Домашна козметика: Крем срещу бръчки

Съотношението цена-ефикасност ще ви убеди, колко безмислено е да давате купища пари за продукти на известни марки.
Домашна козметика: Крем срещу бръчки
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Рекламираните козметични средства против бръчки по лавиците на магазините съдържат изобилие от химични съединения, които са нездравословни и могат да увредят кожата. От друга страна, разполагаме с природни средства, които са много по-полезни и излизат в пъти по-евтино. В днешната статия ще ви дадем алтернативно предложение: Защо не си приготвите собствен крем срещу бръчки, който съдържа напълно естествени съставки?

 Съотношението цена-ефикасност ще ви убеди, колко безмислено е да давате купища пари за продукти на известни марки. Готови ли сте да се уверите във вълшебните свойства на домашните кремове? Да започваме!

Вашият тип кожа

Кремът, който искаме да ви предложим, е подходящ за нормална до суха, поувехнала или чувствителна кожа, която е по-предразположена към поява на бръчки. Не ви препоръчваме да използвате тази разкрасителна маска, ако сте на възраст под 25 години и имате мазна кожа.

Съставките в този крем срещу бръчки са изключително подхранващи и хидратират кожата в дълбочина. Освен това защитават лицето от въздействието на свободните радикали и стимулират регенерирането на кожните клетки.

Ето малко повече за полезните свойства на съставките на маската:

Кокосово масло

Крем срещу бръчки на основата на кокосово масло

Чистото кокосово масло се използва като основа за много рецепти, залагащи на здравословни природни продукти. Способно е да сътворява чудеса – както като съставка в ястия, така и в козметичната индустрия. Когато използвате кокосовото масло външно, то представлява отличен овлажнител, който се абсорбира лесно от кожата. Оставя я мека на допир и изключително приятна на мирис.

Това е нашата основна съставка за маската. Ще добавим още няколко съставки, които са специфични и употребата им е наложителна в зависимост от типа кожа, който третирате.

Пчелен восък

Пчелният восък е друг продукт, който редовно присъства в козметиката. Той прави кремовете по-плътни. Кокосовото масло е идеално за разкрасителни продукти, но при висока температура лесно се топи. Пчелният восък внася малко баланс.

Пчелният восък премахва нечистотиите по кожата и редуцира тъмните петна.

Етерично масло от шипки

Една от най-мощните съставки на нашия крем е маслото от шипки. През последните години то се радва на повишена популярност, тъй като се характеризира със свойството да предотвратява преждевременното остаряване. Маслото съдържа много витамини, мастни киселини и антиоксиданти, които стимулират производството на колаген и намаляват формирането и открояването на бръчките. Освен това се бори активно с различни кожни недостатъци, стрии, сухота, раздразнителност и неприятни последствия, резултат от неумереното излагане на въздействието на слънчевите лъчи. Не на последно място, маслото от шипки притежава свойството да подмладява кожата и да подпомага процеса на обновяване на кожните клетки.

Вечер преди лягане можете да нанасяте масло от шипки директно върху кожата си. Сутрин пък е по-желателно да го използвате като съставка в рецептата, които предлагаме тук.

Витамин Е

Витамин Е е полезен за кожата, тъй като притежава силно въздействие, независимо дали ще бъде приет вътрешно, или пък приложен външно. Той действа като естествена защита и затова често присъства в състава на продуктите за красота.

Витамин Е е мощен антиоксидант и подмладява кожата, защитавайки я от въздействието на свободните радикали.

Етерични масла

И накрая, за да завършим подобаващо тази рецепта, не можем да отминем етеричните масла, които придават приятен аромат и подсилват свойствата на другите съставки в крема.

Горещо препоръчваме маслото от здравец, което не само ревитализира кожата, но й я прави по-еластична и ухае незабравимо.

Как да приготвите своя домашен крем срещу бръчки

Как да приготвите своя домашен крем срещу бръчки

Сложете следните съставки в малка стъклена купа:

  • 20 мл. кокосово масло
  • 30 мл. пчелен восък

Поставете купата в друг съд на котлона. Съставките трябва да се втечнят. Разбъркайте добре с помощта на шпатула или дървена лъжица.

След като разбъркате внимателно, премахнете източника на топлина и моментално добавете към купата останалите съставки:

  • 5 мл. етерично масло от шипки
  • 5 мл. витамин Е
  • 5 капки етерично масло от здравец (по желание)
  • 5 мл. етерично масло от рози (по желание)

Разбъркайте добре и оставете сместа да се охлади.

Съхранявайте крема в хладилник, ако искате да запазите свойствата му за по-дълго време.

Ако живеете на място, където климатът е много топъл, или пък не искате да държите крема в хладилника, добавете 10-15 мл. пчелен восък към рецептата, за да го направите по-твърд.

Ако пък предпочитате кремът да е по-течен, можете да използвате същото количество кокосово масло или да намалите количеството на пчелния восък в оригиналната рецепта.

Не се страхувайте да експериментирате, когато става дума за количеството на съставките. Можете дори да добавяте други съставки по желание, ако ги намирате за по-добри като средство за ароматизиране на вашия крем срещу бръчки или пък искате да подсилите свойството му да подмладява кожата.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.