Естествено намаляване на пикочната киселина
Когато нивата на пикочната киселина в организма се повишат твърде много, те могат да причинят различни заболявания като подагра, камъни в бъбреците и лоша бъбречна функция. Научете повече за този проблем и открийте някои изцяло натурални средства за намаляване на пикочната киселина в тази статия!
Пикочната киселина: какво трябва да знаете
Пикочната киселина се произвежда от разлагането на химикали, известни като пурини, които се намират в храни като черен дроб, херинга, аншоа и сардини. Някои зеленчуци и мляко също съдържат пурини. Въпреки това, проучванията показват, че те не влияят на здравето на тялото, нито пък увеличават риска от подагра.
Пикочната киселина се “преработва”, когато клетките умират и помага за защитата на кръвоносните съдове. Бъбреците я филтрират от кръвта и изхвърлят в урината. Тя също се освобождава в малки количества в изпражненията. Когато тялото произвежда твърде много пикочна киселина, тя се натрупва в ставите, сухожилията и вътрешните органи като бъбреците.
Повишените нива на пикочната киселина играят ключова роля за появата на състояние, известно като подагра, но не всички хора я развиват по този начин (подаграта може да бъде резултат и от хипертония, сърдечно или бъбречно заболяване).
Съществуват много причини за повишена пикочна киселина, като например наследственост и затлъстяване, прекомерна употреба на алкохол или храна, богата на “лоши” пурини. Диуретични медикаменти, лъчетерапия, химиотерапия, хипертироидизъм, псориазис и имунопотискащите лекарства също могат да повишат нивата на пикочната киселина.
Важно е да споменем, че високите нива на пикочна киселина първоначално нямат симптоми.
Рецепти и домашни средства за намаляване или премахване на пикочната киселина
Подходящи храни
- Яжте по една ябълка (червена или зелена) след обяд и вечеря, но без да я белите (измийте я добре преди това) – така ще поддържате тялото си здраво. Обелките им са богати на витамин С. Ябълките също така съдържат “полезни” киселини, като ябълчена киселина, която детоксикира организма и естествено премахва пикочната киселина.
- Пийте 2 супени лъжици сок от череши дневно. Черешовият сок съдържа флавоноиди, които придават на черешите червен цвят и помагат на организма да изхвърли пикочната киселина.
- Внимавайте за храни с високо съдържание на пурини като червени меса (свинско и агнешко месо), боб и алкохолни напитки. Намалете консумацията им до само веднъж седмично и ги заменете с храни с ниско съдържание на мазнини и пурини като сварен ориз, хляб, извара или кисело мляко.
Достатъчно количество вода
- Пийте най-малко 8 чаши вода дневно – тя съдържа много важни минерали и изхвърля токсините и бактериите от тялото. Бъбреците се нуждаят от много вода, за да могат да работят ефективно. Твърде многото сол и кофеин произвеждат обратен ефект и затова трябва да се избягват.
- Правете пълна детоксикация на тялото веднъж на всеки 2 месеца. Тя ще помогне на тялото да се отърве от образуваните кристали поради пикочната киселина. Разбъркайте разтвор от 1/2 супена лъжица сода за хляб в 1/4 литър вода и пийте по 8 пъти през деня. Внимание – не се препоръчва за хора, страдащи от хипертония или бъбречни нарушения.
Много плодове и зеленчуци
- Яжте повече артишок. Този зеленчук има отлични диуретични свойства за отстраняване и намаляване на пикочната киселина по естествен начин. Има стотици различни рецепти за вкусни ястия с артишок, но най-добре е да го сварите и изядете и да изпиете водата, в която е сварен.
- Сред многото различни храни за премахване на пикочна киселина е и лукът. Той прочиства организма и предотвратява много здравословни проблеми. Сварете 2 глави лук, които са обелени и нарязани на големи парчета. Добавете сока на 1 лимон и пийте няколко чаши на ден.
- Ягодите са чудесно средство за лечение на подагра и понижаване нивата на пикочната киселина. Можете да направите чай от листата и корените или просто да ядете повече ягоди за десерт всеки ден.
- Не забравяйте да включвате храни, богати на калий в диетата си. Калият предотвратява образуването на кристалите поради високите нива на пикочната киселина и подобрява функцията на бъбреците. Добавете банани, зелени листни зеленчуци (спанак, манголд), стафиди и сушени сини сливи, картофи, диня, ягоди и кайсии към вашата диета. Яжте също така по-сложни въглехидрати като тези, съдържащи се в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни.
Прочетете и това: Плодовете: най-добрите натурални диуретици
Внимавайте с безалкохолните напитки
- Ограничете или елиминирайте напълно храни, които са подсладени с фруктоза или царевичен сироп -те може да повишат нивата на пикочната киселина. Фруктозата се съдържа в безалкохолните и други напитки (и дори в някои сокове). По-полезно е да избирате вода или натурални сокове без добавки.
- Използвайте ябълков оцет като подправка и за дресинг на салатите. Много проучвания установяват, че той намалява пикочната киселина, благодарение на своето съдържание на оцетна киселина и калий. В допълнение към използването му с храна, можете да смесите две супени лъжици оцет в чаша студена вода и да пиете два пъти дневно.
- Избягвайте диети с високо съдържание на протеини, особено тези, използвани за намаляване на теглото. Те могат да причинят увеличаване на нивата на пикочната киселина. Здравословната диета и физическите упражнения са по-подходящи за отслабване.