Два различни начина за приготвяне на бобена салата
Не всеки ден чуваме да се обсъждат рецепти за бобена салата. Въпреки това, ако сте фенове на салатите и бобовите растения, тези рецепти за бобена салата ще ви очароват.
Това е типично ястие за някои региони на Испания. Първоначално се е приготвяло от нарязани на кубчета зеленчуци.
Много от националните кухни са заимствали тази гозба и всички те са добавили по нещо специално в нея, включвайки зеленчуци или дресинги, за да придадат на ястието по-добър вкус. Обикновено се сервира с винегрет или друг салатен дресинг. Това зависи от всеки регион и от вкуса на всеки човек.
Въпреки всичко, това, което отличава тази салата, е фактът, че съдържа много хранителни вещества и въглехидрати.
Можем да благодарим на боба за това. Това растение е източник на протеини, витамин В, натрий, калий, желязо и магнезий. Освен това не съдържа мазнини и холестерол.
И още:
- Поради съдържанието си на алфа-амилаза, бобът може да помогне за блокиране на въглехидратите. Освен това този ензим допринася да се регулират нивата на кръвната захар. По тази причина бобът може да ви помогне да свалите килограми.
- Благодарение на високото си съдържание на фибри бобът помага за намаляване на холестерола.
- Фасулът може да съдейства за защита на кожата, тъй като има в състава си антиоксиданти.
Освен всичко споменато, не бива да забравяте, че бобът е идеален за поддържане на балансирано хранене, което се състои в консумация на други съставки като зеленчуците например, поне три до четири пъти седмично.
По-долу може да разгледате два различни начина за приготвяне на бобена салата.
Така че, какво чакате още? Не се колебайте, а си направете тези вкусни рецепти за бобена салата!
Два различни начина за приготвяне на бобена салата
1. Бобена салата на пара
Един от най-добрите начини за приготвяне на зеленчуци е готвенето им на пара. По този начин няма да ви се налага да ядете толкова много мазнини (като растителните мазнини), които използвате за задушаване на зеленчуците.
Съставки
- 2 чаши бял боб (240 г)
- 1 домат (100 г)
- 1/2 глава лук (50 г)
- 1 средна по размер краставица (150 г)
- 1 зелена чушка (90 г)
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин (30 мл)
- 1/4 чаша оцет шери (60 мл)
- 2 супени лъжици сол (30 г)
- 1/2 супена лъжица горчица (8 г)
- 1/2 чаена лъжица пипер (8 г)
- 2 скилидки чесън (3 г)
Начин на приготвяне:
- Първото нещо, което трябва да направите, е да сложите боба да се накисне за една нощ, за да омекне по-лесно при готвене.
- След това го сложете да се вари в същата вода, като добавите една супена лъжица сол и няколко скилидки чесън, за да му придадете малко вкус и аромат.
- Когато омекне, изключете котлона, изчакайте го да изстине и го прецедете. След това оставете боба настрана.
- После нарежете зеленчуците на кубчета и ги сложете да се сварят на водна баня, за да се запарят. Това трябва да ви отнеме максимум 15 минути.
- След това направете винегрет, като смесите зехтин, другата супена лъжица сол, пипера, горчицата и оцета шери. Разбъркайте старателно съставките.
- Сега, след като зеленчуците са готови (трябва да бъдат меки), ги сложете в купа, добавете боба, разбъркайте малко, след което добавете и винегрета.
- Накрая, разбъркайте добре всички съставки, за да се овкуси всичко равномерно. След това сервирайте и се насладете на салатата.
2. Салата от бял боб със сирене
Както споменахме по-рано, всеки може да добавя своя собствен почерк в рецептите, които приготвя. По-долу ще научите как се прави бобена салата със сирене. За целта ще ви е необходимо малко сирене, за да придадете на това ястие по-добър вкус и по-добър вид.
Съставки
- 1 домат (1оо г)
- 1 глава лук (100 г)
- 2 чаши бял боб (240 г)
- 1/4 чаша бял винен оцет (60 мл)
- 1 супена лъжица соев сос (15 мл)
- 2 супени лъжици сол (30 г)
- 1 супена лъжица пипер (15 г)
- 1/2 чаша настъргано сирене (60 г)
- 1/2 чаша патладжан (60 г)
- 3 супени лъжици зехтин екстра върджин (45 мл)
Начин на приготвяне
- Започнете като сложите боба за малко на котлона, за да се свари до някаква степен, преди да го сложите във фурната.
- След това нарежете на кубчета зеленчуците и ги сложете на водна баня, за да се сварят на пара. Добавете една лъжица сол за по-добър вкус.
- После пригответе винегрета, като смесите две супени лъжици зехтин, соев сос, сол, пипер и бял винен оцет.
- След като зеленчуците са готови, може да ги сложите в тава за печене, да добавите боба, винегрета, още една супена лъжица зехтин, както и да поръсите сиренето отгоре.
- Накрая сложете тавата във фурната на температура 180 градуса за 15 минути, за да се разтопи сиренето.
- След това оставете ястието да изстине и сервирайте. Насладете се на прекрасната бобена салата!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Diccionario del vino. Vinagre de vino. 2018. Available at: http://www.diccionariodelvino.com/index.php/vinagre-de-vino/. Accessed 11/17, 2018.
- MedlinePlus. Fibra en la dieta. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/dietaryfiber.html. Accessed 11/17, 2018.
- Wikipedia. Phaseolus vulgaris. 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Phaseolus_vulgaris. Accessed 11/17, 2018.