5 съвета, които да помогнат на децата да понасят разочарованието

Децата, които не знаят как да понасят разочарованието, страдат, отказват се пред неуспехите и могат да изоставят целите си. Ще ви кажем как да им помогнете да развият това необходимо умение - да се справят с това чувство.
5 съвета, които да помогнат на децата да понасят разочарованието
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Толерирането на разочарованието не е лесно за никого. Всички бихме искали събитията да са под наш контрол и да се случват в наша полза. Обезсърчаваме се, когато даден проект се разпадне, дадена цел не е постигната или ни е отказано нещо, което силно желаем. За децата обаче е по-сложно да понасят разочарованието поради тяхната когнитивна незрялост и липса на ресурси.

Детският мозък все още се развива и някои функции, като контрол на импулсите, все още не са напълно установени. Децата нямат опит и инструменти, с които да управляват емоциите си, така че им е по-лесно да излязат извън контрол или да се откажат в определени ситуации.

Ако искате да помогнете на детето си да понесе разочарованието, ето някои насоки.

Как да помогнем на децата да понасят разочарованието?

Важно е да запомните, че толерирането на разочарованието не означава да не го чувствате. Невъзможно е човек (да не говорим за дете) да не се обезсърчи или ядоса до известна степен при провал или отказ.

Да се опитате да елиминирате това чувство би довело само до потискането му. Това, което можем да направим, е да научим малките да не драматизират и най-вече да знаят как да канализират тази емоция. За да направите това, можете да следвате тези стъпки.

Разочаровано дете
Разочарованието е част от живота. Не е здравословно да се опитвате да го елиминирате, но е здравословно да се опитвате да го управлявате.

1. Оставете ги да се разочароват

За да придобиете каквото и да е умение, имате нужда от практика. Ако не позволите на децата си да бъдат разочаровани, те няма да знаят как да се справят с тази емоция, когато се появи.

Много родители предпазват прекалено много децата си, правят всичко вместо тях и избягват всяко предизвикателство с намерението да ги освободят от дискомфорта. Въпреки това е важно да им дадем тези възможности.

Не правете за детето си това, което то може да направи за себе си, не задоволявайте всяка негова прищявка и не се поддавайте на всяко негово искане, ако е неразумно. Не предлагайте и празни похвали. Напротив, насърчавайте неговата автономност, насърчавайте усилията му и поставяйте границите, които смятате за здрави и подходящи, дори и да карат детето ви да се чувства неудобно.

2. Потвърдете неговата емоция

Целта не е да се премахне или потисне разочарованието. Вашето дете ще го почувства многократно и ще има нужда да сте до него в този дискомфорт, да му помагате да разбере и назове какво се случва с него.

Представете си например, че детето си играе със стъклен предмет и вие му го отнемате, за да не се нарани. Това вероятно ще предизвика избухване и е естествено.

Можете да подкрепите детето в този момент, като запазите спокойствие и използвате фрази като „Знам, че си ядосан, защото искаше да си играеш с този красив предмет, но не можеш, защото е опасно и можеш да се нараниш“. Не му се карайте и не го наказвайте за изразяване на несъгласието си. Позволете му да почувства и му помогнете да разбере и насочи това, което чувства.

3. Как да помогнете на децата да понасят разочарованието – насърчавайте активно и позитивно отношение

Толерирането на разочарованието не означава примирение. Тези предизвикателни моменти са идеални за насърчаване на децата да заемат активно отношение към обстоятелствата.

Например, ако е загубило в спортно състезание, насърчете го да се запита: „Какво мога да направя по различен начин, за да постигна по-добри резултати следващия път?“

Това също е възможност да се научите да преговаряте. Например, ако детето ви иска да отиде на кино, но вие сте му отказали, защото трябва да свършите домакинската работа, то може да ви предложи да ви помогне, за да се освободите по-рано.

Това насърчава мислене, което се развива (където детето разбира, че може да се усъвършенства, учи и процъфтява), а не фиксирано мислене (където приема, че възможностите му са ограничени и няма какво да се направи по въпроса).

4. Научете го на инструменти за емоционално регулиране

Децата, които трудно понасят разочарованието, могат да реагират с гняв, неконтролиран плач и дори агресия. Това се случва, защото те не са в състояние да регулират емоциите си или да намалят възбудата си.

Можете да предложите на детето си определени инструменти, които да използва в тези трудни времена. Например, научете го на прости дихателни упражнения или създайте безопасно кътче у дома, където да отиде да се успокои.

Момиче медитира за справяне с разочарованието.
Децата могат да научат от родителите някои полезни техники, които да им помогнат да управляват моменти на разочарование.

5. Как да помогнете на децата да понасят разочарованието – поставете си строги цели и насърчавайте постоянството

И накрая, за да помогнете на децата да понасят разочарованието, е важно да намерите баланс. Ако сме твърде авторитарни, винаги ги критикуваме и изискваме твърде много, генерираме страх, дискомфорт и демотивация. Напротив, ако сме твърде отстъпчиви, не им позволяваме да се научат.

Ключът е да се поставят цели, съобразени с тяхната възраст и способности, така че да могат да ги постигнат и да успеят, дори ако се нуждаят от постоянство и няколко опита. Възлагането на отговорност у дома и създаването на художествени или творчески проекти с децата са два добри начина да им дадете възможност да толерират грешките и разочарованията.

Помагането на децата да понасят разочарованието ги подготвя за живота

Това е един от основните уроци, с който всички родители на малки деца трябва да се справят. Вашите деца трябва да се научат да управляват разочарованието, за да се справят с живота.

Училище, лични отношения, хобита, работа… всички области ни поставят пред предизвикателства и не винаги ще се срещнем с тях от първия път. Те трябва да са готови да посрещнат неуспехите и да променят посоката, без да потъват емоционално. Какъв по-добър начин от това да ги научите сами в безопасна среда, каквато е дома?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hochanadel, A., & Finamore, D. (2015). Fixed And Growth Mindset In Education And How Grit Helps Students Persist In The Face Of Adversity. Journal of International Education Research (JIER)11(1), 47–50. https://doi.org/10.19030/jier.v11i1.9099
  • Klenberg, L., Korkman, M., & Lahti-Nuuttila, P. (2001). Differential development of attention and executive functions in 3-to 12-year-old Finnish children. Developmental neuropsychology20(1), 407-428.
  • Thompson, C. (2021). The Impact of a Classroom Calm Down Corner in a Primary Classroom. NWCommons. Recuperado 2022, de https://nwcommons.nwciowa.edu/education_masters/302/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.