Домашни пилешки или говежди емпанади

Разберете всичко, което трябва да знаете за тези страхотни емпанади и се мотивирайте да ги приготвите! Готови ли сте да тествате вашите вкусови рецептори!
Домашни пилешки или говежди емпанади

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Пилешките и говеждите емпанади са толкова вкусни, колкото и лесни за приготвяне. Те са част от културните и кулинарни традиции по целия свят. Произходът им обаче не е ясен, а ястието има много варианти.

На много места има домашни рецепти за емпанади от говеждо и пилешко месо. Всеки дом и всеки регион има своя допълнителна тайна съставка, която ги отличава.

В тази статия ще разгледаме страхотна рецепта!

Произход на пилешките и говеждите емпанади

“Емпанада” пристига в Испания благодарение на арабите, които заимстват идеята от персите. С други думи, говорим за вид храна, чиято история е доста дълга.

Най-просто казано, емпанада е покрита с тесто плънка, която може да се направи с безкрайно разнообразие от съставки. Дори приготвянето на тестото варира от един град до друг.

Има текстове от 1520 г., в които се споменава за емпанади с морски дарове.

 • Емпанадите печелят своята популярност в Испания.
 • Оттам те се разпространяват в различни части на Европа и намират своя път към Америка.
 • Много градове по света имат свои варианти на ястието.

Някои от най-известните са тези от Галисия, Чили и Аржентина. Венецуела също има своя собствена версия, приготвена от предварително приготвено царевично тесто, което след това се пържи. По-голямата част от емпанадите обаче се пекат.

Искате повече информация? Прочетете: Как да си направим домашно чимичури

Какви са пилешките и говеждите емпанади?

Пилешки емпанади

Тъй като има много видове емпанади по целия свят, има и различни форми и размери. Има големи и малки; по-малките обикновено се сервират като закуска или предястие. Има средно големи, които се сервират като закуска. А има по-големи, които могат да бъдат с размер на голяма чиния.

Нещо повече, някои емпанади са с кръгла форма, а други са с форма на полумесец. Емпанадите от Галисия и Португалия се предлагат във формата на голям пай. Могат да бъдат нарязани и разделени на парчета.

По-голямата част от емпанадите по света съдържат лук и чесън за основа; с други думи, обикновено са пикантни. Има и сладки емпанади и други, които съчетават двата вкуса.

Рецепта за домашно приготвени пилешки емпанади

Домашна храна

Съставки

 • домат (40 г)
 • 1 червен пипер (30 г)
 • 300 г пилешко месо
 • 1 яйце (60 г)
 • 2 глави лук (300 г)
 • Чесън, черен пипер и сол (на вкус)

Тесто за емпанади

Начин на приготвяне

 1. Първо добавете сол и черен пипер към пилешкото месо и оставете настрана за 20 минути.
 2. Нарежете лука на малки кубчета.
 3. След това нарежете чесъна и го запържете заедно с лука в леко намазнен тиган.
 4. Гответе на среден огън, като внимавате. Разбърквайте от време на време, за да не загори.
 5. Докато чесънът и лукът се пържат, нарежете червените чушки или сложете червен пипер (парчетата не трябва да са малки). Добавете в тигана, след като лукът стане полупрозрачен.
 6. Яйцето трябва да се свари и нареже, преди да се добави към сместа.
 7. Нарежете пилешките гърди на малки парченца и добавете към сместа в тигана.
 8. След това нарежете домата и го намачкайте, преди да го добавите към тестото.
 9. Разделете тестото на две части.
 10. Опънете първата част и добавете съставките от тигана отгоре.
 11. Покрийте с останалото тесто.
 12. Запечатайте краищата с вилица.

Поставете го във фурната

 • Поставете емпанадите в предварително загрята фурна (220ºC / 425ºF).
 • Печете за 30 минути (повече или по-малко). Не забравяйте да се уверите, че емпанадите се пекат добре. Не забравяйте, че пълнежът вече е сварен.

Приготвянето на тестото е просто, а домашните рецепти за пилешки или телешки емпанади са много характерни. Въпреки че емпанадите се променят с времето, ароматът им остава.

Има много видове пълнежи и прекрасни вариации, които включват различни съставки освен пилешкото или говеждо месо. Въпреки това, домашните пилешки и телешки емпанади винаги ще бъдат най-популярните.

Ако изберете говеждо месо вместо пилешко, за да приготвите емпанади, процедурата по принцип ще бъде същата. Следвайте същите стъпки; количеството говеждо месо е по ваша преценка. Можете също така да използвате смляно говеждо месо, ако желаете.

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.