Натурално средство против тъмни кръгове под очите

Комбинацията от зехтин и лимонов сок е лесна за приготвяне и носи многобройни ползи за здравето
Натурално средство против тъмни кръгове под очите

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Редовната детоксикация на черния дроб е сред най-добрите начини за поддържане на функцията му и предпазване от редица заболявания, които се дължат на натрупването на токсини в тялото. В днешната статия искаме да споделим едно удивително средство, състоящо се от 2 съставки, които подобряват детоксикацията, като едновременно с това повлияват благоприятно тялото и по друг начин – елиминират тъмните кръгове под очите

Черният дроб е основно отговорен за елиминирането на отпадните вещества, които попадат в кръвообращението. За целта той се нуждае от определени нутриенти, които са полезни за здравето на човека.Повече за устройството и функциите на черния дроб научете от сайта Хепактив.

В допълнение към това, че черният дроб е важен за детоксикацията, този орган изпълнява редица други важни задачи, които включват синтез на протеини, секреция на хормони и поддържане на оптималния метаболизъм.

Добрата новина е, че ако практикувате здравословни навици и се фокусирате върху няколко натурални средства, можете да стимулирате естествения процес на детоксикация на черния дроб.

Готови ли сте да узнаете как да елиминирате тъмните кръгове под очите?

Натурално средство за детоксикация на черния дроб и елиминиране на тъмните кръгове под очите

Този прочистващ тоник се приготвя със зехтин и лимонов сок. Тези две съставки са популярни с положителния си ефект върху всяка част от човешкото тяло.

Благодарение на богатия си състав на антиоксиданти това просто средство извежда отпадните вещества от организма и подобрява вида на кожата, елиминирайки тъмните кръгове под очите, които състаряват човек.

За да разберете по-добре мощта на комбинацията, нека да разгледаме съставките поотделно.

Полезните свойства на зехтина

зехтин против тъмни кръгове под очите

Тази здравословна мазнина присъства неизменно в популярната средиземноморска диета. В наши дни тя се превръща в една от най-добрите алтернативи за хората, които искат да водят здравословен начин на живот.

Есенциалните мастни киселини и съставките в състава на зехтина, които се борят с възпаленията, подобряват цялостното здраве на човека, в частност сърцето и черния дроб.

Зехтинът е богат на антиоксиданти, витамини и минерали. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали и стимулират извеждането на отпадните вещества от тялото, предпазвайки от развитието на болести.

Полезните свойства на лимоновия сок

лимонов сок за премахване на тъмните кръгове под очите

Детоксикиращите свойства на лимоните са добре известни от векове. Поради това този цитрусов плод се използва като хранителна добавка за предпазване от редица здравословни проблеми. Включително срещу тъмните кръгове под очите.

Лимоните са натурален източник на важни нутриенти, сред които:

 • Лимонена киселина
 • Калций
 • Калий
 • Магнезий
 • Витамин С
 • Биофлавоноиди
 • Пектин
 • Лимонен

Всички тези съставки са мощен помощник на имунната система и предпазват от инфекции, провокирани от вируси и бактерии.

В допълнение към това, лимоните съдържат важни антиоксиданти, които, подобно на зехтина, неутрализират вредното въздействие на свободните радикали и редуцират увреждането на клетките, стимулирайки тяхната регенерация в цялото тяло.

Накрая, благодарение на своя киселинност лимоните подобряват храносмилането и стимулират извеждането на излишните течности и отпадни вещества от тялото.

Детоксикиране на черния дроб със зехтин и лимонов сок

зехтин и лимонов сок против тъмни кръгове под очите

Едно от най-добрите неща за това натурално средство за прочистване е, че вероятно вече разполагате с необходимите съставки у дома!

Спазвайте процедурата в продължение на месец, максимум 3 пъти годишно. По време на процеса на прочистване се фокусирайте върху приготвянето на ястия, богати на плодове, зеленчуци и пълнозърнести култури.

Съставки:

 • 2 супени лъжици зехтин (32 гр.)
 • 1 супена лъжица лимонов сок (10мл.)

Начин на приготвяне:

 • Смесете зехтина и лимоновия сок. Консумирайте напитката на празен стомах.
 • След това изпийте чаша топла вода. Изчакайте да изминат поне 30 минути, преди да пристъпите към закуската.

Препоръчваме ви да прочетете и: Вода от ягоди за детоксикация на тялото

Запомнете!

Тъй като знаете каква фундаментална роля играе черният дроб за здравето на човека, важно е да сте наясно кои са вредните навици, които практикувате.

Всеки човек трябва да познава практиките, които вредят на здравето на черния дроб. Това са в огромна степен консумацията на алкохол и употребата на тютюневи изделия.

В допълнение към това, хранителното меню, богато на мазнини, излагането на замърсената среда и приемът на лекарства също допринасят за проблемите с черния дроб.

В заключение ще кажем, че по един или друг начин всеки човек е изложен на фактори, които провокират натрупване на токсини в тялото. Този факт превръща редовната детоксикация на тялото във важен навик, който подобрява здравословното състояние на човек, предпазва го от заболявания и осигурява пълноценен начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alarcón de la Lastra, C., Barranco, M. D., Motilva, V., & Herrerías, J. M. (2001). Mediterranean diet and health: biological importance of olive oil. 1. https://doi.org/10.2174/1381612013397654.
 • Fundación Española del Corazón. Antioxidantes: ¿qué son y para qué sirven? Febrero 2018.
 • Fundación Española de la Nutrición. Limón.
 • Mahmoud A. M, Hernández Bautista R. J, et al. Beneficial effects of citrus flavonoids on cardiovascular and metabolic health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2019: 5484138.
 • Shefalee K. Bhavsar, Paulomi Joshi, Mamta B. Shah & D.D. Santani (2007) Investigation into Hepatoprotective Activity of Citrus limon., Pharmaceutical Biology, 45:4, 303-311, DOI: 10.1080/13880200701214995.
 • Soto-Alarcon A, Valenzuela R, et al. Liver protective effects of extravirgin olive oil: interaction between it’s chemical composition and the cell-signaling pathways involved in protection. Endocrine, Metabolic & Inmune Disorders Drug Targets. 2018. 18 (1): 75-84.
 • Zhou, T., Zhang, Y. J., Xu, D. P., Wang, F., Zhou, Y., Zheng, J., … Li, H. Bin. (2017). Protective effects of lemon juice on alcohol-induced liver injury in mice. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2017/7463571

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.