Детоксикираща и прочистваща диета с лимон, джинджифил и краставица

27.02.2019
Препоръчително е да консумирате напитката на празен стомах всяка сутрин, а до края на деня изпивайте 2 л. от нея.

Доброто физическо и емоционално здраве е един от ключовете към пълноценния начин на живот, независимо на каква възраст сте. Съществуват много фактори, които могат да подобрят живота и да предпазят човек от редица заболявания, които се проявяват с напредването на годините. Едно от нещата, които можете да направите в името на подобряване на качеството на живота си, е редовното спазване на детоксикираща и прочистваща диета, която елиминира отпадните вещества от организма.

Тялото натрупва огромно количество токсини и отпадни вещесва, които влияят върху функционирането на различните органи. В дългосрочен план това води до влошаване на здравословното състояние. Тези токсини са резултат от лошите хранителни навици, замърсената околна среда, употребата на продукти, съдържащи химикали, дори от заседнал начин на живот.

Ето защо е важно да направим детоксикацията и прочистването на тялото неразделна част от живота си. По този начин ще извеждаме редовно токсините от тялото.

В наши дни са налице различни начини за оздравяване и подсилване на тялото по естествен начин. В днешната статия искаме да споделим с вас диета, в която се използват лимон, джинджифил и краставица. Те ще ви помогнат да подобрите качеството на живота си.

От какво се състои тази детоксикираща и прочистваща диета?

Тази детоксикираща и прочистваща диета изисква приготвянето на напитка с помощта на лимон, джинджифил и краставица. Тези 3 натурални съставки притежават прочистващи и детоксикиращи свойства. Препоръчително е да консумирате напитката на празен стомах всяка сутрин, а до края на деня изпивайте 2 л. от нея.

По време на диетата е важно да елиминирате от хранителното меню преработените храни, захарта, мазнините, млечните продукти и солта. Консумацията на тази напитка трябва да бъде комбинирана с диета, богата на плодове, зеленчуци, зърнени храни и нетлъсто месо.

Вода с лимон, джинджифил и краставица

Приготвянето на напитката е лесно. Тя носи редица ползи за здравето на човека. Лимонът и краставицата действат като средство за елиминиране на токсините от тялото и дори стимулират процеса на отслабване.

Съставки:

  • 1 лимон или лайм
  • ½ краставица
  • ½ джинджифил
  • 1 клонка свежа мента
  • 1 чаша вода (200 мл.)

Вижте още: Лечебните свойства на джинджифила

Начин на приготовление:

За да приготвите детоксикиращата и прочистваща напитка, трябва да измиете и дезинфекцирате лимона, краставицата и джинджифила, както и листата мента. Нарежете всяка една от съставките на тънки ивици, без да премахвате кората, след това ги сложете в чаша вода. Оставете сместа да престои цяла нощ. На сутринта можете да консумирате получената напитка. По желание добавете малко лед и пчелен мед.

Какви са ползите от тази детоксикираща и прочистваща напитка?

Детоксикираща и прочистваща диета

Всяка една от съставките в тази напитка носи важни ползи за здравето на тялото и е съществена при провеждането на тази детоксикираща и прочистваща диета.

  • Лимонът е цитрусов плод, познат със своите детоксикиращи свойства, които елиминират отпадните вещества от тялото и стимулират прочистването. Този световноизвестен плод притежава лечебно действие, тъй като съдържа витамин С и антиоксиданти, засилващи съпротивителните сили на тялото. Той предпазва организма от развитието на редица болести. Лимонът подобрява храносмилането, предпазва от запек и подуване на стомаха и стимулира извеждането на излишните течности. Благодарение на високото съдържание на пектин този цитрусов плод понижава абсорбирането на мазнините.

Прочетете и това: Цел на деня: Елиминирайте токсините

  • Джинджифилът действа като натурално противовъзпалително средство. Той подобрява функционирането на храносмилателната и нервната системи. Една от най-активните му съставки е джинджеролът. Според експерти именно тя е отговорна за лечебното въздействие на джинджифила. Джинджеролът стимулира производството на стомашни сокове и подпомага оптималното абсорбиране на нутриентите в храната. Джинджифилът активира метаболизма, стимулирайки по този начин топенето на мазнините и извеждането на излишните течности от организма.
  • Краставицата е натурална съставка с мощно диуретично свойство. Тя стимулира извеждането на течностите от тялото, освен това подобрява храносмилането и подпомага процеса на извеждане на отпадните вещества. Като резултат здравословното състояние на човек се подобрява. Този зеленчук е беден на калории и богат на вода и ценни нутриенти, полезни за здравето. Краставицата съдържа едва 13 калории в 100 гр. Наред с това в състава й откриваме малко витамини А, В, С и Е. В допълнение към тях са налице още калий, калций, фосфор, магнезий и желязо.
  • Fat, D. W. M. Y. Anti-Inflammatory Food Recipes and Lifestyle.
  • Mitha, M., Divya, B., & Jain, S. (2016). Formulation and quality analysis of detox drink.