Диета за здрав жлъчен мехур: плюсове и минуси

Ако искате да подобрите заболяване на жлъчния мехур, тогава трябва да направите промени във вашата диета за да предотвратите и намалите възпалението. Важно да намалите вашия прием на определени мазнини. Научете повече в тази статия!
Диета за здрав жлъчен мехур: плюсове и минуси
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Имате ли камъни в жлъчката? Ако да, трябва да си направите диета за здрав жлъчен мехур.

Както вече знаете, ние сме това, което ядем. За да подобрим това състояние, трябва да намалите опаността от възпаление, така че вашия жлъчен мехур да може да се свива. По-конкретно, трябва да сте много внимателни относно мазнините, които консумирате.

Продължавайте да четете, за да научите повече относно това как яденето може да помогне за облекчаване на симптомите, свързани с камъни в жлъчката.

Диета за здрав жлъчен мехур

Диета за здрав жлъчен мехур: камъни на жлъчката

Камъните в жлъчката се появяват в резултат от кристализацията на жлъчните соли в жлъчния мехур.

Жлъчният мехур е крушовиден сак, заобиколен от мускулна стена в горната дясна част на корема. Задържа и концентрира жлъчката, течност, произвеждана от черния дроб, която е изключително необходима за смилането на мазнините и усвояването на витамините.

Камъните в жлъчката са резултат от кристализацията на жлъчката, течност, произвеждане от черния дроб и секретирани в дебелото черво, чрез жлъчните пътища за помагане на храносмилането. Някои камъни в жлъчката не произвеждат видими симптоми.

Някои специалисти твърдят, че камъните в жлъчката са резултат от лоши хранителни навици. Например, прекомерната консумация на храни, богати на мазнини, кара черния дроб да отделя повече жлъчка. От тук идва важността на контролирането какво ядем, както за предотвратяване на появата на камъните и за облекчаване на техните симптоми.

Като цяло, камъните в жлъчката са по-често срещани при жени над 50 години и със семейна хронология на проблеми с жлъчния мехур. Неговото разпространение е също по-високо по време на бременност и при тези, които поемат естроген по устен път, както и с хора, които не постят, тези, които не правят физически упражнения, и тези с болестта на мастния черен дроб.

Диета за здрав жлъчен мехур

Здравословни храни: ябълка и портокал

Поддържането на здравословен начин на живот и избягването на големи ястия ще помогне за лечението на вашия жлъчен мехур.

Тук са някои от основите на диетата, която е здравословна за вашия жлъчен мехур.

Диета за здрав жлъчен мехур: храни с мазнини

 • Накратко, жлъчката, произвеждана от жлъчния мехур, е важна за поглъщането на мазнини, така че яденето на диета с много мазнини може да предизвика да работи прекомерно. Освен това, обработените храни, богати на транс мазнини, пържени храни и прекомерно наситените животински мазнини преработват жлъчния мехур.

Като цяло, диетичните препоръки, които трябва да следвате, ако имате камъни в жлъчния мехур, са лесни: Яжте разнообразна диета, която е бедна на лоши мазнини и холестерол, регулирайте приема на калории във всекидневната ви диета, регулирайте вашите големи ястия на пет порции на ден, не постете и не преяждайте.

Тук са някои от най-здравословните храни за вашия жлъчен мехур:

Течности

 • Вода
 • Топли билкови отвари
 • Мляко в малки количества (можете постепенно да ги увеличите).

Супи, овесена каша и пюрета

 • Зеленчукови бульони с мек ориз и паста
 • Приготвена каша направена с овес, леща, царевица, ориз, киноа и т.н.
 • Картофено пюре и приготвени картофи
 • Приготвено зеленчуково пюре

Месо

 • Телешко, заешко или овче месо варено, на скара или печено
 • Пиле: варено, на скара или печено
 • Постно свинско месо, леко солено или сладко
 • Бяла риба, морски език, хек, побеляваща риба (варена, на скара или печена, и леко подправено).

Десерти

 • Плодова пита, конфитюр, компот, плодов сок, сготвени плодове, сурови ябълки и т.н.
 • Тостер, сухи бисквити, пълнозърнест хляб (пресен, необработен), изсушени сладкиши, бутер тесто и пандишпан.

Препоръчително методи

 • Първо, уверете се, че наблюдавате качеството на вашите готварски мазнини.
 • След това, запазете пържената храна за специални случаи. Не нагрявайте маслото над 200° F.
 • Накрая, консумирайте храната сурова, варена, задушена, във фолио и т.н.

Какво да избягвате при диетата за жлъчния мехур

Снимка на вредни храни
 • Избягвайте високи температури на храните. Това е, защото прекалено студените и прекалено горещи храни и напитки са силни жлъчни стимулатори, така че е за предпочитане да се ядат при средна температура.
 • Премахнете рафинираните захари: Някои проучвания разкриват, че високите концентрации на монозахариди и дизахариди стимулират отделянето на жлъчка. Следователно, трябва да ги консумирате умерено и в по-малки количества.
 • Енергийни храни. Храни, богати на кофеин и теобромин като кафе, мате, концентриран чай и напитки кола преработват жлъчния мехур, така че намалете тяхната консумация.
 • Големи количества: Всичко е лошо в големи количества, така че яжте няколко пъти на ден и в по-малки количества.
 • Като цяло, намалете вашия прием на плодови сокове, газирани напитки и алкохол.

Накрая, хората с камъни в жлъчния мехур, трябва да се консултират с диетолог за съставяне на индивидуален хранителен план в зависимост от техните нужди и с гастроентеролог за да препоръча лечение, което да се спазва. Вашите лекари ще могат да ви дадат най-добрите указания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wilkins T, Agabin E, Varghese J, Talukder A. Gallbladder Dysfunction: Cholecystitis, Choledocholithiasis, Cholangitis, and Biliary Dyskinesia. Prim Care. 2017 Dec;44(4):575-597. doi: 10.1016/j.pop.2017.07.002. Epub 2017 Oct 5. PMID: 29132521.
 • Hita G., Ramírez B., Estela B., Cerda A., Factores de riesgo en la génesis de la litiasis vesicular. Investigación en salud, 2005.
 • Martínez García RM, Jiménez Ortega AI, Salas-González MªD, Bermejo López LM, Rodríguez-Rodríguez E. Intervención nutricional en el control de la colelitiasis y la litiasis renal [Nutritional intervention in the control of gallstones and renal lithiasis]. Nutr Hosp. 2019 Aug 27;36(Spec No3):70-74. Spanish. doi: 10.20960/nh.02813. PMID: 31368343.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.