Душ Vichy: Всичко за това хидротерапевтично лечение

Алтернатива на потапящата хидротерапия, при която се прилагат масажи, докато водата пада от 5 или 6 различни душ глави. Открийте лечение, което насърчава циркулацията, релаксацията и хидратацията на кожата.
Душ Vichy: Всичко за това хидротерапевтично лечение
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 20 юни, 2023

Чували ли сте някога за душ Vichy? Това лечение с френски произход се предлага като алтернативен метод на хидротерапия. Продължава приблизително 45 минути, през които получавате приятно изживяване чрез едновременното прилагане на 5 водни канала. В същото време специалист масажира цялото ви тяло, за да намали контракциите и да отпусне мускулите.

Както се посочва в публикация в North American Journal of Medicine and Science, използването на вода в различни терапевтични модалности може да доведе доопределени ефекти върху различни системи в тялото. В този случай служи като адювант както за смекчаване на ефектите от стреса, така и за здравето на кръвообращението и кожата. Научете повече!

Какво е душ Vichy?

Душът Vichy е хидротерапевтично лечение, което, за разлика от обичайните методи в тази категория, се провежда извън водата. Човекът лежи с лице надолу върху водоустойчива носилка, със система от 5 до 7 душ глави, монтирани на щанга.

Веригата от струи е разположена на 1 метър (3 фута) над човека. Фино, постоянно и обилно количество вода пада вертикално върху цялата кожа. Сама по себе си това е техника с термичен произход, при която водата се използва при различни налягания и температури.

В допълнение, обикновено се комбинира с други техники, които осигуряват ползи за кожата, мускулите и кръвообращението, като маски, използване на ексфолианти, масажи и ароматерапия, между другото.

Произход на душ Vichy

Тази терапия, която става все по-популярна в редица страни, носи името си от термалните води на град Виши, разположен в централно-източна Франция. Всъщност това място е известно със своите спа центрове и терапиите, прилагани в тях.

От началото на 19 век има сведения за лечение с термални води, съчетани с масажи. И въпреки че началото на практиката идва от Vichy, днес те са много популярна опция в спа центровете в цяла Европа.

Минералното богатство на водите на градчето е толкова добре известно, че таблетките Vichy (известни като пастили ) се произвеждат от 1825 г. Това е изобретение на доктор Джоузеф д’Арсе, за да използва ползите й за храносмилателната система.

Душ Vichy: приложения и варианти

Тъй като душът Vichy се различава от традиционната хидротерапия по това, че не се потапя цялото тяло, той може да се комбинира с други техники. Много специалисти избират да интегрират релаксиращия ефект на водата с масажи, маски и ексфолианти.

Видът на лечението зависи от това какво търси всеки човек, както и от препоръките на терапевта. Някои от най-често срещаните са следните:

  • Глинени маски. Естествен ексфолиант, който подпомага регенерацията и почистването на кожата.
  • Алготерапия. По време на някои душове Vichy тялото се покрива с морски водорасли, като фукус или ламинария, за да се възползват от техните овлажняващи и подхранващи свойства.
  • Естествени ексфолианти. Други алтернативи, прилагани за подхранване на дермата, са ексфолианти от кокос или прецеден ананас.
  • Кални бани. Това благоприятства почистващия ефект върху кожата и мускулната релаксация.
  • Ароматерапия. По време на терапията с многобройните водни струи е обичайно да се създава атмосфера на ароматерапия. За тази цел се използват етерични и други ароматни масла.

Ползи от лечението

Водното налягане, масажите и скрабовете, комбинирани в 45-минутна сесия, имат някои отлични предимства. Най-търсеното в тези терапии обикновено е мускулната релаксация и лечението на стреса. Въпреки това, има и ефекти върху кръвообращението и кожата.

Минерално-лечебни води

Минерално-лечебните води имат различни ползи в зависимост от химичния си състав. Има много видове вода, от хлорирана до газирана и бикарбонатна.

Според проучване на университета в Ла Риоха, сулфурираните води подобряват честотата и интензивността на дишането, като същевременно създават антиацидно действие в храносмилателната система.

Температура на водата

Освен ползите за здравето, които термалните води могат да предложат, процедурите с душ Vichy имат предимства и в други аспекти. В този смисъл се вземат предвид температурите.

  • Душът, който се колебае между 30 и 35 градуса (86 до 95 F), се счита за студен. С този търсим ефекта на тонизиране и ревитализиране.
  • От друга страна, за отпускане на нервната система се използва душ с 35 до 38 градуса (95 до 100 F), тъй като това се счита за горещ.
Не винаги е възможно тези терапии да се прилагат в техния регион на произход. Поради това техниката е пренесена и специализирана в множество заведения по света.

Кръвообращение

Контактът с гореща и студена вода насърчава кръвообращението и понижава кръвното налягане. Смесената техника на криотерапия и термотерапия, предлагана от душ Vichy, създава релаксиращ ефект в цялото тяло.

Лимфен дренаж

С различни видове масажи се търси начин за премахване на натрупаните течности и отпадъци. По време на душ Vichy се прилагат движения, които подпомагат оптималното функциониране на лимфната система. Неговите привърженици дори твърдят, че е от полза и за имунната система.

Релаксация и облекчаване на стреса

Масажите, температурата на водата и прилаганите смесени техники допринасят за мускулната релаксация, една от основните цели на лечението. Препоръчва се и за облекчаване на стреса и контрактурите.

Ексфолиране

Тази интегрална терапия ексфолира кожата чрез специализирани техники; от прилагането на натурални масла до калните бани. По време на процеса на масажиране и душ, работи за отстраняване на замърсяванията от повърхността на кожата.

Хидратация

Друго от основните предимства на тази процедура е хидратацията на кожата. Обяснява се със способността й да увеличава притока на кръв. Поради тази причина много хора търсят сеанси през зимата, когато дермата изсъхва.

Душът Vichy е идеална процедура за релакс

Независимо дали в локализирани термални води или в специализирани салони, тази процедура е неразделна част от релаксацията, почистването и ексфолирането на кожата. Не е необходимо да изпитвате специфичен дискомфорт, за да се възползвате.

Силно се препоръчва след напрегнат ден, тъй като благоприятства подобряването на различни физиологични аспекти; от кръвообращението и контракциите, до кожните замърсявания и общия стрес.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.