Рецепта за кюфтенца от патладжани, от която ще си оближете пръстите

05.04.2019
Кюфтенцата от патладжани са изключително лесни за приготвяне и не отнемат от вкуса и хранителните качества на патладжана. Те са вкусно изкушение за всяка компания.

Когато става дума за вегетариански или веган алтернативи, един от най-вкусните варианти са тези кюфтенца от патладжани. След изключително бързото им приготвяне те успяват да останат хрупкави отвън и сочни отвътре. Освен това, ако не сте любители на тофуто, патладжанът може да ви послужи като отличен заместител на месото.

Чудесното предимство на патладжана е, че има мека основа, която може да усвоите много лесно и се съчетава успешно с различни съставки и подправки. По този начин можете да направите желаните от вас варианти и да изберете кой вкус да подчертаете.

Имайки предвид, че е месест зеленчук, може да направите ястие, използвайки само няколко патладжана. Освен това, в зависимост от добавените към тях подправки, може да наподобите вкуса на любимото ви месо.

Днешната рецепта за кюфтенца от патладжани е с много ароматни подправки, но с мек вкус. Общо взето, когато става въпрос за приготвяне на кюфтета или хамбургери, соевият сос и кимионът са съставките, които до голяма степен допринасят за имитиране вкуса на месото.

Кюфтенца от патладжани и спанак

кюфтенца от патладжани и спанак

Съставки

  • 3 супени лъжици галета (45 г)
  • 1 средно по големина яйце
  • 1 стрък нарязан магданоз
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук
  • 3 големи патладжана
  • ⅓ чаша спанак (10 г)
  • Подправки: сол и черен пипер
  • По желание: риган

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Обелете чесъна и го нарежете на ситно.
  3. Нарежете патладжаните на малки кубчета. След това ги въвеждайте на порции в блендера и ги пасирайте. Трябва да се получи един вид пюре от патладжан.
  4. Сложете тиган с малко зехтин на котлона на умерена температура.
  5. Паралелно с това нарежете лука на малки парченца (колкото можете по-малки) и го сложете да се задуши. След като стане прозрачен, добавете малки пипер и чесъна.
  6. Когато чесънът покафенее, прибавете спанака и пюрето от патладжани.
  7. Посолете на вкус и оставете да се готви за около десет минути, като разбърквате непрестанно.
  8. След като изминат тези 10 минути, отстранете тигана от котлона и оставете всичко да се охлади на стайна температура.
  9. Чукнете яйцето и го разбийте заедно с магданоза. След това го добавете при патладжанената смес с помощта на ръчен миксер.
  10. Вземете малко от сместа и оформете малко топче с ръцете си. Оваляйте топчето в галетата, след което го поставете в тавата за печене.
  11. Би трябвало да са готови след около 20 минути.
  12. След като сте направили колкото се може повече кюфтета от патладжани, сложете ги във фурната за около 10 до 15 минути. Можете също така да ги изпържите в тиган, ако така ги предпочитате.

Вижте още: 8 богати на протеини растителни храни, които трябва да добавите към менюто си

Кюфтенца от патладжани с доматен сос

кюфтенца от патладжани с доматен сос

Съставки

  • Пресен магданоз
  • Зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • Пресен босилек
  • 2 супени лъжици захар (30 г)
  • 4 или 5 патладжана (600 г)
  • 1 средно по размер яйце
  • 150 грама твърд хляб
  • Подправки: сол, черен пипер, кимион на прах.
  • 1 голям буркан белени цели домати (800 г)
  • По желание: ½ чаша вода (125 мл)

Искате ли да научите повече? Вижте и: Седмично детоксикиращо средство с доматен сок, чесън и куркума

Начин на приготвяне

  1. Първо загрейте тигана на средна температура с малко мазнина.
  2. След това отделете чесъна и обелете една скилидка. Нарежете я на малки парченца (колкото можете по-малки). Направете същото и с магданоза и ги оставете настрана.
  3. Паралелно с това нарежете хляба на малки парченца и го накиснете за кратко във вода (за да омекне).
  4. Нарежете патладжана (без да го белите) на малки кубчета и го задушете в тигана. След като е готов, сложете патладжана в блендера заедно с хляба, чесъна, магданоза, малко олио и малко вода. Пасирайте до получаване на еднородна смес.
  5. Ако сте получили хомогенна смес, можете да я изсипете в купата. Ако не, добавете вода и пасирайте отново.
  6. Патладжанената смес трябва да се покрие с кърпа и да престои на стайна температура в продължение на около 20 минути.

Приготвяне на кюфтенца от патладжани

  1. Междувременно загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Чукнете яйцето и го разбийте на ръка с щипка сол и пипер. След това го добавете към патладжанената смес и пасирайте всичко заедно.
  3. Оформете малки топчета от сместа, като размерът им зависи от предпочитанията ви. Имайте предвид, че колкото по-големи и плътни са кюфтетата, толкова по-дълго ще трябва да се готвят. За да не залепват по тавичката, трябва да я намазните преди да сложите кюфтенцата отгоре.
  4. Сложете във фурната за 20 минути на 180 градуса.
  5. Изсипете цялото съдържание на буркана с домати (включително и сока) в блендера заедно с щипка сол и захар. Пасирайте, за да направите сос. Накрая добавете босилека и оставете настрани.
  6. След като се изпекат кюфтенцата, ги покрийте с обилно количество от доматения сос.

Кюфтенцата от патладжани са прекрасни и ако добавете към пълнежа им малко моцарела. Ако сте любители на сиренето, този вариант със сигурност ще ви заинтригува.

От друга страна, ако искате да придадете на кюфтетата по-различна текстура, може да добавите малко киноа, която, след като се сготви става хрупкава и изключително вкусна!