Единадесет приложения на силициевия гел

Докато самия силициев гел не е отровен, някои от другите съставки, които са добавени за подобряване на ефектите му, могат да са вредни.
Единадесет приложения на силициевия гел
Raquel Aldana

Написано и проверено от психологът Raquel Aldana.

Последна актуализация: 27 януари, 2023

Дори и ако не го разпознаете по името му, силициевият гел е един от тези продукти, който е практически навсякъде. Често можете да го намерите в малки хартиени чанти за пазаруване или кутии за обувки, например. Има много други приложения на силициевия гел, все пак и в тази статия ще ви разкажем за тях.

Вероятно сте виждали тези малки пакетчета преди, но не сте знаели какво им е предназначението и просто сте ги изхвърляли. Силициевият гел е гранулната и порестата форма на силиконовия диоксид, изработен от натриев силикат, водна и стъклена съставка. Приложението на тези малки пакетчета е да помогне за елиминирането на образуващата се ненужна влага когато складирате нещо за дълъг период от време. Заради порестата природа на тези пакетчета, те помагат да се уверите, че вашите продукти пристигат в идеално състояние когато можеше да са повредени.

Обаче производителите препоръчват да ги извадите от продукта щом пристигне защото пакетите са много чупливи и могат да се счупят лесно.

Приложения на силициевия гел: малко история

Силициевият гел съществува от 1640 година и е добре познат на научната общност. Хората са го използвали по различни начини в миналото, професорът по химия Уолтър А. Патрик го патентова през 1919 година.

Този продукт е бил използван в жестоките газови камери през Втората световна война, поглъщайки изпуснатите газове и изпарения. Интересното е, че също през Втората световна война силициевият гел е бил използван за поддържането на шкафчетата за пеницилин сухи и в добро състояние. Поради тази причина е помогнало за спасяването на много животи.

Кои са някои от другите приложения на силициевия гел?

Силициевият гел е изсушаващо средство, което е полезно по много други начини за къщата. Самият гел не е отровен, но има определени други съставки в него за подобряване на ефектите му, като кобалтов хлорид, които могат да бъдат вредни за вашето здраве.

Гранулите, които получавате в тези пакети, обикновено имат прозрачен или бял цвят, които се стават сини или розови при намокряне. Чантата ще покаже дали пакетчето с гел е отровно или не. Но да погледнем някои от алтернативните приложения за този продукт:

Приложения на силициевия гел: изсушаване на цветя

Приложения на силициевия гел: Изсушаване на цветя

Представете си, че имате идеалното цвете, което искате да пазите защото е сантиментално или красиво. Можете да го държите в това състояние завинаги като го покриете със силициев гел. Уверете се, че сте го покрили напълно и след това чакайте два или три дни докато не изсъхне (никога повече от пет дни).

Пазете вашето сребро бляскаво

Както знаете, среброто губи блясъка си при влага. Избягвайте това като поставяте чанта със силициев гел във вашата кутия със сребро.

Предпазване на вашите стари снимки

Фотографиите на стара хартия могат да влошат качеството си с течение на времето. Можете да избегнете това като ги складирате с пакет от силициев гел.

Предпазване на мокрите дрехи от миризми

Когато ходите на басейн, плаж или фитнес може да се наложи да поставяте мокри дрехи във вашата раница или чанта, предизвиквайки лоша миризма. За да избегнете това просто поставете някои пакетчета силициев гел във вашата чанта.

Предпазване на метални части

Влагата кара металите да се окисляват и ръждясват, унищожавайки инструментите. Поставете един от тези пакетчета със силициев гел във вашата кутия за инструменти и предотвратете това.

Складиране на семена

Семената изгниват когато са изложени на дълга влага. Това обаче може да се избегне ако ги складирате със силициев гел.

Изсушете мобилния си телефон

Снимка на мобилен телефон и силициев гел

Понякога вашите електронни устройства могат да се намокрят. В тези случаи може да сте чували за обичайния метод на тяхното поставяне в пакетче ориз за да ги изсушите. Обаче с този метод са изложени на оризов прашец, който може да бъде вреден за тях. Силициевият гел изпълнява същата функция като поглъща всяка влага, която е засегнала вашите устройства.

Други приложения на силициевия гел

  • За да се предотврати образуването на кондензация в колата поставете пакет със силициев гел под седалката.
  • Котешката тоалетна съдържа силиций, което я прави толкова попиваща.
  • Можете да използвате силициеви пакетчета за да държите храната в идеално състояние, стига да сте убедени, че не е отровна. Никога не трябва да ядете силициев гел!
  • Силицивият гел може да предпази фотоапаратите и лещите от повреждане с вода.

Това са част от многото причини, поради които трябва да се придържате към тези пакети и да ги използвате повторно!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.