Добра идея ли е да се консумира плод след вечеря?

Не е добра идея да ядете плодове по всяко време на деня, тъй като те съдържат субстанция, позната като фруктоза.
Добра идея ли е да се консумира плод след вечеря?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Разнопосочни са мненията относно това, дали е здравословно да се консумира плод след вечеря и като цяло в късните часове на деня. Някои хора смятат, че плодът не представлява десерт. Според други най-доброто време за консумация на плод е преди вечеря, а трети вярват, че изяждането на ябълка, круша или банан след вечеря е заслужено вкусно похапване.

В днешната статия ще изясним мистерията. Не прескачайте на друга страница!

Консумация на плод преди вечеря

Вероятно досега сте били убеждавани, че първо се ядат солените храни, а след това сладките. Някои хора смятат, че за да избегнат проблеми с храносмилането, препоръчително е да се консумират сладки храни като плодове преди вечеря.

Защо? Тъй като по този начин ще усетите ситост. Това е добре, когато сте на диета и не искате да качвате килограми, особено когато става дума за хранене преди сън. Някои хора консумират много храна вечерно време. Този навик е вреден за здравето.

Ако решите да изядете плод след вечеря, от друга страна, вие приемате допълнителна порция калории, която няма да допринесе нито за отслабването, нито за удържането на теглото. От нутриционистка гледна точка консумацията на плодове вечерно време не е от полза, когато искате да стопите излишните килограми. По-добре изяжте плода през деня.

Този съвет изхожда от факта, че по този начин ще засилите метаболизма.

Добра идея ли е да се консумира плод след вечеря?. Задължително условие в този случай е да бъдете активни. Ако след хранене се изтегнете на дивана или легнете да спите, метаболизмът ще работи по-бавно.

Плодовете осигуряват:

 • Калций.
 • Фосфор
 • Желязо
 • Антиоксиданти
 • Захар
 • Мазнини (в малки количества)
 • Въглехидрати
 • Витамини
Често хората изяждат парче плод след вечеря, приемайки го за десерт.

В наши дни често хората изяждат парче плод след вечеря, приемайки го за десерт. Това е най-неудачното време за консумация на плодове.

Повечето хранителни вещества, които изброихме по-горе, се губят в процеса на храносмилане като резултат от процеса на ферментация. Точно затова много хора се чувстват недобре, след като консумират плод вечер.

Не е добра идея да ядете плодове по всяко време на деня, тъй като те съдържат субстанция, позната като фруктоза. Тялото я превръща в енергия. Ако не изразходвате тази енергия, тя ще се складира в тялото под формата на мазнини.

Предимствата и недостатъците от консумацията на плод вечерно време

Нека започнем с изброяване на причините, поради които е препоръчително да консумирате плодове като десерт:

 • Те са здравословни и богати на нутриенти, когато се консумират умерено.
 • Изобилстват от витамини, минерали и други хранителни вещества, които са ценни за тялото.
 • Редуцират риска от развитието на сериозни болести.
 • Допринасят за поддържането на здравословно телесно тегло.
 • Представляват по-добрата алтернатива на десертите, които изобилстват от преработени захари, подсладители и др.
 • Могат да заситят апетита, предпазвайки човека от преяждане вечерно време.
Кое е най-доброто време за консумация на плод?

А сега да поговорим за недостатъците:

 • Тъй като повечето плодове съдържат захар, те не се препоръчват за диабетици.
 • Могат да влошат резултатите при спазване на диета за отслабване.

Кое е най-доброто време за консумация на плод?

След гореизложената информация вече можем да зададем един въпрос (без съмнение и вие се вълнувате от отговора му): кое време на деня е най-удачно за консумация на плод? Както всеки един човек знае, плодовете са полезни за здравето. Теорията, че не бива да ги ядете като десерт, обърква.

Ето го отговорът: сутрин

Ще ви снабдим с необходимата информация, която да обоснове тази препоръка.

Когато консумирате плод на закуска, вие стартирате деня със здравословна доза енергия. Метаболизмът се забързва и достига своя пик до обедно време, когато обикновено човек е най-активен физически.

Когато консумирате плод на закуска, вие стартирате деня със здравословна доза енергия.

Ако изядете ябълка, портокал, ягоди или круша на закуска (в съчетание с други храни, които са здравословни, разбира се), ще изгорите повече калории, отколкото ако изпиете само чаша кафе.

Запомнете, че плодовете са бедни на мазнини. Не е добра идея да ограничавате сутрешното меню само до тях. Тялото се нуждае както от въглехидрати, така и от фибри.

В допълнение към консумацията на плод сутрин можете да си позволите порция от любимия си плод следобедно време.

По този начин отново доставяте на организма хранителни вещества и се зареждате с енергия. Плодовете са идеални в моменти, когато чувствате отсъствие на сили – особено когато се запътвате към фитнеса след дълъг работен ден или пък ви предстои важна среща.

Плодовете са естествена съставка в менюто на човек. Добре е да знаете как да ги консумирате. Трябва да се съобразите със собствените си потребности, когато определяте колко плодове можете да консумирате.

Ако искате да изядете малко грозде след вечеря например, няма нищо лошо. Препоръчително обаче е да избягвате бананите по това време на деня.

Съветваме ви винаги да разполагате с такива здравословни и натурални закуски. Посягайте първо към тях, когато усетите, че се нуждаете от енергия. Не забравяйте тези препоръки:

 • Не консумирайте плодове преди вечеря.
 • Консумирайте плодове на закуска.
 • Консумирайте плодове следобедно време.
 • И още едно нещо: изяждайте целия плод.

Ползи от редовната консумация на плодове по най-удачното време на деня

По този начин се предпазвате от:

 • Влошено храносмилане
 • Усещане за тежест в стомаха
 • Качване на килограми
 • Киселинност
 • Стомашни болки
 • Дефицит на важни хранителни вещества

Един последен съвет: не смесвайте различни плодове – например кисели и сладки. Опитайте се да консумирате само по един плод. Винаги избирайте пресни продукти. Избягвайте консервираните, преработените, замразените и тези, които се продават в магазините под формата на сок. Когато е възможно, купувайте органично отгледани плодове.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.