6 предмета, които могат да станат опасни

Знаете ли, че антибактериалният сапун убива и полезните бактерии? Не прекалявайте с употребата му!
6 предмета, които могат да станат опасни

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че някои предмети в дома ви могат да станат опасни за здравето ви?

У дома хората са склонни да използват изброените  по-долу шест предмета редовно, във връзка с личните си навици и ежедневни задачи.

Много от тези предмети не са толкова безопасни, или хигиенични, колкото изглеждат. Те дори могат да се превърнат в причина за някои здравословни проблеми.

Въпреки че в началото може да изглеждат безобидно и без отрицателни ефекти, с течение на времето могат да доведат до инфекции или други проблеми.

Това е така, защото са елементи, които лесно се замърсяват или са съставени от токсични вещества, които могат да предизвикат алергична реакция.

Днес искаме да обсъдим с вас шестте най-често срещани опасни предмети, които попадат в тази категория. Вижте кои са те и ги използвайте с малко повече внимание.

Научете повече!

1. Гъбите за баня може да станат опасни за вас

Гъбите за баня може да станат опасни

Гъбите за тяло са предназначени за почистване на кожата и премахване на всички мъртви кожни клетки.

Поради материала, от който са направени обаче, те стават добра среда за развитие на бактерии, плесени, както и няколко различни видове гъбички.

Най-лошото е, че много хора ги използват дълго време, без да ги дезинфекцират. Те не осъзнават, че това може да доведе до кожни инфекции и други проблеми.

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да си купите луфа или растителни гъби. Благодарение на своето ензимно съдържание те потискат растежа на микробите.

Добра идея също така е да ги сменяте редовно и изплаквате с антибактериални съставки от време на време, като например бял оцет.

2. Блендер

Блендерът е много полезен и необходим кухненски уред, но също може да бъде опасен, ако не се грижите за него правилно.

Уплътненията и допълнителните части обикновено са направени от гума и се съхраняват в най-рисковите части на кухнята. В тези места може да се размножават микроби, мухъл и бактерии като салмонела и Е.коли.

Поради тази причина, след като сте използвали блендера трябва да го измиете добре и всички негови части, особено ако има гумени компоненти.

3. Антибактериален сапун

Сапуните може да станат опасни

Макар този продукт да е предназначен за отстраняване на бактерии по ръцете, доказано е, че той също убива всички полезни микроорганизми.

Антибактериални сапуни, гелове и почистващи продукти са свързани с повишен риск от кашлица, болки в гърлото и алергии.

В допълнение към това, тези продукти съдържат триклозан. Това е вещество, което е свързано с проблеми с мускулната функция, риск от сърдечни заболявания и нарушение на активността на репродуктивния хормон.

4. Клечки за уши

Клечките за уши винаги са били любим инструмент за почистване на ушите.

Въпреки че известен като опасен навик, повечето хора пренебрегват този съвет и продължават да ги използват за тази цел.

Недостатъкът е, че те могат да вкарат ушната кал надълбоко във вътрешността на ухото, което накрая ще блокира слуховия канал.

Когато добавяте предмети към вътрешното ухо, се произвежда вещество, познато като хистамин. Това причинява дразнене и възпаление.

За да премахнете прекомерната ушна кал, трябва да използвате алтернативи като капки, физиологичен разтвор, богата на кислород вода, или дори зехтин.

5. Инструменти за маникюр и педикюр

Инструментите за маникюр може да станат опасни.

Повечето от устройствата, използвани за грижи за нокти на ръцете и краката са пълни с бактерии и други микроорганизми от кожата ви.

Тази ситуация се влошава, когато няколко различни членове на семейството използват същите инструменти, без да ги дезинфектират.

Тъй като те са в пряк контакт с кожата на краката и ръцете всеки път, като ги употребявате, не е чудно, че са заразени с различни патогени.

Ето защо трябва да ги стерилизирате всеки път, когато ги използвате, и да се уверите, че са напълно дезинфекцирани.

В случай на пемза и пили за нокти, те трябва да бъдат сменяни най-малко веднъж месечно.

6. Гумени предмети

Гумените предмети са станали популярни кухненски елементи, защото са практични и не драскат тенджерите и тиганите.

Проблемът е, че този материал се уврежда с всяка употреба и губи част от защитния си слой, който също помага да го почистите.

С течение на времето ще забележите, че те стават непрозрачни и образуват малки петна от влага или плесен.

В допълнение към това, патогени като напр. Е. коли и дрожди, могат да започнат да растат в дръжките.

Най-доброто нещо, което може да направите е да закупите съдове от друг вид материал, или да ги дезинфекцирате след всяка употреба.

Както вероятно сте забелязали, повечето от тези предмети, които може да изглеждат полезни, всъщност може да се превърнат в риск за здравето, ако продължавате да ги използвате без нужното внимание.

Запомнете това от сега нататък и следвайте горните съвети, за да предпазите вас и семейството си от излишни рискове.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.