Домашни лечения за премахване на мазолите

Опитайте да премахнете мазолите най-напред с пемза
Домашни лечения за премахване на мазолите

Последна актуализация: 23 декември, 2018

Знаете ли кои средства спомагат за премахване на мазолите?

Мазолите могат да се превърнат в сериозен проблем на кожата. Те я правят плътна, твърда и я карат да пожълтее, в резултат на прекомерно притискане или триене. Най-често срещани са мазолите на краката, но могат да се появят и по други части на тялото, които са изложени на силен натиск или триене.

Най-честата причина за мазолите по краката са обувките, които са твърде тесни за прекалено дълго носене. Тесни обувки, които използвате за дълги периоди ходене,  може да доведе до появата на мазоли. Други възможни причини са ходенето боси, носенето на обувки без чорапи, и спортуването, при което оказвате силен натиск върху стъпалата.

Освен че са неприятни на вид, мазолите могат да бъдат болезнени, ако не се лекуват правилно. За щастие, има някои естествени начини за улесняване на отстраняването им и помагане за възстановяването на кожата до нейната нормална и гладка, мека текстура. Имате на краката? Вижте повече за следните домашни лечения за премахване на мазолите.

Използвайте пемза

Преди да опитате което и да е лечение за мазоли, пробвайте да натъркате зоната с пемза. Тя е лесна за използване дори и в най-чувствителните зони на краката. Камъните от пемза могат да помогнат за премахване на мазолите, защото улесняват отстраняването на мъртва и суха кожа, като същевременно намаляват болката и ускоряват времето за възстановяване на кожата.

Какво трябва да направите?

 • Потопете краката в съд с топла вода в продължение на 10 минути, за да омекотите кожата.
 • С помощта на пемза леко разтривайте зоната от едната страна до другата за 3 до 5 минути.
 • Подсушете краката и поставете памучен тампон, напоен с рициново масло върху мазола, като го покриете с превръзка и оставите така за една нощ.
 • На следващия ден изплакнете рициновото масло и измийте краката добре. Продължете да прилагате няколко капки рициново масло няколко пъти на ден.

 

Бял оцет за премахване на мазолите

Бял оцет срещу мазолите

Белият оцет е много ефикасен начин за премахване на мазолите. Благодарение на високото киселинно съдържание, той помага за омекотяване на твърдата кожа. Това лечебно средство също така е антибактериално и противогъбично, и намалява шансовете за получаване на инфекция в засегнатата зона.

Какво трябва да направите?

 • Преди да легнете, смесете 1 част бял оцет с 3 части вода.
 • Разтрийте сместа директно върху мазола.
 • Покрийте мястото с превръзка и оставете за една нощ.
 • На сутринта ексфолирайте мястото с пемза.
 • Накрая измийте добре засегнатото място и използвайте добър овлажнител, за да хидратирате кожата.

Сода за хляб

Този продукт, който най-вероятно вече имате у дома, е чудесен начин да се отървете от мазолите. Содата за хляб действа като естествен ексфолиант за отстраняване на мъртвите клетки на кожата и дебелите мазоли, като ги прави лесни за премахване. Тя също така се бори с бактериални и гъбични инфекции.

Какво трябва да направите?

 • Добавете 2 до 3 супени лъжици сода за хляб в купа с малко топла вода и накиснете краката за 15 минути.
 • Разтрийте засегната зона с пемза, за да отстраните оставащата мъртва кожа.

Лимон

Лимон за премахване на мазолите

Лимонената киселина в лимоните помага за омекотяване на втвърдената кожа на мазолите, като ги прави по-лесни за премахване.

Какво трябва да направите?

 • Може да приложите лимонов сок директно върху мазола и оставите да изсъхне. Повторете това 2 до 3 пъти на ден.
 • Друг вариант е да приготвите гъста паста с помощта на лимонов сок и малко мая. Това се прилага върху мазола, покрит с превръзка, и се оставя за една нощ.

Чесън за премахване на мазолите

Чесън за премахване на мазолите

Чесънът притежава антиоксидантни, антибиотични, антибактериални и противогъбични свойства, които спомагат за премахване на мазолите, а също и за предотвратяването на различни кожни инфекции.

Какво трябва да направите?

 • Намачкайте скилидка чесън и я поставете директно върху мазола, като го покриете с превръзка през нощта. На сутринта измийте стъпалото с топла вода.
 • Друг вариант е да намачкате няколко скилидки чесън и да ги разбъркате със сол, за да образувате паста. Нанесете директно върху мазола и покрийте с превръзка за 3 дни.
 • Отстранете превръзката, след като необходимото време е преминало и мазолът ще бъде лесен за отстраняване с помощта на пемза.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.