Две съставки при киселинен рефлукс и гастрит

Пчелният мед е натурален източник на фибри, витамини и минерали, които са основополагащи за храносмилателната система и намаляват подуването
Две съставки при киселинен рефлукс и гастрит

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Здравословни проблеми като киселинен рефлукс и гастрит засягат все повече хора в наши дни. Наблюденията сочат, че в определен момент от живота не малко хора усещат неприятно парене в зоната, където хранопроводът и стомахът са свързани. 

За повечето от нас този тип усещания са обяснима реакция, поради консумацията на определени храни. За други – това е симптом на хроничен или труднолечим здравословен проблем.

Това състояние е познато като гастрит и симптомите му се дължат на възпаление на стомашната лигавица, която защитава тялото срещу силно киселинните стомашни сокове.

За хората, диагностицирани с това заболяване на храносмилателната система, е препоръчително да въведат промени в начина си на живот и да подобрят своите хранителни навици.

Да, на пазара ще откриете изобилие от продукти, които могат да облекчат повечето  неприятни симптоми. Винаги е добре обаче да предпочитаме натуралните алтернативи, тъй като те не са свързани с риск от негативни странични ефекти.

За щастие човекът познава много органични съставки, които притежават свойството да ускоряват възстановяването на тялото. Включително при проблеми като киселинен рефлукс и гастрит.

Представяме едно натурално средство, което съчетава облекчаващите свойства на алое вера с лечебните свойства на пчелния мед. То бързо прогонва дискомфорта.

Средство с алое вера и пчелен мед при киселинен рефлукс и гастрит

Съчетаването на алое вера и пчелен мед води до получаването на натурално средство, което е ефикасно срещу неприятните симптоми на гастрита.

Нека, преди да преминем към приготвянето му, да обърнем внимание на ползите от тези 2 натурални съставки.

Ползите от алое вера

aloe-vera

Това растение, особено неговият гел, съдържащ се в стеблата, е ценено от векове, заради способността му да редуцира възпалението и да регулира храносмилателните процеси.

То съдържа субстанция, наречена алоин, която притежава мощен лаксативен ефект, подобрявайки извеждането на натрупаните отпадни вещества в червата.

Клеят е активната съставка в алое вера, която покрива и защитава стомашната лигавица, успокоявайки раните и възпалението и овладявайки киселините.

Неговото лечебно действие не само е полезно за кожата, но и стимулира регенерацията на увредената лигавица.

Той оказва алкализиращ ефект, който регулира pH на стомаха. По този начин се възпира киселинния рефлукс и се елиминира характерното парещо усещане.

Ползите от пчелния мед

pchelen-med

Пчелният мед е натурален продукт, който е ценен поради изключително богатия му състав и лечебни свойства.

Богат е на фруктоза и глюкоза, 2 монозахарида, които лесно се абсорбират от чревната лигавица, осигурявайки на тялото енергия.

Пчелният мед е натурален източник на фибри, витамини и минерали, които са основополагащи за храносмилателната система и намаляват подуването.

Не е ясно конкретно, които са активните съставки на меда, които облекчават състояние като гастрита. Според някои експерти вероятно става дума за способността му да разрушава патогените, които провокират това заболяване.

Как да приготвите натуралното средство срещу киселинен рефлукс и гастрит?

киселинен рефлукс и гастрит

Комбинацията от алое вера и пчелен мед представлява натурална алтернатива на продаваните в магазините лекарства, които са предназначени за лечение на гастрит и възпаление. Добрата новина е, че при това натурално средство не са налице нежелани странични ефекти.

То не само намалява дискомфорта от паренето, но регулира pH на стомаха и предпазва от увреждания, поради прекия контакт с излишното количество стомашни киселини.

Съставки:

 • 1½ чаши вода
 • 3 супени лъжици гел от алое вера
 • 1 супена лъжица пчелен мед

Начин на приготовление:

 • Изплакнете стебло от алое вера с вода. Разрежете го.
 • Използвайте лъжица, за да извлечете гела от вътрешността.
 • Когато сте готови, смесете гела с пчелния мед и водата в блендер.
 • Разделете полученото натурално средство на 2-3 дози.

Приложение

 • При първите симптоми на киселинен рефлукс или гастрит, консумирайте половин чаша от течността, до 2 пъти дневно.
 • Като превантивна мярка консумирайте половин чаша след основно хранене.
 • Имайте предвид, че трябва не трябва да приемате повече от препоръчителната доза, тъй като натуралното средство оказва лаксативен ефект.

Ако консумирате това средство и започнете да спазвате балансирана диета, ще забележите подобрение в състоянието до седмици.

Опитайте се да практикувате здравословни навици, за да избегнете превръщането на парещото усещане в хроничен проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bland J. (1985). “Effect of orally consumed aloe vera juice on gastrointestinal function in normal humans”, Preventive Medicine, March/April 1985
 • Mahantayya V Math, “Oesophagis: Heartburn and Honey”, BMJ 2001;323:736
 • Mahantayya V. Math et al. “Honey – A nutrient with medicinal property in reflux oesophagitis”, Indian J Med Res. 2013 Dec; 138(6): 1020–1021.
 • Aikaterini Triantafyllidi et al. “Herbal and plant therapy in patients with inflammatory bowel disease”, Ann Gastroenterol. 2015 Apr-Jun; 28(2): 210–220.
 • Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. In Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599
 • Science Direct. Honey and green/black tea consumption may reduce the risk of Helicobacter pylori infection. (2015). Recuperado el 17 de abril de 2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.