Естествени начини за възстановяване на увредената коса

Розмаринът е подходящ за коси, които изглеждат безжизнени и накъсани.
Естествени начини за възстановяване на увредената коса

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

С имптомите на увредената коса са категорични: сухота, чупливост и дори по-зле – накъсани, цъфтящи краища. Причините за увреждането на косата може да варират от прекалена употреба на сешоар и маш а , лоша хидратация, както и до прекалено излагане на слънце.

Увредената коса изглежда безжизнена и необгрижена. Процесът на възстановяването ѝ е труден, но не е невъзможен. Ако приложите адекватно лечение, косата ще възвърне предишната си виталност, здравина и блясък. Предлагаме няколко естествени начина, благодарение на които ще излекувате косата . Извлечете максимума от тях!

Маска с алое вера и бира

Ако забележите, че косата е суха, мазна, чуплива или изключително увредена, това природно средство помага за справяне с проблема.

Необходими съставки:

  • ½ чаша бира
  • 2 стебла алое вера
  • Зехтин

За да направите тази маска, смесете гела от двете стебла алое вера с бирата. Добавете 1 супена лъжица зехтин. Направете гладка паста. Нанасете я върху  косата , като започнете от корените към върховете чрез нежен масаж по скалпа. Оставете маската да престои 30 минути.

Маска от авокадо

Маска от авокадо спасява увредената коса.

Този дар на природата е идеал е н за жени, които се оплакват от непослушна коса и ли с цъфтящи краища. Богатият състав на авокадото е предпоставка за отличния резултат – подхранена коса, пълното ѝ възстановяване.

Необходими съставки:

  • Узрял банан
  • Масло от пшенични зародиши
  • Авокадо

Намачкайте вътрешността на едно авокадо. Същото направете и с банана. Смесете двете пюрета и добавете супена лъжица масло от пшенични зародишисимптомите. Когато сместа е напълно готова, нанесете я на косата. Оставете маската да престои 1 час, след това изплакнете.

Маска за коса на основата на майонеза

П ерфектна за възстановяване на естествения блясък, здравина и хидратираност на кос ъма!  Просто нанесете малко майонеза по цялата дължина на косата, която предварително сте овлажнили. Оставете маската да действа 30 минути. Изплакнете с топла вода преди да я измиете.

Бадемово масло

Бадемово масло при третиране на увредената коса.

Този естествен овлажнител е много ефикасен при третиране на увредената коса. Той я укрепва и спомага за преодоляването на сухотата, предпазвайки я от друг съществен проблем – опадането ѝ. Нанесете бадемовото масло по цялата дължина на косата, започвайки от корените към краищата. Можете да го нанесете директно върху косата или да го смесите с малко пчелен мед.

Тоник с ябълков оцет

Оцетът е познат от древността с изключителните си свойства, извън кулинарното приложение. Той помага за балансирането на pH на косата, като ѝ придава блясък и предпазва от пърхот. Разредете оцета с малко вода и изплакнете косата с течността.

Кокосово масло спасява увредената коса

Благодарение на силните му овлажняващи свойства, кокосовото масло е изключително полезно при проблеми с косата. Разтопете ½ чаша от него в микровълновата печка. След това го нанесете върху косата, като особено внимание обърнете на краищата. Оставете маската да престои 10 минути преди да изплакнете, след това нанесете шампоан.

Арганово масло

То е отлично натурално средство, което възстановява увредената коса. Като мощен овлажнител, спомага за бързото подобряване на състоянието на косата. Можете да добавите малко арганово масло към обичайните миещи средства, които използвате. Друг вариант е директно то му нан асяне върху косата .

Розмаринов шампоан

Розмаринът е подходящ за увредената коса.

Розмаринът е подходящ за коси, които изглеждат безжизнени и накъсани. Освен това предотвратява евентуално опадане. За целта използвайте 20 мл неутрален шампоан, 5 капки масло от розмарин и 1 жълтък. Разбъркайте всички съставки до получаването на кремообразна паста. Препоръчително е винаги да приготвяте тази смес непосредствено преди употребата ѝ .е. не можете да я съхранявате за друг ден).

Запомнете…

Представихме някои ефикасни натурални средства срещу увредена коса. Можете да допринесете още за здравето на косата, като редовно правите масаж на скалпа. По този начин ще я оживите и ще възвърнете блясъка ѝ.

Важно е да знаете, че поддържането на здрава, блестяща и мека коса, която не страда от пърхот, не е лесна задача. Следвате стъпките, които описахме по-горе, като ги съчетаете с балансирано хранително меню. Фокусирайте се върху продукти, които са богати на витамин А и В, а също така съдържат калий, силиций, желязо, протеин и мастни киселини.

Съвсем скоро ще се радвате на изумително красива и здрава коса. И всичко това – постигнато изцяло по естествен път.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Revista del Consumidor. (2002). Los mejores champús y acondicionadores. Revista Del Consumidor No.
  • Barrientos Priego, A. (2010). El aguacate. Biodiversitas.
  • Ortega Tovar, M. Á. (2003). VALOR NUTRIMENTAL DE LA PULPA FRESCA DE AGUACATE HASS. Actas V Congreso Mundial Del Aguacate.
  • Zorer, C. (2007). Mayonesa. In Appetizers.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.