Color block: Как да приложите тази тенденция в интериорния дизайн

Цветът в областта на декорацията е константа, която продължава да се променя, като същевременно винаги запазва своята същност. "Color block" е тенденция, която се стреми да се превърне в класика в декора.
Color block: Как да приложите тази тенденция в интериорния дизайн

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 25 септември, 2022

Цвят, цвят и още цвят за вашите стаи е предложението на тази тенденция в интериорния дизайн, наречена color block. Както подсказва името й, тя насърчава използването на живи и добре дефинирани цветове в пространствата на една къща или апартамент.

Крайният резултат може да е дързък и смел, но повярвайте ни, струва си да опитате. Далеч от монохроматична палитра, цветният блок насърчава контраст от тонове, които могат да бъдат приложени към стени и мебели. Да видим по-подробно за какво става дума.

Основни характеристики на “Color block”

Въпреки че започна да се използва преди няколко години, в момента той налага силна тенденция в света на декорацията. Както подсказва името му, той апелира към използването на цветове в максималния им блясък.

Води началото си от модните подиуми още през 2000 г., когато стана модерно да се комбинират различни по цвят дрехи. Например зелено сако, червена риза и жълти панталони.

В този смисъл декорацията приема тези идеи и приветства цвета, но не всеки цвят, предпочитайки светли, живи и ярки тонове. Целта е да се даде живот на пространството.

В този случай ще се опитаме да оставим настрана пастелните и омекотените хроматични гами, за да се обърнем изцяло към класическите и по-скоро чисти цветове. Идеята на тази декоративна техника е да комбинира блокове от цветове по хармоничен начин, тоест те да са свързани помежду си и да се допълват.

Първото й предимство е, че като цяло не следва правила или кодекси, а разчита на въображение и личен стил за декорация. А неутралните тонове? Да, те все още са в сила и внасят малко ред в тази цветна експлозия.

Color block
Тази тенденция се основава на живи тонове и е далеч от пастелните или монохроматични гами.

Как да приложите “Color block” и да не се провалите?

Можете да го прилагате където желаете и по начина, който е най-подходящ. Като цяло е обичайно да се избира основен цвят, който ще заема основно място. Не забравяйте, че това са обикновени цветове, а не рисунки.

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете стая в къщата, за да приложите техниката. Това може да бъде кухня, трапезария или дори спалня. След като знаете какво място ще ремонтирате, трябва да се съсредоточите върху няколко квадратни метра от това място.

След това можете да изберете да боядисате стена, мебел или под. Тогава ще видим какви опции имаме.

В случай, че не искате да изберете цвят, който е твърде ярък, можете да изберете по-мек цвят от избраната палитра. Това е добър начин да започнете и ще забележите промяната по същия начин. В крайна сметка ще разчупите монотонността.

Стилно обзавеждане

Добър начин да започнете да използвате тази дизайнерска техника е чрез мебели. В този случай можете да нарисувате мебел с цветни ивици, тоест на блокове.

Казваме “ивици”, но може да бъде цялостна част от дадената мебел, чекмеджета, рафтове или врати. Ако това е скрин, чекмеджетата ще определят цвета, докато при мебели с вратички, те могат да следват цветната шарка.

Що се отнася до отворите, класика на стила color block е боядисването им в половин цвят, включително рамката, когато е възможно. Още повече, че цветът, който отива на вратата, може да се разпростре и върху една от стените и ефектът от този блок би бил страхотен.

От друга страна, можете да облечете диван с калъф в много интензивен цвят и да поставите възглавници в различни контрастни нюанси. Килим, одеяло или завеси, които придават на стаята цвят, също са повече от приемливи.

Стени от Color block

Сега е ред на стените и да прегледаме как можем да ги обработим, за да постигнем този декоративен стил. Като за начало експертите по декориране препоръчват силният цвят да се постави от средата на стената надолу, а не обратното. По този начин горната част на стената и тавана продължават със светъл тон, като по тази начин се запазва красотата на стената.

Друг начин за боядисване на стена с цветен блок е с геометрични фигури в избрания тон и различните му гами. Например, можете да направите квадрати и да ги боядисате в лилаво, зелено или червено. Също така могат да се използват наклонени или диагонални фигури и се постига добър ефект.

И накрая, можете да приложите този стил, за да подчертаете някои архитектурни характеристики на къщата си. Боядисвайте арки, колони, стълби, корнизи или мецанини.

сграда с цветни блокове
Моделите са много важни в този стил и могат да се ползват геометрични фигури.

Цветове, поддържани от този стил

Въпреки че няма правило за това кои цветове стават и кои не любимите са зелено, синьо, фуксия, горчично жълто, оранжево и лилаво. Трябва да се отбележи, че най-красивото в този стил е, че имате пълната свобода да изберете тоновете, които харесвате най-много.

„Color block“ е стил, който се преоткрива

Вярваме, че този декоративен стил е толкова привлекателен, защото се адаптира към всички вкусове и осигурява гъвкавост. Големи и малки пространства, с много или малко естествена светлина, по стени или мебели… накратко, няма извинения да не опитате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Heller, E. (2004). Psicología del color.
  • García, J. F. C. (2017). Psicología del color aplicada a los cursos virtuales para mejorar el nivel de aprendizaje en los estudiantes. grafica5(9), 51-56.
  • Carrascal, B. L. V., Angarita, H. L. P., & Hernández, C. C. (2020). La Psicología del color en el diseño. Revista CONVICCIONES7(14).
  • Muñoz, A. V. (2013). Principios de color y holopintura. Editorial club universitario.
  • Gibbs, J. (2009). Diseño de interiores.
  • Ching, F. D., & Binggeli, C. (2015). Diseño de interiores: un manual. Gustavo Gili.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.