10 необясними болки, които не бива да подценяваме

Внезапната болка би могла да е сигнал за проблеми - не я пренебрегвайте!
10 необясними болки, които не бива да подценяваме

Последна актуализация: 07 декември, 2018

В живота на всеки човек се случва да изпитва внезапни болки, едновременно необясними и понякога упорити. Голяма част от хората не обръщат голямо внимание и болката отминава от само себе си, както се е появила. Въпреки това има 10 необясними болки, които не трябва да подминавате. В следващите редове ще научите повече за тях.

Тези болки много приличат на странните шумове, които колата ви издава от време на време. Започва да бръмчи или свири, а после изведнъж шумът изчезва така, както се е появил. Хората, които не разбират от коли, надали ще разгадаят причината за тези звуци. Но, както при колите, с времето болежките по тялото ви могат да станат по-сериозни и често са знак за по-съществен здравословен проблем.

Макар че не всички те са знак за спешно състояние, някои необясними болки просто не бива да бъдат подценявани. И въпреки че не всички хора си умират да ходят по лекари, лекарите пък още по-малко си умират да лекуват спешни случаи, които са можели да бъдат открити и лекувани навреме, преди състоянието да стане опасно за живота. И така, кои от тези необясними болки не бива да подминаваме?

1. Нещо повече от болка в гърдите

Въпреки че този раздел разглежда основно сърдечните болести, болката в гърдите не е единственият знак, че нещо не е наред. Представете си следната сцена: потите се обилно, докато косите тревата в горещ летен ден. Спирате за малко, за да избършете челото си, когато изведнъж челюстта започва да ви боли. Но винаги са ви казвали, че опасна е болката в гърдите, затова не се притеснявате. Може би просто сте стискали повече зъби заради стреса в работата.

За съжаление обаче, именно болката в челюстта може да бъде знак, че нещо със сърцето не е наред. Болката в челюстта може да е предупредителен знак за заплашващ инфаркт.

Болките, които се свързват със сърдечния удар, често се появяват в различни области на гръдния кош: рамене, ръка, корем, долна челюст или гърло. Ако някога изпитате внезапна болка в рамото или челюстта, веднага спрете да вършите, каквото вършите и кажете на някого за това. След това се обърнете към лекар.

2. Болка ниско в кръста

Необясними болки  ниско в кръста.

Болката ниско в кръста е често срещана, но може да е знак и за нещо по-сериозно от мускулни спазми. Може да е симптом и за проблеми с бъбреците. Болката ниско в кръста може да е причинена от камъни в бъбреците, които обикновено изчезват от само себе си (макар че това е доста болезнено). Ако бъбреците ви са възпалени или подути, това може да стане причина за неприятно усещане ниско в кръста. Тумор в бъбреците, който се е увеличил значително, може също да причини болка ниско в кръста.

3. Силна болка в корема

Не винаги има ясно обяснение за коремните болки. Те могат да идват от проблеми с околните органи, като например бъбреците, дробовете или матката. Болката ниско вдясно в корема може да означава, че апендиксът ви е възпален, което значи, че трябва спешно да бъдете оперирани.

Болката високо вдясно може да говори за проблеми с жлъчката. Болка високо в корема (заедно с болка високо в кръста) може да е знак за панкреатит, или възпаление на панкреаса. Ако не бъде лекуван веднага, може да доведе то некроза на чревна тъкан, както и до други проблеми. И последно, възпаление на черния дроб, причинено от хепатит, може също да доведе до непоносима болка в червата.

4. Болка в прасците

Болката в прасците обикновено се появява в края на дълъг ден или след дълго изкачване на стръмни стълби. Понякога обаче тя може да е сигнал за нещо нередно, особено когато не е свързана с конкретна травма.

В краката се намира система от артерии и вени, които транспортират кръвта към и от мускулите и сърцето. Вените, които могат да се видят под кожата, се наричат повърхностни вени и транспортират кръвта към по-дълбоките вени. Малки клапани вътре във вените помагат кръвта да тече в правилната посока. Когато обаче вената е спукана, може да се получи съсирване на кръвта. То може да бъде предизвикано от дълбоката венозна тромбоза (ДВТ), която причинява болка в прасците и подуване на краката.

5. Изтръпване на ръцете и краката

Изтръпване на ръцете и краката - обърнете му внимание.

Ако ви се е случвало да стоите със скръстени крака за по-дълго време , вероятно онова почти болезнено гъделичкане по краката и стъпалата ви е добре познато. Причината за него е забавеното кръвообращение и за щастие то изчезва, след като се изправите и раздвижите.

Ако обаче усетите подобно чувство, без причината за него да е дълго седене с кръстосани крака, причината може да е знак за увредени нерви. Симптоми като гъделичкане, изтръпване и парене говорят за заболяване на нервната система.

6. Необясними болки в цялото тяло

Когато усещате болка в която и да е част на тялото, това означава, че трябва да й обърнете внимание. Можете да имате фибромиалгия – необяснима болест, която се изразява в болка и дискомфорт и засяга по-често жените, отколкото мъжете. Смята се, че фибромиалгията прави хората по-чувствителни към физическо напрежение или болка, което води и до много проблеми със съня. 

Звучи невероятно, но депресията също може да причини внезапни и необясними болки в различни части на тялото. Това може да бъде гърбът или главата, както и цялостно чувствителността ви към болка да е повишена.

7. Болка в тестисите

Болката в тестисите никога не бива да бъде подценявана, защото състоянието може сериозно да се влоши, ако дълго време не му се обърне внимание. Много болести могат да причинят болка в тестисите – от херния до рак. Усукването на семенната връв може да доведе до усукване на тестиса.

Възпалението на епидидима — спираловидна тръба, намираща се в основата на всеки тестис и функционираща като “хранилище” и “доставчик” на сперма — може също да стане източник на болка. Ако болката е придружена и от странно чувство, има вероятност да имате разширени вени, известни също като варикоцеле.

8. Силно главоболие

Главоболието обикновено се появява незнайно откъде.

Главоболието обикновено се появява незнайно откъде, но много често това става толкова бързо, че болката направо ви поваля. Подобни необясними болки могат да бъдат знак на нещо много по-сериозно от обикновено главоболие. Ако главоболието ви е толкова силно, че почти ослепявате, това може да е знак за преходна исхемична атака.

9. Болка в таза по време на секс

Болката или дискомфортът в тазовата област по време на секс са един от най-често срещаните симптоми на тазовото-възпалителната болест. Това е бактериална инфекция на матката или фалопиевите тръби, от която тъканта почервенява, подува се и започва да боли. Това възпаление може да доведе и до други проблеми, един от които е стерилитетът.

Тазово-възпалителната болест може да е причинена също и от хронични тазови абцеси и болка. Сексуално-преносимите болести, най-често хламидия и гонорея, както и всички други източници на бактерии в половата система, са сред най-честите заподозрени причинители на тазово-възпалителната болест.

10. Постоянна болка в ставите

Остеоартритът е износване на ставите и хрущялите, причинено от триенето на костите една в друга. Това е честа, но не единствена причина за ставни болки. Схващането и подуването на ставите може да е причинено от лупус — болест, при която се редуват по-тежки с по-леки състояния. Други симптоми на лупуса са умората, косопадът и високата температура.

Друга болест, проявяваща се с болки в ставите, е хепатитът, който пък оказва влияние върху черния дроб. Ставите могат да ви болят и от артрит, като най-сериозното му проявление е ревматоидният артрит. Той е автоимунно заболяване, при което имунната система на тялото атакува собствените му тъкани.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.