Случаи на Кримска-Конго хеморагичната треска открити в Испания

Няма място за паника, но вижте кои са признаците и как може да се лекувате.
Случаи на Кримска-Конго хеморагичната треска открити в Испания
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

На 25 август 2016 г. 62-годишен мъж от Мадрид, Испания, почина от Кримска-Конго хеморагичната треска (CCHF). Това предизвика известна тревога.

Новините достигат медиите и изведнъж испанците откриват заболяване, за което почти никой не е чувал.

Кримска-Конго хеморагичната треска не е нещо ново. В действителност, тя се е появявала в Испания и преди.

Към настоящия момент още един човек се е заразил с това заболяване: сестрата, която се е грижила за 62-годишния пациент вече е в критично състояние. Освен това, сестрата в момента е в изолирано помещение. В действителност, тя е в специален блок, който е оборудван много добре за лечение на тази заразна болест, разпространявана от кърлежи.

Въпреки шокиращата новина, експертите са посъветвали испанците да запазят спокойствие. Освен това, въпреки че много от тях сравняват това заболяване с Ебола, няма причина да се стигне до това заключение необосновано.

На първо място, както и за спокойствие на испанците, трябва да се помни, че едното нещо няма нищо общо с другото. В тези случаи най-важното нещо е да имаме цялата налична информация, за да знаем какво да очакваме.

По-долу ще разкрием най-достоверната информация за Кримска-Конго хеморагичната треска, в случай, че се разпространи и в други места, като САЩ например.

Какво представлява Кримска-Конго хеморагична треска?

Световната здравна организация (СЗО) определя това заболяване като вид вирусна хеморагична треска, която има смъртност до 40%.

Географско разпространение на Кримска-Конго хеморагичната треска

Имаме следната информация за Кримска-Конго хеморагичната треска:

 • Това е вид вирус, който произхожда от семейство Bunyaviridae.
 • Разпространява се от кърлежи, комари, гризачи, а също и чрез директен контакт със заразени селскостопански животни.
 • Тя се предава между хората само тогава, когато има пряк контакт с кръвта, секрети на тялото или други телесни течности на заразения.

Заразяване по въздушен път няма как да се случи –  не се предава чрез въздуха, а чрез течности. Този факт обяснява защо сестрата, която се грижи за пациентите, също е заразена с този вирус.

 • Кримска-Конго хеморагичната треска е ендемична в Африка, Балканите, Близкия изток и Азия.

Тя е често срещана в страни, разположени под 50 градуса северна ширина.

Какви са симптомите на това заболяване?

Има инкубационен период от 3 дни, след като човек е ухапан от кърлеж или след като е докоснал кръвта или други течности на животни, заразени с този вирус.

 • След това, заразеният индивид започва да чувства умора, болки в мускулите, главоболие, замаяност, скованост на врата и чувствителност към светлина.
 • Други симптоми са подуване на черния дроб и далака (хепатомегалия), което също включва подуване на лимфните възли, кръвоизливи, висока температура и объркване.

Както вече споменахме по-горе, процентът на смъртност от крим-конго е около 40%. Много от пациентите умират през втората седмица след заразяване с тази болест. Другата част от пациентите, които се подобряват,  показват положителни признаци за възстановяване до деветия ден.

За съжаление, в момента не съществува ваксина за това заболяване. Въпреки това, има много малко случаи, в които заболяването се развива летално.

Кримска-Конго хеморагичната треска не се предава лесно

Трябва ли да се притесняваме?

Краткият отговор е,  не. Както са ни казвали експертите, Кримска-Конго хеморагичната треска не се предава лесно. Нещо повече, това не е първата й поява в страни като Испания.

 • Така например през 2011 г. е установено, че патогенът в тази болест е открит в стадо елени в Касерес, Испания.
 • В допълнение трябва да помним, че този вирус се развива изцяло при хора, а не при животните. Ето защо не виждаме никакви видими симптоми при животни като елени, крави, прасета, плъхове и т.н.
 • Хората в най-голям риск от заразяване с тази болест са тези, които работят в пряк контакт с добитъка.
 • Независимо от това, предвид факта, че има ветеринарни проверки във ферми, не е обичайно за този вирус да се разпространява в големи размери.

В действителност, никой от нас не се намира в чест и пряк контакт с телесни секрети и екскрети. Въпреки това, здравните специалисти и селскостопански и кланични работници несъмнено са изложени на по-висок риск от заразяване с тази болест.

Накратко, трябва да останем спокойни, и просто да бъдем информирани за Кримска-Конго хеморагичната треска.

Как този вирус достигна Испания?

Медицински специалисти от болница Карлос III в Мадрид, същата болница, която се грижи за заразената сестра, съобщават, че вирусите са вече ежедневен риск, пред който сме изправени.

Например международни пътувания, внос на животни и глобализирания свят, в който живеем, създават среда, в която патогени и инфекциозни агенти от други страни могат лесно да се движат.

медицинските власти са се подготвили за Кримска-Конго хеморагичната треска

Вижте и: 5 редки вида рак и техните симптоми

Въпреки това, медицинските власти са се подготвили добре за Кримска-Конго хеморагичната треска.

Например в момента те са изпълнили всички протоколи и са подложили 190 души, които вероятно са били в контакт със заразените пациенти, на изследвания.

Може ли Кримска-Конго хеморагичната треска да се лекува?

Както посочихме в началото, няма ваксина за този вирус. Въпреки това, той може да се лекува.

 • Лекарите използват рибавирин за лечение на инфекцията и резултатите са много задоволителни досега.

И накрая, важно е да се отбележи, че пациентът споменат в началото на тази статия, може да е починал поради усложнения от предишно здравословно състояние или много слаба имунна система.

Доколкото сме загрижени, трябва да останете спокойни и информирани.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.