Домашни средства срещу мазоли на краката

25.06.2018
Влагата, която често създава проблеми със спълата, влошава мазолите и може да стане основа за развитие на гъбички.

Стъпалата на краката са важна част от тялото, която изисква адекватно отношение. До известна степен може да се каже, че човешките стъпала са инженерно чудо, създадено така, че да може да понесе всякакви несгоди.

А това е добре, тъй като, ще признаете, краката ни са изложени на всевъзможни атаки откъм околната среда. Самите ние често не ги щадим.

Въпреки уникалния си дизайн, краката ни не са всемогъщи и понякога не могат да преборят целия този стрес, на който са подложени.

Стъпалата на краката са важна част от тялото

Не са малко зрелите хора, които изпитват проблеми, свързани със стъпалата. Обичайното оплакване е свързано с мазоли – зони от кожата, които се втвърдяват и стават по-чувствителни при триене и натиск. В тази статия искаме да ви предложим няколко домашни средства срещу мазоли.

Домашни рецепти от кухнята

Сода за хляб

Един от най-лесните начини за овладяване на мазолите на краката е като ги натопите в топла вода. По този начин омекотявате мъртвите кожни клетки и лекувате стъпалата. Добавете към водата три супени лъжици сода за хляб. Накиснете добре краката си във водата. По желание можете да масажирате мазолите с паста от сода за хляб и вода в съотношение 3:1.

Чай от лайка

Чай от лайка срещу мазоли на краката

Накиснете стъпалата си в разреден чай от лайка. Така ще омекотите кожата и временно ще промените киселиността на кожата си, спомагайки за премахването на потта по нея. Чаят ще оцвети кожата на стъпалата, но не се вълнувайте излишно – съвсем лесно с изплакване, сапун и мека гъба ще отстраните нюанса.

Царевично нишесте

Поръсете малко царевично брашно между пръстите на краката. Така ще поддържате зоната суха и кожата няма да се възпалява. Влагата, която често създава проблеми със спълата, влошава мазолите и може да стане основа за развитие на гъбички.

Оцет срещу мазоли на краката

Натопете памучен тампон в оцет и го закрепете върху мазола с помощта на лепенка. Оставете го да действа цяла нощ. Когато се събудите изтъркайте зоната с пемза.

Вижте още: Как да се предпазим от гъбички на краката

Домашни рецепти от чекмеджето

Пемза

Пемзата е типично средство за премахване на мазоли. Тя ефективно почиства стъпалата. Когато я използвате, задължително накиснете краката си предварително в топла вода в продължение на 20 минути. След това премахнете с пемза мазолите.

Домашни средства от фризера

Лед

Твърдите мазоли могат да бъдат изключително болезнени. Ако имате мазол на стъпалото на краката, съветваме ви да наложите торбичка лед. Така ще намалите подутината и ще потушите болката.

Прочетете и това: Лечебни средства за болката в стъпалата

Домашни средства от хладилника

Лимонада

Лимонада срещу мазоли на краката

Направете паста от една супена лъжица лимонада и 5-6 стрити аспирина. Намажете пастата право върху мазола и увийте зоната с найлоново фолио. Оставете пастата да действа така в продължение на 10 минути. Киселиността ще омекоти мазола. След като свалите превръзката, използвайте пемза, за да отстраните твърдата кожа.

  • Grouios, G. (2004). Corns and calluses in athletes’ feet: A cause for concern. Foot. https://doi.org/10.1016/j.foot.2004.07.005
  • Akdemir, O., Bilkay, U., Tiftikcioglu, Y. O., Ozek, C., Yan, H., Zhang, F., & Akin, Y. (2011). New alternative in treatment of callus. Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1346-8138.2010.00978.x
  • Al-Abri, S. A., & Kearney, T. (2014). Baking soda misuse as a home remedy: Case experience of the California Poison Control System. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/jcpt.12113
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377