Детоксирайте черния дроб с този невероятен чай от магданоз и мента
Той е един от най-големите органи в тялото и изисква внимание, грижи и защита. Говорим за черния дроб разбира се, тази невероятна система, която синтезира ензими, протеини, гликоген и изпълнява жизненоважните задачи за детоксикация. Чаят от магданоз и мента има страхотни ползи за подобряване на функциите му.
А вие как третирате черния дроб в ежедневието? Знаем, най- вероятно не винаги мислите за него. Забързаният живот, работата или недостатъчното време за готвене означава, че много пъти не му отделяте вниманието, което заслужава.
Друг сложен фактор е приемането на определени лекарства. Може би дори в момента взимате някакви.
Не забравяйте, че те са склонни да претоварват черния дроб и въздействията могат да бъдат много пагубни.
Има много начини, по които черният дроб може да се задръсти с токсини. Лошият избор на храна, стресът, медикаментите и дори безсънието ще го накарат бавно да спре да изпълнява функциите си ефикасно.
Има обаче един положителен аспект тук: черният дроб е способен да се регенерира сам.
Проблеми като мастно чернодробно заболяване реагират добре на промените в начина на живот, по-доброто хранене и ясното съзнание, че трябва да се грижите по-добре за себе си.
В днешната статия искаме да предложим следното: всеки ден да пиете чай, приготвен с магданоз и мента. Ще забележите ползите.
Грижа за черния дроб с магданоз и мента
В аптеките и магазините за хранителни стоки може да откриете безкрайно количество продукти, предназначени за грижа и детоксикация на черния дроб.
Преди да започнете да приемате витамини или други продукти, най-добрият вариант е да се възползвате от самата природа.
- Ако научите за свойствата на някои растения, ще бъдете сигурни, че консумирате нещо, което е полезно, изцеляващо и изпълняващо своята цел: да се грижи за черния дроб и цялостното здраве.
- Без съмнение две от най-интересните растения за чернодробни грижи са магданоз и мента. Лесно ще ги откриете в много различни храни.
След това ще обясним защо те са толкова чудесни за грижите за този орган и за детоксикацията му.
Вижте още: 5 невероятни ползи на магданоза
Магданоз, много повече от гарнитура
Интензивният вкус и стягащите свойства на магданоза го правят уникален, когато става дума за грижа за черния дроб. Ползите от него се основават на четири специфични аспекта:
- Първите са флавоноидите: апигенин, хризоцерил и лутеолин функционират като мощни антиоксиданти. Те гарантират, че клетките пренасят достатъчно кислород и ви предпазват от ефектите на свободните радикали.
- В допълнение към това, магданозът е отличен източник на витамин С и витамин А. Тези две съединения са основни, когато става дума за чернодробната функция.
Те намаляват възпалението и укрепват имунната система.
- Не забравяйте, че магданозът е отличен прочистващ и детоксикиращ агент. Благодарение на диуретичните си свойства помага на тялото да елиминира отпадъците, от които не се нуждае, за да ви предпази от заболявания.
- Друг интересен аспект се отнася до бета-каротин. Този антиоксидант е много ефикасен, когато става дума за премахване на мастните запаси от тялото.
Това е важен аспект, ако страдате от мастно чернодробно заболяване.
Ментата не е само за десерти
Ментата както магданоза е друга стягаща съставка и много освежаващо растение. Нейният вкус придава приятен аромат на този чай, който трябва да пиете ежедневно.
Той е евтин и все пак може да има много благоприятни ползи, стига да сте последователни.
Ето основните предимства на ментата:
Тя е антисептично и противовъзпалително.
Подобрява храносмилането.
Също така стимулира чернодробната функция, когато този орган е претоварен.
Прочетете и това: Открийте безкрайните ползи за здравето на чая от мента
Как да приготвите чай от магданоз и мента?
Съставки
- 1 чаена лъжичка магданоз (5 гр.)
- 1 чаена лъжичка прясна мента (5 гр.)
- 2 супени лъжици лимонов сок (20 мл.)
- 1 чаша вода (200 мл.)
Приготовление
- Както винаги казваме в нашия блог, най-добре е да си набавите съставки, които са отглеждани биологично. Щом ги имате, първото нещо, което трябва да направите, е да ги измиете добре.
- След това нарежете магданоза и ментата. Това ще позволи на маслата да се отделят в чая.
- Загрейте чаша вода в тенджера или чайник. След като заври, добавете двете билки много внимателно.
- Оставете да се задуши за 15 до 20 минути. След това оставете да престои още 10 минути.
- Накрая прецедете течността и я излейте в любимата си чаша заедно с двете супени лъжици лимонов сок.
Първото нещо, което ще забележите, е неговият силен вкус. Този вкус обаче произлиза от естествените съединения, които ще се погрижат за здравето на черния дроб.
Ако е необходимо, добавете малко мед, за да го направите по-приятен и пийте след основното хранене през деня.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American Liver Foundation. 13 ways to a healthy liver. Junio 2021.
- Bellassoued K, Hsouna A. B, et al. Protective effects of extract of Mentha piperita L. leaf essential oil against CCl4 induced hepatic oxidative damage and renal failure in rats. Lipids in Health and Disease. enero 2018. 17:9.
- Fundación Española de la Nutrición. Menta.
- Fundación Española de la Nutrición. Perejil.
- Guan Y-S, He Q. Plants consumption and liver health. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. Junio 2015. 824185.
- Mayo Clinic. Enfermedad hepática. Abril 2022.
- Medline Plus. Biblioteca Nacional de Salud. Enfermedades del hígado. U. S. Department of Health and Human Services.
- Rasouli H, Adibi H, et al. Peppermint and its functionality: a review. Archives of Clinical Microbiology. Agosto 2017. 8 (4): 1-16.
- Soliman H. A, El-Desouky M. A, et al. Hepatoprotective effects of parsley, basil, and chicory aqueous extracts against dexamethasone-induced in experimental rats. Journal of Intercultural Ethnopharmacology. Enero-Febrero 2016. 5 (1): 65-71.