Джинджифилът и лечебните му свойства
Освен че е чудесен за храносмилателната система, джинджифилът пом ага за премахването на токсините . П икантн ият му вкус предизвиква потене и пречиства не на тялото .
Джинджифиловите растения са около един метър високи и имат дълги листа. Техните корени са най-важната , защото съдържат широка гама от свойства, помагащи лечението на много заболявания.
Джинджифилът се използва често за готвене на различни ястия. Бъдете внимателни в употребата му, тъй като притежава силен и пикантен вкус.
Научете повече за лечебните свойства на джинджифила в статията по-долу.
Вижте още: Отслабване със смути от ананас и джинджифил
Джинджифилът и лечебните му свойства
Както споменахме, джинджифилът се използва като подправка. Все повече хора го консумират и за лечение на различни заболявания.
- Препоръчва се при храносмилателни проблеми: газове, гастрит, коремна болка, гадене и повръщане. Предотвратява образуването на язви на стомаха, подпомага лечението на съществуващите.
- Елиминира чревни паразити.
- Идеален за страдащите от артрит и артроза. Консумацията на чай от джинджифил намалява възпалението в ставите ( следователно и болката).
- Честата му консумация е чудесен метод за контролиране нивата на холестерола в кръвта (който може да предизвика сърдечно-съдови проблеми).
- Съдържа вещества, подобряващи функцията на черния дроб, като активират жлъчната секреция.
- Поддържа кръвоносната система в добро състояние: предотвратява слепването на тромбоцити в кръвта, запушвания (опасни за кръвообращението). Консумацията на джинджифил намалява риска от атеросклероза, пази сърцето здраво.
- Притежава спазмолитичен ефект, което го прави идеален за жени, страдащи от силни болки и спазми по време на цикъл.
- Добро средство за лечение на чести настинки и при храчки.
- Антиоксидантните му свойства (етаноловите и метанолните компоненти) спомагат за запазване клетките на организма млади и здрави.
- Предотвратява образуването на някои видове тумори в тялото.
- Увеличава изпотяването (като по този начин спомага пречистването на организма и премахване на токсините).
Да не забравяме…
Поръсвайте ястията с джинджифил, консумирайте го, като чай. По този начин сами ще лекувате възникнали здравословни проблеми и ще се наслаждавате на вкуса му.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
- Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
- Shukla, Y., & Singh, M. (2007). Cancer preventive properties of ginger: A brief review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2006.11.002