Ето как действа манипулаторът, когато не получава това, което иска

Тази статия обяснява как действа манипулаторът и как можете да действате, за да не станете жертва на манипулатор.
Ето как действа манипулаторът, когато не получава това, което иска

Последна актуализация: 05 юли, 2024

Характеристиките на манипулатора са разнообразни, както и действията му, тъй като не всички са еднакви, както и ситуациите. Понякога обаче има някои общи тенденции в тяхното поведение. По-долу ще ви разкажем всичко за това как действа и реагира манипулаторът, когато не получи това, което иска. Внимание!

Характеристики на манипулативната личност

В даден момент от живота си може да сме били жертва на манипулатор. Някои от нас може бързо да се осъзнаят, но други често остават под влиянието на тези хора, които знаят как да използват харизмата и уменията си за собствена полза. Да не говорим, че някои хора имат склонността да се оставят да бъдат манипулирани.

Въпреки че може да има разлики от един индивид до друг в начина, по който се държат, манипулативните хора показват някои или няколко от следните черти:

  • Те са безскрупулни; те обикновено са цинични и придават малко значение на етичните принципи, като се има предвид, че целта винаги оправдава средствата, както би казал Макиавели.
  • Поради тази причина те нямат нищо против да лъжат, стига да постигнат целите, които са си поставили.
  • Техният интерес е да се възползват не само от ситуациите, но и от всичко друго.
  • Показват малко емпатия по отношение на чувствата на другите хора; и когато го правят, само се преструват, от интерес.
  • Обикновено не изпитват угризения на съвестта или покаяние за действията си.
  • Те са добри с думите и може дори да изглеждат интелигентни и методични.
  • Притежават способността да откриват слабостите в другите.
  • Те често са водени от нарцисизъм и егоизъм, така че не е необичайно да обичат да се открояват или да бъдат избирани за лидери.
Добра е да знаете, че този тип хора не винаги искат да успеят или да достигнат високи позиции, но са осъзнали, че могат да решават проблемите си, използвайки другите; и понякога не знаят друг начин.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: Токсичните семейства и отличителните им черти

Как реагира манипулаторът, когато бъде открит?

За щастие, този тип хора не винаги постигат целите си. Тогава те могат да загубят маската си на приветливи хора и да действат по друг начин. Нека да видим как реагира манипулаторът в опит да си върне контрола.

1. Манипулаторът се прави на жертва

Когато забележи, че не успява да повлияе на човека, тъй като последният осъзнава истинското намерение, манипулаторът може да промени начина си на поведение и да поеме ролята на жертва, играейки безпомощния, за да се опита да повлияе върху емоциите на човека.

2. Преструва се, че всичко е било недоразумение

Друго отношение, което може да покаже разкрития манипулатор, е да се опита да отклони вниманието и да внуши, че всичко е било недоразумение, може би продукт на въображението на другия човек, използвайки добре познати фрази като: „Не съм в състояние да се възползвам от някого“.

3. Манипулаторът омаловажава сериозността на въпроса

Може би, когато няма друг избор, той/тя ще признае, че нещо, което прави, не е правилно, но ще се опита да минимизира въздействието. „Не е толкова сериозно, все пак много хора го правят“, наред с измислените за случая фрази, с които ще се опита да оправдаят поведението си.

4. Прибягва до емоционално изнудване

В други случаи те няма да се откажат и ще се опитат да продължат в усилията си, но с други средства. За да направят това, те могат да се опитат да накарат манипулирания човек да се почувства виновен, сякаш той е причинил всичко. С това успяват да изглеждат добре и пред трета страна, може би бъдеща жертва.

5. Експлодира

Манипулаторът може да избухне от гняв или да се преструва, че го прави. След това се опитват да сплашат, дори отправят заплахи. По този начин се стремят да спечелят малко време и пространство. Да излязат от ситуацията или да намалят част от жертвите си, вече не с измама, а с насилие.

6. Манипулаторът заплашва да се самонарани или дори да се самоубие

Ако се чувства много притиснат, манипулаторът може да прибегне до последното средство: заплаха за самоубийство; някои дори го опитват. Това е продължение на опита за емоционално изнудване и ролята на жертва, но с повече сила.

7. Как действа манипулаторът: Атакува самочувствието на другите хора

Въпреки че тяхната стратегия за емоционална манипулация атакува морала на жертвата ежедневно, когато бъдат разкрити, те често атакуват още по-силно в опит да понижат самочувствието на жертвата. В тези случаи могат да прибягнат до стратегии като омаловажаване, обида или унижение, дори публично.

8. Изобщо не реагира

Възможно е манипулаторът да е безучастен и да не реагира. Много от тях са се научили да контролират тялото и словесния си език, за да не показват гняв. По този начин това отношение може да допринесе за гореспоменатата идея да се повярва, че е имало грешка. И тогава те ще продължат в усилията си, използвайки всички оръжия за убеждаване.

Как да не станем жертва на манипулация

Да общуваш с човек, който се държи по описания начин, е сложно – и дори непрепоръчително. Въпреки това, тъй като знаете как реагира един манипулатор, трябва да действате, за да избегнете да бъдете или да продължите да бъдете жертва. Как можете да направите това? Можете да имате предвид следните предложения:

Манипулаторът: Спазвайте дистанция

Най-добрият начин да не бъдете манипулирани е да не поддържате връзка с манипулатори. Толкова е просто. Възможно е обаче този човек да е част от семейната или работната среда. В този случай препоръката е контактът да се намали до възможния минимум. И това включва и социалните мрежи.

Поставете граници и бъдете дискретни

В същия дух трябва да поставите граници, дори с близките си хора. Ако не искате да бъдете манипулирани, например със ситуации, които могат да ви смутят или да ви накарат да изглеждате зле, най-добре е да избягвате да разкривате информация за себе си или да изразявате мнение за другите.

Манипулаторът: Бъдете твърди и решителни

След като поставите граници и кажете „не“ на нещо, най-лошото нещо, което можете да направите след това, е да се предадете. Манипулаторът ще знае как да разпознае слабото място, какво го е направило слаб, за да го използва по-нататък. И те ще го използват, за да убедят човека. Така че, ако манипулаторът стане настоятелен, по-добре е да преминете към темата.

Знайте кой сте и какво имате

Ако знаете кой сте всъщност, на какво сте способни и какво можете и какво не можете да правите, не трябва да позволявате да бъдете манипулирани, ако ви кажат нещо, което не е вярно. Например, един приятел може да каже на друг женен мъж, че ако не излизат на питиета вечер, те доказват, че жена им управлява живота им. Но ако един мъж знае, че има добри отношения с жена, която го цени, той не трябва да се поддава на този вид измама.

Работете върху емоциите си

Всеки е уязвим в даден момент. Ако някога сте били манипулирани поради страх или вина, трябва да разпознаете тази емоция. Да работите върху нея и да се научите да я управлявате, за да не се случи отново и никой манипулатор да не може да ни контролира.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: 5 признака, че сте токсична личност

Кога да потърсите професионална помощ

Току-що видяхте някои примери, които показват как реагира един манипулатор. Ако обаче сте ги забелязали и все още ви е трудно да излезете от ситуацията, независимо дали става дума за привързаност или емоционална привързаност към човека, тогава може би е време да потърсите професионална помощ.

Когато манипулаторът не получи това, което иска, възможно е поведението му да се влоши и жертвата да се окаже засегната не само в самочувствието си, но и в емоционалното, психическото и дори физическото си здраве. Ето защо, ако не разполагате с инструментите за справяне със ситуацията, професионален психолог може да ви помогне да ги осигурите чрез терапия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.