактерия. Избраното лечение трябва да бъде съобразено с моделите на резистентност на тази бактерия. Поради тази причина една от опциите, която избират медицинските специалисти е комбинацията на кларитромицин и амоксициклин в продължение на 14 дни.
- Избягвайте употребата на цигари и ограничете консумацията на алкохол.
- Променете начина си на хранене. Избягвайте консумацията на шоколад, мазни храни, пържени храни, кафе, цитрусови плодове и прекалено пикантни ястия. Въпреки че специалистите знаят, че тези храни не причиняват директно язви на стомаха, те могат да влошат състоянието им. Затова винаги се препоръчва ограничаване на консумацията им.
- Избягвайте натрупването на излишни килограми.
Диспепсията е комбинация от симптоми на горната част на храносмилателната система, показващи наличието на язва на стомаха.
Препоръчваме ви да прочетете и: Как да разберем дали имаме язва на стомаха?
Предпазните мерки са важни за избягване на повторната поява
Пациентите, които вече са се сблъскали със стомашната язва, ще се възползват най-много от превантивните мерки, които ви споделихме в тази статия. Най-вече те трябва да избягват приема на НСПВС и пушенето.
В много случаи лекарят ще прецени и възможността за справяне с H. pylori. Това не е нещо, което пациентът може да реши на своя глава. Лекарят трябва да назначи изследване, с което да се определи наличието на тази бактерия, както и резистентността й към антибиотици. След като процесът е завършен, лекарят ще процедира съгласно съответния протокол за лечение.
Въпреки че воденето на здравословен начин на живот, намаляването на стреса и промяната в начина на хранене не са фактори, които ще доведат до оздравяване, те могат да подобрят симптомите или да предотвратят влошаването на диспепсията. Няма вълшебни начини за предпазване от язва на стомаха. Това състояние изисква ангажираност и постоянство от пациентите и промени в начина им на живот.
Може да ви заинтересува ...